Kanarinci potiču sa Kanarskih ostrva, a pripitomljeni su pre 500 godina kada su ih prvi put primetili španski osvajači koji su ih i doneli u Evropu. Ubrzo zatim počinje pasionirani ugoj ovih prelepih ptica pa tako danas u svetu postoji preko 320 različitih vrsta. Ako želite raspevanog ljubimca prelepog glasa pravi izbor je mužjak Malino kanarinca.

TELESNE KARAKTARISTIKE
Kanarinac je ptica pevačica iz porodice zeba. Kanarinci se razlikuju po načinu pevanja, bojama kao i građi i obliku tela. Najstarija vrsta kanarinca je tzv. “Gušter kanarinac”, prepoznatljiv po boji perja koja podseća na gušterovu kožu. Po građi tela ova ptice podsećaju na vrabce, mnogo maštovitijih boja. Mogu da narastu od 10 do 20 cm u zavisnosti od vrste. Boja perja varira iz tri osnovne: žute, bele i crvenkasto-smeđe. Beli kanarinci imaju nešto gušće perje. Mužjaci se razlikuju od ženki po cvrkutu. Uz pravilnu negu i adekvatne uslove držanja kanarinci kao ljubimci mogu da žive između 12 i 18 godina.

canary 1
SMEŠTAJ
Kanarincu su živahni i razigrani ljubimci u stalnom pokretu i bez obzira na njihovu malu veličinu neophodan im je prostran kavez većih dimenzija. Nije važno da kavez ide u visinu koliko u širinu, baš zato što vole da se kreću i skakuću po čvrstoj podlozi. Minimalne dimenzije smeštaja za jednu jedinku su 40x60cm. Pored hranilice i pojilice u kavez treba staviti i nekoliko penjalica od prirodnog materijala (grančica od breze ili vrbe za penjanje i stajanje). Obogatite njihov proctor sa igračkama kao što su ogledalo, zvonce i ljuljaška, ali vodite računa da ne prenatrpate kavez i ostavite im dovoljno mesta za letenje. Nekoliko puta nedeljno možete ptici staviti kadicu sa mlakom vodom jer uživaju da se kupaju i brčkaju. Kanarinci kao i ostale ptice i papagaji ne vole da im se često menja mesto na kome stoji kavez. Odaberite mirno mesto ustanu za njihov boravak i izbegavajte da kavez stoji na promaji ili na suncu. Najviše im odgovara temperature između 15-16 stepeni, pa vodite računa da im ne bude pretoplo. U večernjim satima prekrite kavez nekom prostirkom i pustite ih da spavaju i odmaraju.

canary 3
ISHRANA
Ishrana kanarinaca mora da obezbedi belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamin i minerale. Najbolje je da se odlučite za već gotovu mešavinu semenki namenjenu za kanarince koja sadrži optimalni odnos svih neophodnih hranljivih sastojaka. Mešavinu možete napraviti i sami, a ona treba da sadrži: semenke uljane repice, svetlo seme, ljušten ovas, muhar, proso, konopljino seme. Dva do tri puta nedeljno obogatite njihov jelovnik svežim voćem i povrćem. U obzir dolaze: jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, spanać, blitva, kupus, šargarepa… Povremeno im ponudite tvrdo kuvano jaje. U kavez treba upaciti mineralni kamen ili sipinu kost. Voda mora da bude uvek sveža i lako dostupna, najbolje u pojilici pričvršćenoj za kavez.

Canary 4
TEMPERAMENT
Kanarince možete držati same, ali ako ste često odsutni razmislite da ih držite u paru. Ove ptice su razigrane i vole društvo, ali gledajte da držite jedine suprotnog pola kako bi izbegli sukobe, naročito između dva mužjaka. Sa drugim vrstama ptica ili papagajima lako se zbliže, ali treba biti strpljiv i pažljiv. Treba ih puštati bar jednom dnevno da slobodno lete po stanu, ali vodite računa da su vrata i prozori zatvoreni. Ako psa naviknete nap ticu neće biti problema da borave u istoj prostoriji. Sa mačkama ovo ipak ne treba pokušavati. Kanarinci nisu opušteni sa ljudima kao papagaji i ne vole dodire i maženje. Posle nekog vremena se opuste i pripitome pripitome pa rado sleću vlasniku na rame ili ruku, samo budite strpljivi. Nikad ne pokušavajte da ih uzmete u šaku i nosite jer će ih to uplašiti. Ako želite da uživate u njihovoj prekrasnoj pesmi, odlučite se za držanje mužjaka, jer ženke nisu neke pevačice. Mladu pticu treba podstaknuti na pesmu, a to možete postići zviždanjem ili puštanjem jednostavnih melodija. Tokom mitarenja (menjanja perja) ne pevaju i to je sasvim normalna pojava. Uz malo truda i izdvojenog vremena imaćete ljupkog i nežnog ljubimca u čijoj pesmi ćete svakodnevno uživati.