Krađa stavri ili hrane kod pasa može se javiti iz različitih razloga. Pojedini psi na ovaj način žele da se igraju, dok drugi na ovaj način pokušavaju da privuku pažnju.

zasto psi kradu stvariTokom života gotovo svi psi prolaze kroz ovu fazu. Određene rase kao što su zlatni retriver, jorkširski terijer ili papilon su sklonije krađama. Međutim bez obzira koje je rase vaš ljubimac, važno je da stanete na kraj ovoj navici pre nego što naškodi vašem ljubicu.
Dok su štenci i otkrivaju novu okolinu, često će uzimati stvari koje ne bi trebalo. Spisak zaplenjenih i često uništenih stvari je prilično dug. Bilo da su to čarape, rukavice, cipele, igračke ili novine, a ponekad i neki „domaći zadatak“ psa treba naučiti šta je dozvoljeno a šta ne.
Mnogo je razloga zbog kojih pas uzima neki predemet koji nije njegov. Možda samo želi da se igra s njim, jer ga doživljava kao igračku. Neki od njih će uživati u žvakanju ukradenog predmeta, skrivati ih ili ih jednostavno svuda nositi sa sobom.

pas krade stavriAko pas krade stvari kako bi se s njima igrao, potrudite se da mu obezbedite dovoljno zanimljivih igračaka. Sve dok ne stekne naviku da se igra sa svojim igračkama, držite svoju odeću, obuću i dečje igračke na sigurnom, negde gde ih pas ne može dohvatiti. Osim toga obratite pažnju da pas ne pojede nešto od tih ukradenih stvari. Ukoliko se to desi može doći do ozbiljnih problema s probavom koji mogu završiti operacijom.
Pojedini psi skloni su ovakvom ponašanju jer su željni pažnje. Psima je svakodnevo potrebno obezbediti dovoljno fizičkih aktivnosti i psihičke i drištvene stimulacije. Ukoliko to nedostaje i pas se previše dosađuje sigurno će početi da se ponaša kako ne treba, a mnogi od njih će sigurno početi da kradu stvari. Češto će uzeti neku stvar kako bi izazvao gazdu da trči za njim. Oni su svesni šta je važno i uze će to tačno u pravom trenutku kako bi ih gazda mogao videti i potračati da vrati predemet.

zasto psi kradu hranuAko vaš pas krade hranu, njegovi motivi su očiti. Iako su dobro nahranjeni, svejedno ponekad imaju potrebu da jedu vašu hranu. Ovi psi će ukrasti sve što ostane na stolu. Ukoliko pas konstantno krade hranu potrudite se da je ne ostavljete na lako dostupnim mestima. Treba obratiti pažnju ako ovo ponašanje potraje, jer psi koji su hronični kradljivci hrane možda traže promenu u ishrani. Obratite se veterinaru kako bi rešili ovaj problem.

Najbolji način da se izborite sa ovakvim ponašenjem je da zadržite smirenost i ne reagujete na ove “provokacije”. Nikada ne trčite za psom, jer je to ono što vaš pas želi i tako nagrađujete neželjeno ponašanje. Obezbedite psu dovoljno aktivnosti i pažnje, kao i dovoljno njegovih igračaka. Postavite granice, naučite ga šta je dozvoljeno , a šta nikako ne sme uzimati. Ne zaboravite da svako dobro vladanje nagradite poslasticom. Na takav način ljubimac će učiti i usvajati željeno ponašanje mnogo brže i lakše. I naravno ukoliko ovo ponašanje potraje i ako pored velikog truda ne uspete da izađete na kraj sa ovom lošom navikom potražite savet veterinara.