pas nije mu dobroSpisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa nije kratak. Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa čak i za druge životinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma. Pojedine namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt. Lista navedenih namirnica naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega što ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo više prostora.

Sirovo svinjsko meso
Sirovo svinjsko meso može biti veoma opasno po ljubimca jer ukoliko je meso zaraženo dovodi do lažnog besnila, tj. do Aujeckijeve bolesti koja je smrtonosna i za pse i za mačke. Mnogo je bezbednije i sigurnije termički obraditi meso jer se virus ubija kuvanjem mesa na svim temperaturama iznad 37 stepeni celzijusa.

pas koskaTermički obrađene kosti i određene vrste kostiju
Iakoje uvreženo mišljenje da je koska omiljena pseća hrana, neke vrste kostiju veoma su opasne za ove ljubimce. Sitne i krte kosti, kao na primer riblje ili pileće lome se na oštre delove koje mogu povrediti psa. Do povrede digestivnog sistema ljubimca ili do davljenja mogu dovesti i termički obrađene kosti. Naime krtost kostiju značajno se povećava već na temperaturi od 50 stepeni. Ostale sirove kosti su bezbedne, ali naravno vlasnici treba da obrate pažnju na veličinu kosti.

Čokolada, kafa, čaj i drugi proizvodi sa kofeinom
Ovi proizvodi sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i negativno utiču na rad srca i nervnog sistema. Nagomilavanje teobromina u organizmu pasa, jer oni nisu u stanju da metabolički prerade ovu supstancu, veoma je opasno.Često može dovesti do poremećaja rada srca, problema u radu organa za varenje (povraćanje i dijareja), napada, a u nekim slučajevima i smrti. Tamna čokolada posebno je opasna jer sadrži velike količine ovih supstanci.

pas jajeSirova jaja
Podeljena su mišljenja oko ove namirnice, jer mnogi vlasnici pasa tvrde da su sirova jaja odlična za dlaku, te ih često svojim ljubimcima dodaju u obrok. Žumance jajeta sadrži biotin, vitamin iz grupe B,  koji pospešuje rast dlake. Iako je ovo tačno jaje takođe sadrži avidin, protein koji umanjuje absorpciju biotina. Često konzumiranje sirovih jaja zbog toga može dovesti do ozbiljnih problema kože i dlake ljubimca. Takođe ne treba zaboraviti da sirovo jaje može sadržati i samonelu kao i mnoge druge brojne bakterije.

Hrana bogata sećerom
Ove namirnice kao i kod ljudi dovode do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi. Takođe treba obratiti pažnju i na proizvode bez šećera jer sadrže ksilitol koji može dovesti do poremećaja rada jetre.

pas lukCrni (beli) luk
Crni luk sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju. Beli luk takođe sadrži ove hemijske supstance, ali je ipak, manje toksičan od crnog. Mnogi vlasnici pasa često se ne slažu sa tvrdnjom da je beli luk štetan za zdravlje njihovog ljubimca, jer ga često u malim količinama koriste u prevenciji razvoja unutrašnjih parazita i kao sredstvo protiv krpelja i buva.

Grožđe i suvo grožđe
Ovo voće sveže ili suvo sadrži toksin koji dovodi do oštećenja bubrega kod psa. Konzumacija velike količine grožđa dovodi do povraćanja, dijareje, a u nekim slućajevima i do otkazivanja bubrega.

Alkoholna pića
Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol mogu da izazovu trovanje, komu i smrt.

Zapržena i masna hrana
Zapržena, začinjena i masna hrana nikako neće prijati psu, a posebno malim ljubimcima. Ova hrana može dovesti do pankreatitisa koji se manifestuje bolovima u abdomenu praćenim dijarejom i povraćanjem.

pas pecivoPeciva
Peciva sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivski kvasac. Takođe kupovna peciva često sadrže i aditive za čuvanje svežine koji takođe ugrožavaju zdravlje ljubimca. Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želucu životinja tako da je česta pojava gastritisa , čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom.