Razlozi za evakuaciju mogu biti brojni. Od požara, poplava, zemljotresa, klizišta, hemiskih i nuklearnih katastrofa do terorističkih napada. Svi smo svedoci poplava koje su nas pogodile 2014. godine. Stručnjaci se slažu da su prošlogodišnje poplave bile vanredan događaj koji se dešava jednom u 100 ili čak 1000 godina. Ipak, promena globalnih klimatskih uslova daje jasnu indiciju da će u godinama koje slede biti sve više ovakvih vanrednih situacija. Kućni ljubimci i domaće životinje su važan deo porodice i domaćinstva, pa je veoma važno imati plan evakuacije koji obuhvata i njih.
01Da li postoji plan na nivou države za evakuaciju životinja?

Živko Babović, zamenik načelnika Uprave za civilnu zaštitu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije kaže za naš portal da ne postoje posebni planovi evakuacije životinja.
On navodi da je u izradi postupak Planova zaštite i spašavanja (u okviru njega se rade planovi evakuacije) u jedinicama lokalne samouprave, a da će proces izrade trajati do kraja godine.
Babović smatra da bi u narednom periodu treba organizovati susret sa udruženjima za zaštitu životinja sa ciljem  planiranja evakuacije i preduzimanje planskih mera za zaštitu i spašavanje životinja u sredinama potencijalno ugroženim prirodnim ili drugim opasnostima.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Mile Jovčić podelio je sa nama iskustvo iz prošlogodišnjih poplava. Glavni zadatak njegove brigade bio je spašavanje ljudi, ali su se trudili da spasu i životinje onda kada je to bilo moguće. On naglašava da je u takvim situacijama najvažnije da ljudi slušaju apele nadležnih službi kako bi se na vreme evakuisali i sa sobom poveli ljubimce. Slaže se da je neophodna edukacija stanovništva u pogledu evakuacije ljubimaca i životinja. Podržava ideju da se izradi priručnik koji će pomoći vlasnicima kako da se ponašaju u ovakvim situacijama.
02

Kako možete da pripremite ljubimce za evakuaciju?

Priprema, priprema i samo priprema!
Priprema je najvažnija stvar i nikada ne treba čekati ili odlagati spremanje za potencijalne vanredne situacije. Dobra priprema plana za evakuaciju će vam omgućiti da na najbolji način, uz manje stresa i teškoća, osigurate svoju i bezbednost svojih ljubimaca za koje ste odgovorni.
Pošto ne postoji zvanični plan ili priručnik za evakuaciju životinja u vanrednim situacijama, portal njuška.com se potrudio da vam pomogne.
U slučaju evakuacije, potrudite se da ne ostavljajte svoje ljubimce za sobom.

Obezbetite sledeće:

– Povodac za ljubimca (više povodaca ukoliko imate više ljubimaca).
– Transporter za ljubimca (manji ljubimci kao hrčak, morsko prase, ptice itd. se mogu evakuisati u svojim kavezima. Reptili se mogu poneti u osiguranim platnenim vrećama, ali se posle moraju staviti u terarijume ili drugi prostor koji može da održi nivo temperature i vlažnosti koja je potrebna toj specifičnoj vrsti reptila).
– Korpa za pse (ukoliko imate više pasa, svaki treba da ima po korpu).
– Plastične kese za odlaganje izmeta i ostalih otpadaka.
– Karton o vakcinaciji.
– Pasoš ljubimca (najčešće psi i mačke imaju ovaj dokument. Pasoš je identifikacioni dokument kućnog ljubimca koji sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, njenu rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke).
– Lekovi (ukoliko je vaš ljubimac na veterinarskoj terapiji, povedite računa da uvek imate dovoljne količine lekova u slučaju evakuacije).
-Identifikacija (Postarajte se da je vaš ljubimac čipovan i da ima identifikacionu pločicu na ogrlici. identifikaciona pločica treba da ima sve potrebne informacije: ime ljubimca, grad, adresa, kontakt telefon).
– Skorašnja fotografija vas i vašeg ljubimca (fotografija je korisna u brzom dokazivanju vlaništva ukoliko se nekim slučajem razdvojite od vašeg ljubimca).
– Igračka za ljubimca.
– Poslastica za ljubimca.
– Hrana i voda (Ukoliko je u pitanju evakuacija duža od 24 časa, postarajte se da imaju hrane i vode za period od 3 dana).
– Činije za vodu i hranu.
– Ćebe.
– Peškir.
– Set prve pomoći za ljubimca (zavoji, sredstva za dezinfekciju, antiseptik krema, itd.).
– Tablete za prečišćavanje vode.
– Držite sva dokumenta od ljubimaca na jednom mestu. Najbolje je da imate ranac namenjen za evakuaciju ljubimaca u kome ćete držati potrebna dokumenta i ostale stvari, a za ranac možete da odvojite jednu fioku. Na taj način ćete brzo moći da ponesete većinu stari koje su neophodne ljubimcu. Dokumenta možete zaštititi nepromočivim kesama (korisno u slučaju poplava, kiše…).
– Imajte više planiranih ruta za evakuaciju.
03Ukoliko ne možete da evakuišete ljubimca:

– Postarajte se da ljubimac bude zatvoren u jednoj prostoriji.
– Nikada ne vezujte ljubimca u prostoriji.
– Nikada ne ostavljajte ljubimca za sobom ukoliko je prisutna opasnost od požara.
– Ako ste u opasnosti od poplava, ostavite ljubimca u sobama na spratu.
– Obezbedite vodu i hranu za minimum 3 dana.
– Voda treba da bude u velikoj posudi koja se ne može prevrnuti.
– Vodite računa da hrana bude suva.
– Na velikom papiru ili kartonu, čitko napišite da se u objektu nalaze ljubimci. Napište koliko ljubimaca je u objektu, vrstu ljubimca, ime ljubimaca, datum kada ste ih ostavili, gde se nalaze u objetku i svoj kontakt. Papir zalepite na vidnom mestu (ulazna vrata, prozor).
– Obavestite lokalnu samoupravu i udruženja za zaštitu životinja da ste ostavili ljubimce u objektu.
04Evakuacija domaćih životinja.

Ova vrsta evakacije je znatno složenija, jer se radi o većem broju životinja. Najčešće je potrebna mehanizacija kako bi se sve životinje evakuisale na sigurno. Takođe, potreban je viši nivo veterinarske pomoći. Farmeri moraju da usaglase svoje planove i delovanje sa lokalnom samoupravom i što je još važnije, sa ostalim farmerima u neposrednoj okolini. Životinje treba da budu tagovane kako bi mogla da se uradi identifikacija u slučaju da se pomešaju sa životinjama sa druge farme. Ukoliko se farmeri udruže, mogu da naprave plan evakuacije i treba da odrede nekoliko oblasti na koje će evakuisati svoje životinje. Plan evakuacije se može praviti zajedno sa lokalnom samoupravom, koja u slučaju evakuacije može da pomogne sa mehanizacijom i dodatnim ljudstvom.

I na kraju, ne zaboravite, nadajte se najboljem, spremajte se za najgore.