Čuveni „šaptač psima“, Cezar Milan je postao predmet istrage zbog emisije „Cezar 911“, u kojoj je pokušao da dresira psa Simona. Simonov vlasnik je pored njega imao i dve svinje koje su takođe bile ljubimci. Simon ih je ubio.


Tada na scenu stupa Cezar Milan sa svojom emisijom. On je Simona odveo u novo okruženje, gde je pokušao da u kontrolisanim uslovima navikne psa na društvo svinja. „Želim da psu pružim pozitivna iskustva u okruženju svinja. To će biti temelj na kome će se kasnije graditi bolje ponašanje Simona u interakciji sa ostalim životinjama“: kazao je Cezar.
Problem je nastao kada je Cezar pustio Simona sa povodca. Pas je napao svinje i odgrizao je deo uha jednoj od životinja. Napadi su se ponavljali kako se trening nastavljao, a svinje su bile povređivane i uplašene.
Untitled-2
Taj segment emisije je podigao pravu buru na društvenim mrežama. Organizacije za zaštitu životinja su osudile ovakav pristup dresuri i smatraju da su te metode ne samo opasne, već i nelegalne.  Peticiju da se Cezarova emisja zabrani na svim televizijama, do sada je potpisalo preko 10 000 ljudi.

Nacionalna geografija je izdala saopštenje u kome brani slavnog dresera :“Cezar Milan je posvetio svoj život pomagajući psima i dosta puta je dokazao da može da reši i najteže probleme u ponašanju pasa.“

Nacionalna geografija je povukla originalni snimak emisije sa Youtube-a, a u svom daljem saopštenju je dodala :“Cezar je stvorio bezbedno i kontrolisano okruženje u svom centru rehabilitaciju pasa u kom uspešno dresira neke od najgorih slučajeva agresije kao što je i pas Simon. Važno je naglasiti da je Cezar preduzeo sve mere opreza kada je pas Simon bio u pitanju, kao što je upotreba dugačkog povodca i procena ponašanja psa pre nego što trening krene u drugu fazu. Svinja koja je povređenja tokom snimanja emisije je brzo izlečena i nakon toga nije pokazivala trajne znake uznemirenosti. Simon je uspešno odviknut od napada na svinje i kao rezultat toga, nije bilo potrebno da se pas odvoji od vlasnika ili da bude uspavan.“

Policija i policija za životinje Los Anđelesa je posetila Cezarov centar za rehabilitaciju pasa ali on nije bio tamo. Kako su naveli, vlasti tek trebaju da stupe u kontakt sa producentima Cezarove emisije.

Kakav je vaš stav o Cezaru Milanu? Podelite sa nama vaš komentar.

izvor: huffingtonpost.com