Ako želite da uživate u umilnom pevanju zebe, za ljubimca izaberite mužjaka jer su mnogo bolji pevači od ženki. Njihovo crkutanje će vas raveseliti, ali ova simpatična mala ptica ne voli da se mazi ili drži u rukama.

OPŠTE KARAKTERISTIKE

Prirodno stanište zeba su australijski pašnjaci, a na svetu postoji preko sto različitih vrsta. Pripitomljene su pre oko 500 godina, a kao kućni ljubimci najčešće se mogu naći zebraste zebe, ringel zebe, ružičasto-siva ili ružičasto-bela zeba kao i tukan. Po telesnoj građi i veličini podsećaju na vrabce, ali im je kljun znatmno deblji, a boja perija jarkih nijansi. Mogu da narastu do 13 cm dužine, a životni vek im je između 5 i 15 godina.

03

SMEŠTAJ

Iako je reč o malim pticama njima je ipak potreban nešto veći kavez. Zebe su razigrane i vole da skakuću pa im treba obezbediti prostran kavez minimalnih dimenzija 60x40x40 cm, a ako držite dve jedinke zajedno još prostora neće škoditi. Kavez ne treba da bude na promaji i kada izaberete mesto na kom ćete ga držati ne tereba ga često pomerati. Zebe se osećaju dobro na temeraturi u rasponu od 5 do 30 stepeni. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, prečkice za stajanje, gnezdo za odmor i naravno igračke za zabavu. Ubacite im ljuljašku ili ogledalce, a posebno će uživati u kadici za kupanje jer vole da se brčkaju. Zebe ne morate često puštati iz kaveza, dovoljno je jednom do dva puta nedeljno.

01 (2)

ISHRANA

Zebe možete hraniti kupovnom gotovom hranom koja sadrži zrnevlje, voće i povrće kao i mineranlo-vitaminske dodatke. Od sveže hrane možete im dati spanać, narendanu šargarepu, krastavac, bananu, jabuku, dinju… Da bi ste zebi obezbedili dovoljan unos kalicijuma kupite sipinu kost ili joj dajte ljudku jajeta. Od kuvanih jela sa ljudske trpeze zebe mogu da jedu kuvana jaja, testenine od celog yrna, pasulj, grašak, ali nemojte preterivati. Njihov jelovnik čine semenek u najvećem procentu, povrće 20%, voće 5%, a kuvana jela treba davati samo jednom nedeljno. Posuda sa svežom vodom mora biti lako dostupna.

02 (1)

TEMPERAMENT

Zebe u prirodi žive u velikim jatima koja broje od 50 do 100 jedinki. Izuzetno su druželjubive, ali samo prema drugim pticama pa je preporuka da ih držite u paru. Zebe prvo treba držati u odvojenim kavezima, ali jednu pored druge kako bi se bolje upoznale. Posle nekog vremena možete ih držati zajedno. Ako želite da uživate u njihovoj pesmi izaberite mužjaka jer ženke nisu neke pevačice. Vrlo je zanimljivo što svaki mužjak peva drugačije. Nemojte ih puštati blizu drugih životinja jer će se istraumirati i uplašiti. Inače, ove ptice ne vole da se maze i drže u rukama, pa su više ljubimci za gledanje i slušanje. Vrlo se lako održavaju, a generalno su čiste, tihe i ne prave nered. Pogodne su i za vlasnike koji su dugo odsutni u toku dana pod uslovom da ih držite u paru. U suprotnom mogu biti depresivne i apatične.