Nikotin i duvanski dim štetni su kako za ljude, tako i za životinje. Zato sve više ljudi se opredeljuje za “zdraviju varijantu” – elektronske cigarete. Međutim, novija istraživanja, ali i praksa, ukazuju na to da korišćenjem ovih naprava, vlasnici zapravo ozbiljno rizikuju zdravlje svojih ljubimaca.

E-cigare su samo još jedan način kako bi se nikotin uneo u organizam – putem tečnosti koja sadrži supstancu pretvarajući je u paru koja se udiše. Međutim, u poslednje vreme zabeležen je porast u broju trovanja nikotinom prvenstveno kod pasa, ali i kod mačaka. Zato je važno da vlasnici umeju da prepoznaju simptome kako bi reagovali na vreme.

Upozorenje za vlasnike pasa
Kako psi imaju izraženo čulo mirisa, njih posebno privlače isparenja i ukusi aromatičnih cigareta, pa se tako dešavaju i nezgode. Ako vam punjenje za cigaretu neprimetno ispadne na pod i pas je se dokopa, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje ljubimca.

U tom slučaju, najveći problem predstavlja sama količina nikotina u bočici, jer jedna patrona sadži između 6 i 24 mg nikotina.

Na primer, ako pas od 25 kilograma pregrize ili progura samo jednu patronu, znaci trovanja će najverovatnije nastupiti. Međutim, ako mali pas od šest kilograma proguta bočicu, može nastupiti i smrt.

Simptomi trovanja nikotinom kod pasa
Simtomi trovanja nikotinom kod životinja nastupaju između 15 i 60 minuta od unošenja u organizam. Simtomi kod pasa uključuju: povraćanje, dijareju, uzrujanost, ubrzani rad srca i ubrzano disanje, tremor, malaksalost, napade, nemogućnost kontrolisanja tela, komu, a čak i prestanak rada srca.

Poseban oprez ukoliko čuvate mačku
Mačke su naročito osetljive na isparenja elektronskih cigareta. Naime, njih posebno privlači propilen glikol, osnovni sastojak isparenja iz e-cigareta. Najčešće nezgode se dešavaju ukoliko mačka, privučena mirisom, liže ili grize elektronsku cigaretu.

Simptomi trovanja nikotinom kod mačaka
Najčešći simtomi trovanja nikotinom kod mačaka su: povraćanje, dijareja, gubitak boje kože, drhtanje, temperatura, gubitak apetita, blede desni i usne, crvenkasti-braon urin.

Sa porastom popularnosti elektronskih cigareta, broj slučajeva trovanja nikotinom kod ljubimaca u Americi i Britaniji se udvostručio u proteklih šest meseci.

Zbog brze absorpcije nikotina, simptomi su najčeće brzo uočljivi. Ukoliko primetite simptome kod vašeg ljubimca ili bilo kakve promene u ponašanju, obratite se odmah veterinaru koji će životinji pružiti adekvatnu pomoć.

004
Prevencija
Prevencija je uvek najefikasniji “lek”. Zato je vrlo važno da svoju elektronsku cigaretu i punjenja (kao i ostale nikotinske proizvode) uvek držite na sigurnom i van domašaja ljubimaca i dece.

Foto: flickr/ecigclicktrishhamme