Mačke imaju vaoma razijenu vokalnu komunikaciju. Mogu da proizvedu iznenađujuće veliki raspon zvukova, a svako od njih ima različito zančenje.

macka mjauceMjaukanje je najtipičniji zvuk koji mačka koristi i najčešće ga koristi u komunikaciji sa ljudima. On može da ima različita značenja, zavisno od načina i situacije u kojoj se mačka njime koristi. Istraživanja koja su se bavila ponašanjem mačaka pokazala su da mačke mjauču samo kada nešto žele, jer mjaukanje uvek daje rezultat. Takođe je dokazano mačke različito mjauču u različito doba dana, kao i da ne postoje dve mačke koje jednako mjauču.

Mačka mjaukanjem traži hranu, maženje ili izlazak u dvorište… Neke rase su po prirodi mnogo pričljivije od drugih, međutim mnoge mezimice ovaj oblik komunikacije mogu koristiti kao tajno oružje da privuku pažnju i da dobiju tačno šta žele što nekad može da postane i problem vlasnicima.

Takozvanim „cvrkutanjem“ mačka pokazuje sreću i zadovoljstvo. Tim zvukom majka poziva svoje mačiće ili najavljuje svoj povratak ako je neko vreme bila odsutna iz legla. Mnoge odrasle domaće mačke cvrkutanjem pozdravljaju svog vlasnika.

Kitten meowing Original Filename: cat.jpgOsim toga mačke učestalim majukanjem visoke frekvencije  pokazuju neko nezedovoljstvo ili pak stres ili bol.  Takođe svaku sezonu parenja prati i stalna dreka, odnosno duboko i glasno mjaukanje koji podseća na dečji plač. Pored majukanja, mačke se takođe oglašavaju  predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova.

Još jedan zvuk koji je karakterističen za mačke je predenje i ono je sastavni deo komunikacije. Sam zvuk nastaje od kretanja vazduha kroz sužene kanale u plućima koje svojim pomeranjem pravi dijafragma. Mačke predu na frekvenciji od 25-150 vibracija po sekundi. Ovaj zvuk se uglavnom povezuje sa zadovoljstvom kod mačke, ali i on može imati različita značenja. Nekada mačke predu ako su jako bolesne ili povređene. Ipak, predenje pre svega označava dobro raspoloženje i prvi put se čuje kod mačića dok sisaju mleko.

Na koje načine psi komuniciraju možete pročitati ovde.