Morate da kupite hranu za ljubimca, ali ne znate koju da izaberete? Tunjevina ili ćurka? Jagnjetina ili govedina? Vlažna hrana ili suve granule? Možda ćete od velikog izbora biti zbunjeni, ali to zaista nije toliko komplikovano. Neki vlasnici biraju hranu za svoje ljubimce na osnovu prethodnih iskustava, neki se posavetuju sa prijateljima koji imaju istu životinju, neki pak poslusaju preporuku odgaivačnice, a drugi se konsultuju sa veterinarom. Naravno, tu je i uticaj raznih reklama na televiziji i u časopisima, gde svi tvrde da nude najviši kvalitet.
Predstavljamo vam prednosti, ali i mane kako vlažne hrane tako i granula, a onda vi napravite pravi izbor u zavisnosti od potreba vašeg ljubimca.

unnamed
Vlažna hrana za ljubimce: Prednosti i mane

Ne unose sve životinje dovoljnu količinu tečnosti koliko bi inače trebalo. Vlažna hrana može biti dobar izvor hidratacije, ako je vaš ljubimac tip koji nereado pije dovoljne količine vode. Tu su i zdravstveni razlozi zbog kojih je vlažna hrana bolji izbor. Starije životinje kojima je smanjeno čulo mirisa biće sklonije hrani koja ima bogatiji miris i ukus. Vlažna hrana je alternativa za bolesne kućne ljubimce kojima je trenutno smanjeno čulo mirisa ili im nedostaje apetita. Ovakvim načinom ishrane pas ili mačka će dobiti sve neophodne proteine, vitamine i minerale važne za održavanje dobrog zdravlja. Vlažna hrana je posebno dobar izbor za ljubimce sa lošim zubima ili problemima sa vilicom, jer je mekana i lako se žvaće. Takođe više odgovara životinjama sa malim ustima.

Postoje i nedostaci pri izboru ovog vida hrane. Neki ljubimci će napraviti veći nered dok jedu vlažnu hranu, nego kada im servirate granule. Vlažna i meka hrana se više zadržava u ustima i lepi se za zube pa češće dolazi do stomatoloških problema, odnosno razvijanja karijesa. Vlažna hrana senakon otvaranja brzo kvari i treba je držati u frižideru. U zavisnosti od kvaliteta hrane, a sigurno želite najbolje za svog ljubimca, vlažna hrana može da bude znatno skuplja od suve. Ona se takođe mora kupovati u manjim količinama ili pakovanjima baš zbog kraćeg roka trajanja nakon otvaranja, što znači da ćete u nabavku morati češće.

vlazna hrana
Suva hrana: Prednosti i mane

Najpogodnija vrsta hrane za skladištenje i hranjenje ljubimca je suva hrana. Granule su vrlo praktične naročito vlasnicima koji su duže u toku dana odsutni, jer nema bojazni da će se hrana usled dužeg stajanja u posudici pokvariti. Suva hrana se lako skladišti, obično je upakovana u plastičene kese i ima dug rok trajanja čak i nakon otvaranja. Mnogi proizvođači na ambalažu stavljaju zip lock otvarače, koje nakon sipanja hrane možete opet zatvoriti i tako osigurati hranu od insekata, glodara ali i ljubimaca koji krišom vole da jedu. Suva hrana je jeftinija, a samim tim ekonomski isplatnljivija jer proivođači često daju popust na količinu. Granule su posebno pogodne kao poslastice za vašeg ljubimca u toku dresure ili treninga. Neke su posebno namenjene i oblikovane za čišćenje zuba, pa nema bojazni od karijesa.

Naravno suva hrana ne pruža dovoljno hidratacije kao vlažne namirnice i nije pogodna za bolesne životinje ili starije ljubimce oslabljenog njuha ili loših zuba. Tada je vlažna hrana bolji izbor ili možete jednostavno granule preliti jogurtom ili bistrom supicom, kako bi bile lakše za žvakanje.

suva hrana
Konačna odluka

U suštini, bilo koji izbor da napravite hrana mora da zadovolji potrebe u ishrani vašeg ljubimca. Odlučite se za kvalitetnije proizvođače koji nude dobro izbalansiranu hranu, kvalitetnih sastojaka. Izaberite hranu koja odgovara vašem životnom stilu, ali i uzrastu i potrebama ljubimca. Druga opcija jeste kombinovanje suve i vlažne hrane u istoj posudi ili davanje vlažne hrane povremeno kao poslastice. Imajte na umu da i vašim ljubimcima može da dojadi jednolična i stalno ista ishrana. Posavetujte se sa veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica jer određene rase mogu zahtevati poseban način ishrane. Štenci i seniori imaju potpuno različite nutritivne potrebe.