Žuta traka ili mašna na povocu je univerzalni znak raspoznavanja pasa koji nisu baš uvek spremni za druženje i kontakt sa drugim psima, pa i ljudima. Ovaj znak raspoznavanja osmišljen je u okviru međunarodnog projekta pod nazivom „Žuti pas“ posvećenog zaštiti osetljivih pasa i onima koji im prilaze, a od pre nekoliko meseci projekat je aktivan i u Srbiji.

zuti pasProjekat „Žuti pas“ (Yellow Project) pokrenula je Tara Palardy septembra 2012. godine. Tara je po zanimanju dreser pasa, a živi i radi u Kanadi . Osnovni cilj projekta zaštita osetljivih pasa i onih koji im prilaze i kreiranje univerzalnog i lako prepoznatljivog znaka – traka žute boje, koji jasno šalje poruku da psu ne treba prilaziti, odnosnu da mi treba prostora.

Psi kojima treba mira i prostora i koji nisu raspoloženi za druženje sa ljudima i drugim životinjama nazivaju se D.I.N.O.S (Dog in need for space). Termin je osmislila Jessica Dolce, profesionalna šetačica pasa iz Portlanda, koja je primetila da mnogi psi, sa kojima je provodila vreme, ne vole da im prilaze drugi psi i da nisu uvek raspoloženi za druženje.

D.I.N.O.S.Razlozi zbog kojih pas može biti u ovakvom raspoloženju su brojni:
1.Pas je u toku dresure ili treninga
2.Oporavlja od hirurške intervencije
3.Prolazi kroz period rehabilitacije ili ima posebne potrebe
3. Star je ili previše mlad pas
4. Bolestan je ili povređen
5.Stidljivi je ili plašljiv
7.Nervozan ili netolerantan
8. Imao je loše iskustvo sa drugim psima ili ljudima…

Žuta vrpca, traka, ili mašna na povocu je ljubazan i kulturan način vlasnika da saopšti drugim ljudima i vlasnicima sa psima da njemu i njegovom psu treba prostora i da im se ne prilazi. Tako oni mogu da pomognu svom psu da prebrodi probleme i time mu poboljšavaju kvalitet života.

Zašto žuta traka?
– Vidljiva je iz daljine.
– Svako je može lako koristiti
.
– Svako je može priuštiti. Možete i sami kupiti ili nabaviti žute trake ili tkaninu pa napraviti žute oznake.
– Važi i u drugim zemljama.
– Može se upotrebljavati kratkoročno i dugoročno.
– Traka ili marama se lako stavlja i skida.
– I deca lako mogu da nauče značenje žutih oznaka.
– Ne prilazi psu, molimo te! Najčešći proizvodi za pse su drugih boja i imaju drugačije namjene, ističe se na sajtu projekta.

Za svega nekoliko meseci ova inicijativa je prerasla u globalni projekat, koji se ubrzo proširio van granica Kanade i Amerike, preko Evrope, pa sve do Azije i Australije. Projekat „Žuti pas “u našu zemlju donela je dr vet.med. Dunja Kovač ispred „Fondacije za Razvoj Domaćinstva – FRD“ iz Novog Sada, koja je postala zvanični nosilac i distributer prevedenog i odobrenog propagandnog materijala za Srbiju, od strane Tare Palardy.

5.The yellow dog poster2