Veliki procenat ljudske populacije podržava monogamiju i smatra da smo mi jedina vrsta koja je verna i odana jednom partneru do kraja života. Grešimo! U životinjskom carstvu doživotni partneri nisu retkost. Neke životinje su toliko vezane za svoje životne izabranike da u slučaju razdvajanja ili smrti i same uginu „slomljenog srca“. Na Dan zaljubljenih preispitajte svoja osećanja prema partneru, a neka vam ovih 10 životinja budu pozitivni primeri šta znači istinski voleti.


gibbons1. GIBONI

Ovi bezrepi, krzneni primati iz jugoistočne Azije žive i pare se samo sa jednim partnerom. Giboni polnu zrelost dostižu sa osam godina i tada kreću u potragu za odgovarajućim životnim saputnikom. Potraga može da traje i nekoliko godina dok ne sretnu onu ili onog pravog. Na svake dve do tri godine ženka koti po jedno mladunče koje se prvih dana ne odvaja od majke. Kasnije se i mužjak priključuje u odgajanju prinove. Ovi majmuni ostvarju jaku i čvrstu vezu. Stalno su zajedno, a ljubav pokazuju maženjem, češkanjem, bišćenjem i drugim zajedničkim aktivnostima.

2. LABUDOVI

swans

Ove prekrsne ptice, elegantog izgleda ostvaruju monogamne veze koje traju dugi niz godina, a u nekim slučajevima i ceo život. Isprepletani vitki vratovi labudova, koji formiraju srce postali su univerzalni simbol ljubavi i vernosti. Ipak razlog njihove neraskidive veze nije toliko romantičan, kolko je praktičan. Dosta vremena ove ptice potroše u migriranju, uspostavljanju teritorije, inkubaciji i podizanju mladih pa im ne ostaje mnogo vremena da svaki put biraju i traže novog partnera. Mužjaci su posvećeni porodici, pomažu u izgradnji gnezda i leže na jajima. Ako ostanu bez partnera nekoliko sezona se uopšte ne pare, a neki primerci ostanu večiti udovci. Naučna istraživanja pokazala su da su crni labudovi mnogo „liberalnijih shvatanja“ i da često menjaju partnere.

black-vulture3. CRNI LEŠINARI

Crni lešinari su dokaz da dobar igled nije preduslov za verni odnos. Šalu na stranu, ove ptice se ne razdvajaju tokom cele godine i dele roditeljske dužnosti ostvarujući čvrste veze. Genetskim testiranjem potomstva 16 različitih parova utvrđeno je da ženke nikada ne menjaju partnera. Sve i da žele, teško da bi uspele u toj nameri jer mužjaci žestoko brane svoje izabranice od drugih udvarača. Često agresivno reaguju i napadaju svakog mužjaka koji se pripliži mladuncima ili njihovoj mami.

wolves4. VUKOVI

Vukovi se kreću, love i žive u čoporu. Alfa dominantan mužjak bira alfa ženku i sa njom vodi čopor i podiže porodicu. Tokom parenja dame vode „glavnu reč“ jer one prvih dana brinu o potomstvu. Pa zar to i nije smisao pravog odnosa između životnih partnera: davanje i preuzimanje odgovornosti u čoporu. Većina čopora najčešće se sastoji od mužjaka, ženke i njihovih mladunaca koji međusobno grade čvrste i neraskidive porodične veze.

albatross5. ALBATROSI

I druge vrste ptica mogu da se pohvale svojim monogamnim vezama, ali albatrosi su specifični i jedinstveni zbog strpljenja i upornosti kada je reč o romantici. Mladi albatrosi uče od starijih kako da se udvaraju, ulepšavaju i skrenu pažnju na sebe zveckanjem, dubokim poklonom i plesnim pokretima. Nakon što nauče osnove zavođenja, „plešu“ sa mnogim partnerima dok ne nađu savršenog saputnika sa kojim ostaju do kraja života. Iako prelaze velike prekookeanse razdaljine, uvek doleću nazad na isto mesto i traže istog partnera kada dođe vreme za razmnožavanje. Posebno su simpatični zbog luckastih ritualnih plesova koje izvode pre parenja.

42821_penguin-family_ov6heons5l34jtainiivhu6ox7ncurxrbvj6lwuht2ya6mzmafma_610x4066. PINGVINI

Pingvini žive i podižu porodicu samo sa jednim partnerom tokom sezone. Suočavaju se sa brojnim izazovima kada je u pitanju odgajanje potomstva zbog surovog i hladnog okruženja u kojem žive, a iz tog razloga traže odgovornog i posvećenog partnera. Iako u većini slučajeva ljubav traje svega jednu sezonu izuzetci nisu retki, pa se neki parovi traže iznova i iznova svake sezone. Posebno je zanimljiv par Magelanskih pingvina koji su naučnici pratili i primetili da se svake sezone već 16 godina vraćaju jedno drugom. To se zove ljubav i lojalnst!

french-angelfish7. FRANCUSKI ANGELFISH

Ova prelepa stvojenja žive, putuju pa čak i love u paru. Formiraju monogamne veze koje traju sve dok su pojedinci živi. Kao tim energično brane svoju teritoriju od drugih parova. Ne samo da ove ribe ostaju sa svojim bračnim drugovima do smrti, već polovinu svog života provedu plivajući rame uz rame. Monogamija među ribama je vrlo retka pojava i zato se ova vrsta ističe.

beavers8. DABROVI

Dabrovi ostaju zajedno zbog dece. Ne samo da su ova stvorenja lojalna i verna svojim drugovima, nego su predani i posvećeni roditelji. Kod njih nema muško-ženskih poslova. Mužjaci dižu brane, ali aktivno učestvuju u odgajanju potomstva sa ženkom. Kada mladuci napune dve godine, dostižu polnu zrelost i odlaze iz okrilja doma da pronađu sopstvenu pravu ljubav za ceo život.

turtle-dove9. GRLICE

Ova vrsta golubova bira samo jednog partnera sa kojim će provesti život. Ako dođe do smrti, napuštena jedinka mnogo vremena provede u žalosti, tugujući za svojim partnerom. U najvećem broju slučajeva više nikada ne nađu novu ljubav. Zbog odanosti, posvećenosti i jake veze koju ostvaruju, grlice su postale simbol večne ljubavi. One su bile inspiracija velikom Šekspiru u pesmi „Feniks i grlica“ (The Phoenix and the Turtle Doves).

barn-owl-1910. AMBARSKE SOVE

Kada sove izaberu jedna drugu, ostaju do kraja života zajedno. To je jako romantično, ali njihovi rituali pre parenja i nisu, bar za naša poimanja. Mužjak inicira udvaranje, agresivnim i razmetljivim letom uz glasno kreštanje i zviždanje. Leti iznad izabrane ženke, stavljajući joj do znanja da je spreman za parenje i odgajanje potomstva. Možda ljubavni let nije najatraktivniji, ali svako poštovanje za lojalnu vezu bez preljube.