Muzeji i spomenici posvećeni životinjama, iako nisu najvažnije turističke aktrakcije svojevrsni su omaži ljubimcima koji pričaju drugačiju  istoriju i otkrivaju poseban odnos prema ljubimcima i mesto tih životinja u ljudskim životima. Galerija u Amsterdamu u okviru svoje postavke ima dela inspirisana mačkama sa potpisom Pikasa, Rembranta i drugih velikih slikara, muzej u Kentu ima impresivnu kolekciju ogrlica za pse od kojih su neke još iz srednjeg veka, a spomenici posvećeni ljubimcima u parkovima i na ulicama svetskih metropola čuvaju sećanje na ove verne, hrabre i posebne životinje.

Kattenkabinet, Amsterdam

KattenKabinet Amsterdam, Holandija
Muzej „Katten Kabinet“ osnovao je Bob Meijer u čast sećanja na njegovog mačka po imenu John Pierpont Morgan. Neobičan muzej smešten na obalama Amsterdamskog kanala u okviru stalne postavke predstavlja umetnička dela na kojima su glavni porotagonisti mačke. Među brojnim slikama, crtežima, skulpturama i drugim eksponatima izložena su i dela slavnih umetnika kao što je Pikaso, Rembrant, Tuluz – Lotrek… Osim toga u muzeju se uvek nalazi i nekoliko mačaka.


The American Kennel Club Museum of Dogs, Sent Luis, SAD

Pasji muzej je posvećen očuvanju, sakupljanju, izlaganju umetničkih dela, artefakta, literature drugih umetničkih predmeta ispirisanih psima. Formiran je zajedničkom inicijativom ljubitelja ovih životinja početkom osamdesetih godina, a 1985. godine preseljen je u istorijsko zdanje Džervil Haus. U objektu od 14 000 kvadratnih metara danas je izloženo više od 700 originalnih slika, crteža i skulptura poznatih umetnika koji prenose priču o čovekovom najboljem prijatelju kroz istoriju. Muzej takođe ima i bogatu kolekciju knjiga i video materijala o psima.

balto, NY

Spomenik psu zvanom Balto, Njujork, SAD
Bronzani spomenik u Central parku u Njujorku posvećen je hrabrom psu Baltu koji je davne 1925. godine učestvovao u spasavanju brojnih života u gradu Noma na Aljasci, tokom epidemije difterije (o ovome smo već pisali u tekstu „Iditarod, Aljaska – 1800 kilometara puta kroz ledeni pakao“). Naime zbog teških vremenskih uslova zaprežni psi su jedini mogli proći do grada i dopremiti lek, a norvežanin Guunar Kaase i njegov glavni pas Balto su prvi dovezli serum do grada. Danas je ovaj spomenik prava atrakcija za decu koja rado slušaju priču o ovom hrabrom psu.

The Kennel Club Art Gallery, London, Velika Britanija
Galerija poseduje najveću kolekciju slika inspirisanih „čovekovim najboljim prijateljem“. Pored stalne postavke u kojoj se nalaze slike poznatih slikara u galeriji se često pripremaju i tematske izložbe o psima.

muzej i kuca Hemingvej

Kuća i muzej Ernesta Hemingveja, Ki Vest, SAD
Kuća i muzej Ernesta Hemingveja u Ki Vestu na Floridi osim što predstavlja vredno svedočanstvo lika i dela ovog slavnog pisca takođe je i dom mnogobrojnim mačkama koje su potomci Hemingvejeve ljubimice Snoubol. Na imanju gde je Hemingvej napisao najslavnija dela: „Zbogom oružje”, „Snegove Kilimandžara”, Za kim zvona zvone”…danas živi više od 50 mačaka. Zanimljivo je da su skoro sve „Hemingvejeve mačke“ nasledile i neobičnu genetsku mutaciju zbog koje imaju po šest i više prstiju na nogama, pa izgledaju kao da nose male čarape.

haciko

Spomenik psu Hačiku, Tokijo, Japan
Spomenik je podignut u znak sećanja na neverovatno vernog psa, rase akita, po imenu Hačiko. Ovaj pas velike odanosti vlasniku, profesoru Hidesaburou Uenou svaki dan je išao do obližnje železničke stanice Šibuja, gde je čekao svog gospodara prilikom povratka kući. Međutim, kada se profesor jednoga dana nije vratio kući pas je i dalje nastavio da dolazi na stanicu i to je činio svaki dan punih deset godina. Pronađen je mrtav ispred stanice i na tom mestu je 1934. podignut spomenik. Hačikovi preparirani ostaci se nalaze u japanskom Narodnom muzeju nauke u Tokiju. Danas je u Japanu Hačiko sinonim za veliku odanost.

mačji muzej kuching

Kučing mačiji muzej, Saravak, Malezija
Muzej posvećen mačkama predstavlja istoriju odnosa prema ovim životinjama u proteklih 5000 godina. Neobičan muzej futurističke arhitrkture sa ulazom u obliku mačje glave poseti neverovatan broj turista svake godine. Postavku čini više od 2000 artefakata i eksponata prikupljenih iz celog sveta, kao i veliki broj suvenira. Među brojnim umetničkim delima, predmetima i ekspoantima, veliku pažnju i interesovanje privlači hiljadugodišnja mumija egipatske mac.

 

Terijer Bobi u Edinburgu, Škotska
Spomenik inspirisan predanjem o sivom terijeru zvanom Bobi koji je navodno bdeo nad gazdinim grobom 14 godina sve dok nije uginuo 1872. godine. O ovom odanom psu napisana je knjiga i snimljeno nekoliko filmova. Čak i tvrdnje da je čitava priča izmišljena nisu umanjile značaj ovog važnog dela škotske pop mitologije.

muzej ogrlica za pse

The Dog Collar Museum, Kent, Velika Britanija
Muzej psećih ogrlica predstavlja više od 100 jedinstvenih eksponata uz dokumente o istoriji pasa koji datiraju još iz srednjeg veka. U okviru stalne postavke u Kentu u Leeds Castle izloženi su razni modeli ogrlica stari i više od pet vekova. Skoro pola miliona ljubitelja pasa godišnje poseti ovaj jedinstveni muzej.

Mačak Trim Sidnej, Australija
Mačak Trim bio je ljubimac britanskog moreplovca Metjua Flindersa. Ovaj brodski mačak svog je vlasnika u stopu pratio na proputovanjima po Australiji na kojima je Flinders beležio razne biljne vrste kontinenta. Kada je Flinders uhapšen za špijuniranje na Mauricijusu, Trim je misteriozno nestao, a veruje se da su ga pojeli lokalni robovi. Sada je besmrtan na ulicama Sidneja. Trim se takođe nalazi uz prvi Flindersov kip koji je podignut u Engleskoj, u njegovom rodnom mjestu Doningtonu.

National Bird Dog and National Retriever Museums, Tenesi, SAD
Nacionalni muzej posvećen lovačkim psima ptičarima i retriverimaprava je riznica umotnosti, fotografija i memorabilija koje predstavljaju stogodišnju istoriju ovih pasa kroz brojne aktivnosti i lov. Vekovna tradicija lova i velikih uspeha lovačkih pasa prikazana je kroz brojne postavke.

muzej mačaka Španija

Museo Casa de los gatos, Ljoret de Mar, Španija
Muzej je otvoren 2002. godine u svojoj kolekciji ima više od 6000 eksponata prikupljenih iz celog sveta inspirisanih i posvećenih mačkama. U muzeju je predstavljen i istorijski razvoj i retrospektiva odnosa prema ovom ljubimcu.

Spomenik Bernardincu Beriju
Bernardinac Beri koji je za svog života navodno spasio 40 ljudi poznat je u celoj Evropi kao najbolji pas spasilac. Najpoznatiji i najhrabriji bernardinac danas ima svoje počasno mesto u Prirodnjačkom muzeju u Bernu. Osim toga u znak sećanja na hrabre podvige ovog psa u neposrednoj blizini Pariza mu je takođe podignut spomenik. (više o ovoj temi pisali smo u tekstu “Zašto Bernarnardinci nose burence oko vrata?”)

Kippers Cats Museum, Raumsbotom, Engleska i The Cat Museum on Harrow on the Hill
Kippers Cat Museum predstavlja neverovatnu kolekcija porcelana, šolja i mnogih drugih predmeta mačjeg oblika koji su godinama sakupljali Džon i Silvija Tejlor . Kako je hobi prerastao u pravu muzejsku postavki bračni par Tejlor odlučio je da svoju kuću preuredi u muzej posvećen ovom veoma omiljenom ljubimcu u Engleskoj. Kolekcija eksponata broji oko 3000, i svakim danom se povećava. Drugi muzej posvećen ovoj životinji je The Cat Museum on Harrow on the Hill je privatna kolekcija koji se sastoji od 250 predmeta inspirisanih mačkama.

 

foto:commons.wikimedia.org, vetstreet.com, librarything.com, fanpop.com,  virtualmalaysia.com, eurodogtraining.blogspot.com, catmuseum.com