Jedna od najtežih trka zaprežnih pasa počela je danas na poluostrvu Kamčatka. Ka nagradi od 185 hiljada dolara startovalo je 15 takmičara sa više od 300 pasa.

01 (1)

Tradicionalnu manifestaciju organizuje Kamčatski ekspedicioni klub – Begingija. Trka je duga 1300 km, prolazi kroz 21 naseljeno mesto, a čini je 18 etapa. Trka je startovala danas 1.marta u mestu Petropavlovsk na samom jugu poluostrva, a svi učesnici bi trebalo da završe trku do 26. marta na finišu u selu Tiličiki (Tilichiki Village) na severu Kamčatke. Ove godine se za takmičenje kvalifikovalo 15 učesnika, a svaki tim čini 8 – 14 pasa.

beringija info grafika (1)Ne postoji starosna granica za takmičare, a neki od njih imaju i preko 65 godina. Veterani trke svoje iskustvo uspešno prenose na mlađe kolege. Najčešće korišćen pas u ovom sportu je očekivano Sibirski haski, rasa stvorena da trči.

Organizatori zahtevaju human odnos prema psima kojima je tokom cele trke obezbeđena veterinarska pomoć. Svaki vid zlostavljanja pasa je strogo zabranjen, a takmičari koji se ne pridržavaju ovog pravila bivaju automatski diskvalifikovani.

Ovogodišnji nagradni fond iznosi 185 hiljada dolara.

02

Istorijat trke

Trka Beringija se održava od januara 1990. godine na poluostrvu Kamčatka. Inicijatori trke su bili časopis “Severna prostranstva” i “Narodna fondacija severa Sibira i dalekog istoka”.

Od 2010 godine Beringija je zvanični festival na Kamčatki i jedan od najvažnijih sportsko/kulturnih dešavanja na ovom udaljenom poluostrvu.
Ova trka nikada nije bila “samo” sportski događaj, već je nastavak vekovne tradicije severoistoka Rusije. Ona oslikava način života ljudi ovoga kraja, kada su koristili zaprege pasa kako bi obavili najosnovnije poslove.Od prenosa drva za ogrev, sena za stoku, ribe, vode za piće, do odlaska u susedna sela.

Beringija ima veliku humanitarnu ulogu, jer u zabačena sela isporučuje sportsku opremu, školski pribor, knjige. Lokalno stanovništvo uvek rado dočekuje učesnike trke i često organizuju kulturna dešavanja u njihovu čast, kao što su koncerti i folklorne igre. Trka Beringija povezuje udaljena područja i to je možda njen najveći doprinos ovoj predivnoj i neukrotivoj regiji.