Papagaji su odlični kućni ljubimci koji se lako održavaju i ne zahtevaju puno pažnje. Deca ih prosto obožavaju naročito ako pevaju ili nauče da govore. Ipak, postoje vrste kojima treba posvetiti dosta vremena. Mi vam predstavljamo afričkog sivog papagaja, na našim prostorima poznatijeg  kao Žako koji će uživati u druženju sa vama.

africki sivi papagajOPŠTE KARAKTERISTIKE

Žako spada u velike papagaje, koji može da dostigne veličinu oko 33 cm. I mužjak i ženka na grudima i glavi imaju pepeljasto sivu boju, dok su rubovi pera skoro pa beli. Leđa i krila su im tamno siva, kljun potpuno crn, a podrep i rep jarko crvene boje. Mladi papagaji su dosta tamniji sve do prvog mitarenja sa 18 meseci kada poprimaju boju svojih roditelja.

Uz pravilnu negu, održavanje i ishranu ova vrsta papagaja može da živi 50-80 godina, mada ima primeraka koji su doživeli i stotu.

kavez za velike papagajeODGOVARAJUĆI SMEŠTAJ

Afričkom sivom papagaju kao i ostalim velikim papagajima treba dosta prostora. Kavez mora biti minimalnih dimenzija 100x80x180 cm. Neadekvatan smeštaj i skučen kavez mogu dovesti do patološkog čupanja perja. Preporučljivo je napraviti i veći stalak ili granu na kojoj će papagaj boraviti kada je izvan kaveza. Vodite računa da ne prenatrpate kavez. Sve veštačke (plastične i metalne) stajalice treba izbaciti. Umesto njih postavite drvene različite debljine, ljuljašku i merdevine jer će te tako omogućiti papagaju svakodnevne vežbe nogu i prstiju.

Žakoi su radoznali i vole da se igraju pa u kavez treba staviti i više različitih igračkica. To može biti penjalica od debelog kanapa sa nekoliko čvorova kako bi se papagaj lakše verao. Ogledalce treba izbegavati jer ptica u njemu vidi ili rivala ili partnera, što može izazvati nepotrebano udvaranje ili agresivnost. U oba slučaja vlasnik će biti zanemaren što otežava postupak pripitomljavanja i zbližavanja.

smestaj za papagajaKavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i ostataka voća i povrća, a jednom mesečno oprati ga u vreloj vodi. Kavez nikako ne držati u kuhinji jer sva isparenja od kuvanja i česte promene temperature mogu da naškode pernatom ljubimcu. Papagaj je osetljiv na hladnoću i na izloženost direktinim sučevim zracima pa izbegavajte terasu ako napolju nisu idealni uslovi.

PRAVILNA ISHRANA

Isključivo od pravilne i uravnotežene ishrane zavisi dugovečnost vašeg ljubimca. Osnova ishrane Žaka jeste gotova mešavina zrnastog semenja. Ako vaš papagaj halapljivo jede, budite sigurni da ste mu dali pravo seme, jer oni znaju da uživaju u hrani. Mešavine uglavnom sadrže proso, ovas, suncokret, svetlo seme, konoplju, muhar, itd.

Pored zrnaste hrane, papagaj svaki dan treba da dobija sveže voće i povrće kako bi ostao zdrav i vitalan. Možete im davati jabuke, kajsije, babane, breskve, smokve, jagode, borovnice, maline, grožđe, kivi, mango, pomorandže. Voće koje se ne sme davati je grejpfrut, limun, šljiva i avokado jer ih papagaji teško vare.

hrana za papagajaOd povrća im možete ponuditi šargarepu (list i koren), peršun i celer (jednom nedeljno), spanać, tikvice, paradajz, papriku i mirođiju. Povrće koje ne treba davati je kupus, kromrir, pasulj i list zelene salate jer se vrlo teško vare, a mogu dovesti i do dijareje. Kao poslasticu papagajima možete dati nešto i sa naše trpeze kao što je tvrdo kuvano jaje, malo kravljeg belog sira, parče dvopeka ili suvi keks.

Bez obzira na vrstu hrane koju im dajete ona mora biti servirana u približno isto vreme kako bi stekli naviku o obroku i tako lakše ostvarili kontakt sa vama. Mali papagaji jedu više hrane jer im je metabolizam brži dok su velikim papagajima kao što je Žako dnevne potrebe znatno manje (10-20 zrna). Nepravilna i jednolična ishrana može dovesti do gojaznosti koja skraćuje vek ptici ili izazvati avitaminozu, odnosno devitaminozu koja se uglavnom završava tragično po pticu.

VODA
Papagaj mora stalno da ima svežu i čistu vodu, na njemu dostupnom mestu. Vodu treba manjati jedanom dnevno, ali kada su velike vrućine i češće zbog algi koje se homogenizuju na obodima pojilice. Pored pojilice, papagaju treba obezbediti posudu u kojoj će se kupati. One mogu biti različitih oblika i dimenzija u zavisnosti od veličine ptice. Najvažnije je odmah po završetku brčkanja vodu iz posude baciti kako je ptica ne bi popila.

inteligencija zakoTEMPERAMENT

Žako je jedna od najinteligentnijih životinja i papagaja sa najvećom sposobnošću učenja (oponašanja) govora. Jedini je papagaj koji može izgovoriti rečenice sa smislom (npr. da pozdravi vlasnika kad uđe u stan). Uz odgovarajući rad i posvećeno vreme lako se pripitomljavaju i privrženi su porodici. Uglavnom se vezuju za jednog člana porodice kog sami odaberu. Žako ume da bude i zlopamtilo. Vrlo su osetljivi i zato s njima morate biti strpljivi. Ukoliko ih zanemarite skloni su depresiji, čupanju perja, samopovređivanju i kreštanju, zato im treba posvetiti dovoljno pažnje.

Ako želite da Žakoa naučite da govori morate biti uporni i pričati mu sa razumevanjem. Prvo treba krenuti sa zviždanjem ili nekim drugim zvucima nepoznatim vašem pernatom prijatelju, a zatim uvoditi reči. Najbolje je ponavljati reči ili kraće fraze ujednačenim tonim kratko i odsečno. Uz ponavljanje reči treba se koncetrisati i na određenu radnju, tako npr. možete svaki put kad uđete u stan reći dobar dan ili kad zazvoni telefon reći halo. Vaš papagaj će vrlo brzo početi da ponavlja za vama. Neki predstavnici vrste progovore posle 5-6 godina, a neki nikad tako da nema striktnog pravila. Cena ove prelepe ptice varira od 250 do 1.000 evra u zavisnosti od toga da li je mlada i divlja ili stabilna, pripitomljena i nešto starija jedinka. Cenu određuje i to da li zna da govori ili ne.