Kada se dotaknemo tema o odgovornom vlasništvu, nekako, diskusija se skoro uvek završi na skupljanju tj. ne skupljanju fekalija za psima. Zanimalo me je koji sve izgovori postoje i na šta se sve vlasnici pasa pozivaju kada ne skupljaju izmet za svojim ljubimcem.

– 2007. godine sam proveo tri meseca u Njujorku, gde sam radio kao “šetac pasa” (dogwallker). Prvo što su mi rekli jeste da je kazna za ne skupljanje za psom 250 dolara i to shvatim jako ozbiljno. U početku mi je bilo čudno i teško, ali ubrzo ova obaveza mi je postala sasvim normalna. Sa svojim prijateljima iz Srbije sam bio u kontaktu preko Myspace-a (tada dominatne društvene mreže) i skoro svi prijatelji su imali slična pitanja kada bi im saopštio čime se bavim u Americi…
“Brate, jel skupljas tamo g****?” Bilo mi je neprijatno jer su ta pitanja imala neku arogantnu notu, ali sam ubrzo počeo da odgovaram, “Nego šta, nego skupljam i baš je super kada vidiš čiste ulice, a ne kao kod nas, na Dorćolu gde igraš “školice” svako jutro kada ideš do pekare”.

Istraživao sam na internetu razne komentare koji se odnose na ovu, za nas Balkance, škatljivu temu.

il_fullxfull.145079577

1. Zašto ja da skupljam za svojim psom kada već postoje hiljade lutalica koje vrše nuždu na ulici i za njima niko ne čisti?

Jak argument, ali i te lutalice su direktan produkt neodgovornih vlasnika. Psa izvodite, složićete se, najčešće u kraju u kome živite. Znači da imate par ruta kuda vodite svog ljubimca. Ukoliko ostavljate fekalije koje vaš pas proizvodi na ulici, postoji velika šansa da upravo vi imate neprijatno iskustvo na putu za posao, prodavnicu… Da ne govorimo o vašim komsijama ili gostima. Problem lutalica postoji, ali to ne treba da posluži kao izgovor da vi budete neodgovorni prema samom sebi, a onda i drugima.

2. Ja skupljam za svojim psom samo sa trotoara, a ukoliko obavi nuždu na zelenoj površini, ili pored drveta, ostavim jer su male šanse da će neko ugaziti.

Ako sam dobro razumeo ovaj izgovor, postoji neka magična barijera koja sprečava “opojni mirisi” fekalija da se šire sa zelenih površina po trotoaru? Niko mi nije rekao za to. Kod nas su zelene površine izgleda samo za gledanje? Zaboravljamo da se deca najčesće ne igraju po trotoarima, a šta da kažemo za neki mladi par koji želi da napravi romantičan piknik?

3. Ja ne skupljam za svojim psom jer nikada nema kesa u parku namenjenih za to.

U Beogradu su postavljene metalne kutije koje se sastoje iz dela gde stoje kese namenjene za skupljanje fekalija za psima i drugog dela, koji je namenjen za bacanje otpadaka. U praksi, kesa skoro da nikada nema, ali kese se mogu nabaviti u svakoj prodavnici, a mogu se i kupiti u pet šopovima, tako da ovaj izgovor opet ne drži vodu. Moram da pomenem akciju koju je imala opština Stari Grad u Beogradu pod nazivom “I kesu u šetnju”. Naime, opština je delila kese koje je lepila u ulazima zgrada i na ovaj način sugerisala građanima da skupljaju za svojim mezimcima. U poslednje vreme, kese se ne dele na ovaj način zbog manjka sredstava.

4. Ne skupljam jer šta fali da se malo nađubri trava?

znakPseći izmet se može koristiti kao đubrivo, ali tek kada se preradi specijalnom i komplikovanom metodom. Ukoliko ostane u svojoj “sirovoj” formi, dolazi do isušivanja trave, takođe prisutna je realna opasnost od zaraza. Postoji ceo niz parazita, bakterija(Ešerihija koli), virusa koji mogu izazvati opasne bolesti (Kampilobakterioza, Salmoneloza, Toksokarioza…). 1 gram psećeg izmeta sadrži 23 miliona fekalinih bakterija.
Američka agencija za zaštitu životne sredine je pre više od dve decenije uvrstila pseći otpad u istu kategoriju sa hemijskim i naftnim otpadom. Najgore što moze da se desi jeste da pseći izmet dospe u potoke i reke. Pseci izmet je 3. zagađivač voda u Americi.

5. Bolje da se fekalija sama razgradi nego da se stavlja u plastičnu kesu kojoj treba mnogo više vremena da se razgradi.

Pseći izmet će se definitvno vremenom razgraditi ali bakterije i crvi ostaju u zemljištu po nekoliko godina, a takvo zemljište postaje toksično. Plasticne kese jesu lose za okolinu ali postoji sve više ekoloskih kesa koje se razgradjuju za relativno kratko vreme.

6. Ne skupljam ja nista dok me neko ne kazni po džepu.

Na žalost ukoliko se držite ovog izgovora velike su šanse da se u skorije vreme nećete saginjati za vašim psom. Šanse da budete kažnjeni u Srbiji su jako male.
U toku je izmena, odnosno usklađivanje svih gradskih propisa sa novim Zakonom o prekršajima, novčana karna u fiksnom iznosu tek će biti opredeljena.
Komunalna policija i dalje samo opominje nesavesne vlasnike ljubimaca, i apeluje na sve vlasnike kućnih ljubimaca da poštuju svoje dužnosti i obaveze prilikom držanja i izvođenja istih.

Pored svih navedenih izgovora, smatram da ne postoji dovoljno dobro opravdanje za ne skupljanje izmeta za ljubimcem. Kakav je vaš stav na ovu temu? Koji su vaši izgovori ili zaista skupljate za psom?