AjkulaProteklih nekoliko nedelja se priča o kontrolisanom ubijanju ajkula od strane nadležnih u Pertu (Australija) prilično zakomplikovala. Nakon što je tridesetpetogodišnji surfer Chris Boyd tragično nastradao usled napada ajkule, što je jedanaesti smrtni ishod ovakvih napada u poslednjih 10 godina, javnost se podelila na dva tabora.

S jedne strane su pristalice ovakvog plana lokalnih vlasti, koji su zabrinuti zbog porasta rizika od napada ajkula, dok su sa druge strane pojedinci i udruženja koji žele da zaštite ajkule, posebno ugrožene vrste.

Kakav je plan lokalnih vlasti?

Ideja je da se postave mamci, odnosno udice, na oko 1 km udaljenosti od popularnih plaža i da se uhvaćene ajkule ubiju ukoliko su duže od 3 metra. Nadležni ističu da ljudski život mora biti prioritet i da je to glavni razlog zašto su se odlučili na ovako radikalan korak.

Protivnici ističu da će pored ajkula, od kojih neke spadaju u ugrožene vrste kojima preti izumiranje, stradati i delfini. Proteklih dana su organizovani protesti protiv ovakvog plana, a na transparentima koji kruže internetom se mogu videti i statistički podaci o najčešćim uzrocima smrti u Australiji: 25.000 godišnje od gojaznosti, 10.000 od pušenja i tome slično, naspram 2 smrtna ishoda od napada ajkula u 2013. godini.

Protesti

Šta je alterntivno rešenje i kako Twitter i tehnologija mogu spasiti ajkule?

Postoji zvaničan program u Australiji čiji je cilj obeležavanje i praćenje aktivnosti ajkula.

Kako sistem funkcioniše?
Ajkule se obeležavaju bežičnim transmiterom, a zatim se uz pomoć senzora koji su postavljeni nedaleko od obale detektuje prilazak ajkula. Kada se ajkula pojavi blizu senzora sistem beleži podatke o preciznoj lokaciji i vremenu detekcije. Ono što je posebno zanimljivo jeste što sistem sam šalje ovu informaciju na Twitter, tako da surferi mogu da prate prilazak ajkula putem zvaničnog naloga ove organizacije (@SLSWA).

Kako izgleda jedan njihov nedavni tweet, pogledajte ovde:

Na ovaj način obeleženo je do sada više od 300 ajkula, a rad na ovom programu se neće zaustaviti kod navedene brojke. Nadamo se da će ovaj program zaživeti i biti dovoljan da poveća bezbednost plaža za kupače i surfere, ali i da će istovremeno omogućiti ajkulama da uživaju u svojoj prirodnoj sredini. Trenutni plan lokalnih vlasti u Australiji, nažalost, ne uspeva da pomiri obe strane.

Izvor (i dodatne informacije): 
theguardian.com
perthnow.com.au
iflscience.com