Koliko puta ste se vratili kući i zatekli prevrnutu kantu, đubre razvučeno po celom stanu i vašeg ljubimca kako razigrano maše repom i glođe otpatke? Odgovor na pitanje zašto psi vole da kopaju po smeću možda leži u našoj zajedničkoj istoriji.

Prema većini stručnjaka, psi su pripitomljeni od strane ljudi pre nekoliko hiljada godina, a njihov daleki predak je vuk. U zimskom periodu vukovi su se približavali naseljenim mestima i selima upravo u potrazi za hranom. Izbačeno smeće, ostaci hrane i koske prava su poslastica u danima kad lov na krupnu divljač nije baš bio uspešan. Može se reći da je rovarenje po đubretu urezano u genetski kod pasa. Višak hrane koju bacamo za nas je smeće, ali za pse to je mirisna, aromatična poslastica koja mora da se isproba.

Neki psi kopanje po smeću vide kao igru. Plastične flaše i istošene rolne papira iz psećeg ugla mogu biti vrlo zabavne igračke ili novi predmeti za žvakanje. Uglavnom ovalne, kante su odlične za kotrljanje i preskakanje po stanu. Još ako tu može da se nanjuši neki zanimljiv miris hrane ili koskica njihovoj sreći nema kraja.

Drugi psi su pak naučili da je kopanje po smeću dobar način da se zadobije pažnja vlasnika. Ako je vaša prva reakcija da otmete psu iz usta šta god da je upravo izvukao iz kante, pas to može protumačiti kao igru natezanja. Šta je za njih zabavnije nego da ih jurite po kući dok oni ne daju svoju novu igračku.

science-012413-002-617x416

Kako da sprečite psa da pretura po kanti?

1. Sakrijte kantu sa đubre
Ovo je najbolji i najlakši metod. Prosto držite kantu van domašaja vašeg ljubimca. Ukoliko ste do sada kantu držali u kuhinji, pomerite je u ostavu ili na terasu i zatvorite vrata. Pas će se sigurno u početku pitati gde mu je nestao izvor zabave, ali za svega nekoliko dana zaboraviće na to i pažnju usmeriti na nešto drugo.

2. Promenite model kante
Ukoliko vaša kanta nema poklopac, psa nema šta da spreči da zaroni njušku pravo u smeće. Nisu dobre ni kante koje imaju poklopac kao ljuljašku (koji se pomera levo-desno) jer pas može zaglaviti glavu i u panici potpuno oboriti kantu. Ni kante sa pedalicom za nogu nisu idealno rešenje jer neki psi vrlo brzo „provale“ šta treba da urade kako bi se poklopac podigao. Idealna kanta je ona sa dobro prijanjajućim poklopcem koji neće spasti čak i ako se kanta prevrne.

3. Mirisi koji odbijaju psa
Premažite kantu sirćetom i pas neće imati želju da se uopšte približava smeću. Ovo je prirodan način da odvratite psa od kopanja po đubretu, a jedina mana je što sirće brzo isparava. Na tržištu postoje i različiti sprejevi koji se aktiviraju preko senzora ili pritiskom na dugme preko daljinskog upravljača. Postoje i uređaji koji emituju visoke tonove i blago su neprijatni za pse. O korišćenju ovakvih uređaja posavetujte se sa veteriom. Mi ne preporučujemo ovakav vid odvikavanja jer smatramo da uz pozitivnu dresuru svako neželjeno ponašanje može da se koriguje.

4. Dresura i trening pozitivnim metodama
Ova metoda zahteva najviše vremena, ali je najbolja i dugotrajno rešava problem. Prvo treba da naučite psa komandu ostavi ili ne. Držite poslasticu ili lopticu u ruci i kada pas priđe recite mu ne ili ostavi. Kada pas mirno gleda i ne pokušava da uzme to što držite u ruci, nagradite ga. Posle svega nekoliko ponavljanja pas će usvojiti komandu ne. Svaki put kada pas krene ka kanti recite mu ne ili fuj. Prvo vežbajte sa praznom kantom u kojoj nema hrane niti bilo čega drugog zanimljivog za psa. Kada prođe i taj „test“ vežbajte sa punom kantom. Treba vremena, ali ovaj trening neće biti značajan samo za odvikavanje psa od kopanja po kanti. Istu metodu nagrađivanja za pozitivno ponašanje, možete koristiti u korekciji bilo kog drugog neželjenog ponašanja vašeg ljubimca.