Sa velikim transparentom „Pas nije kriv što je živ“, u subotu 28. septembra grupa Novosađana sa svojim kućnim  ljubimcima održala je protest pod nazivom „Pravda za Lajku“, posvećen napuštenim i odbačenim životinjama.

Aktivisti Udruženja za zaštitu životinja „Spans” okupili su se u Dunavskom parku i mirno prošetali do Gradske kuće.

Pravda za Lajku„Dokle ćemo slušati urlike pasa uhvaćenih od strane JKP ‚Čistoća‘? Da li su napušteni psi komunalni otpad? U našem gradu izgleda da jesu. Zahtevamo da se odmah zatvori logor na deponiji, gde se sterilisani psi smeštaju na oporavak u nehigijenskim uslovima. Stanje u toj šinternici je alarmantno. Odgovorni zabranjuju ulazak, ne dozvoljavaju fotografisanje radi udomljavanja, ne daju psima da izađu napolje. Da li su to psi zaslužili?“, deo je govora organizatora protesta. Oni smatraju da svako ko se odluči da uzme psa, mačku ili neku drugu životinju mora biti odgovoran vlasnik.

Protest za Lajku

Zastupnica SPANS- a Lana Đorđević ukazuje na to da na ovaj način insistiraju da se konačno krene primena Zakona o dobrobiti životinja koji je donesen 2009. godine, a koji se ne primenjuje u smislu kažnjavanja nesavesnih vlasnika.
-Lajka je samo jedan od mnogih napuštenih pasa u našem gradu. Broj pasa se povećava iz dana u dan, stanje je stvarno alarmantno. Mi smo terensko udruženje koje je od jutra do mraka na ulicama i imamao uvid u celu priču- objasnila je ona.

Napustena LajkaInače protest nosi ime “Pravda za Lajku”, u čast napuštenog nemačkog ovčara, koji je pronađen u očajnom stanju. Lajka je stara 9 godina, čipovana i poznato je ime vlasnika koji ju je izbacio na ulicu.

Ona je simbol i predstavnik njoj sličnih ostavljenih životinja, koje su, do sada nekažnjeni vlasnici, iz nepoznatih razloga prestali da vole. Udruženje će podneti prijavu za napuštanje i zanemarivanje psa.
Izvor: Radio 021 (www.021.rs)