Neobična i veoma stara rasa, koja je poznata kao mačka koja voli da pliva. Ime je dobila po turskom jezeru Van gde je otkrivena polovinom prošlog veka. Spada u retke rase, čak i u Turskoj, gde je zvanično proglašena nacionalnim blagom.

turska van mačka

POREKLO –Turska van mačka je više vekova stara rasa nastala prirodno, u geografski izolovanoj regiji oko jezera Van na teritoriji današnje Turske. Kako je ova oblast nekada pripadala Jermeniji danas ovu mačku prisvajaju i Turci i Jermeni. Viševekovnu istoriju ove rase potkrepljuju brojna otkrića arheologa iz perioda pre naše ere. Mačke krupnog tela sa mrljom na glavi i obojenog zvonastog repa često se pojavljuje kao motiv na nakitu, na štitovima ili u vidu ukrasnih figura. Osim toga o ovoj staroj rasi postoje i brojne legende, pa tako jedna od njih navodi da je ova mačka na obale jezera stigla pravo sa Nojeve arke, a druga kaže da je te mačke blagoslovio Alah a mesta gde ih  je dotakao obojena su u crveno.

turska van istorija

Moderna istorija i upoznavanje sveta sa ovom rasom počinje sredinom pedesetih godina prošlog veka kada su dve Engleskinje, Lora Lašington i Sonja Halidej u blizini jezera Van otkrile ove neobične mačke. Lora Lašington donela je sa sobom u Englesku nekoliko primeraka ovih lepih mačaka koje je nazvala po mestu gde ih je pronašla. Osim toga ove Engleskinje predstavile su film u kojem su prikazale ove mačke dok plivaju. Zahvaljujući tim snimcima, turske van mačke odmah su stekle brojne obožavaoce. Nakon nekoliko godina stručnog i uspešnog uzgoja, Lora je odlučila da podnese zahtev za priznavanje rase. Turska van mačka bila je priznata GCCF 1969. godine. U SAD postala je poznata tek 1982. godine.

 

turska van gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE – Ova rasa savršeno građena za plivanje, je krupna, dugačka i snažna mačka, sa širokim grudima i mišićavim vratom. Noge su srednje dužine, šape okrugle i nežne sa čupercima dlaka među prstima. Glava je kratka, oblika tupog trougla, nos srednje dug i ravan, a brada snažna. Uši su srednje veličine sa zaobljenim vrhovima i ovalnog su oblika, blago razmaknute i visoko usađene, sa unutrašnjim ružičastim pramenovima dlake. Oči su velike i izražajne, lagano iskošene i uvek samo u dve boje: ćilibara ili plave. Posebno je zanimljivo što često oči mogu biti raznobojne u paru. Rep je srednje dugačak i bogato obrastao dlakom. Na trtici ima mrlju u istoj boji koja pokriva i ceo rep. Takođe rep može biti i blago prugast.
KRZNO je poludugo, nežno, glatko i bez poddlake. Svilenkasto krzno ovih mačaka odličan je toplotni izolator, koji ih, osim od hladnoće, štiti i od vode, koja niz njega samo klizi. Krajem proleća dobijaju kraću dlaku koja ih štiti od sunca. Boja krzna je bela bez tragova žućkaste boje. Na licu ima dve mrlje u boji razdvojene belom prugom, a rep je iste boje kao i obeležja na glavi. Priznate su crna, plava, crvena krem, kornjačevina i iste sa tigrastim uzorkom.

 

turska van mačka narav

TEMPERAMENT – Turska van mačka ima izražen karakter i veoma je inteligentna. Odana je, ali je zadržala pomalo divlje crte. Da bi se steklo poverenje potrebno je vreme, jer zna biti veoma samostalna. Može biti veoma privržena vlasniku, ali to zavisi od temperamenta majke i okoline u kojoj je odrasla.Važi za mačku koja očekuje pažnju vlasnika, ali ne uživa da sedi u krilu i da se satima mazi. Sklona je i raznim nestašlucima. Mačka ove rase je veoma aktivna i voli da juri za loptom ili hvata loptice od papira, a pritom ne vodeći računa da li će nešto da obori ili polomi. Brzo nauči da otvara vrata, ne samo između soba, nego i od plakara, a takođe bez velike muke otkriva kako da otvori slavinu . Uživa da se igra sa vodom i da pliva po čemu je i najviše poznata. Mnogi vlasnici turske van mačke smatraju da je ponosna, hrabra i odvažna, ali da ume da bude ljupka, umiljata i nežna. Veoma je rasprostranjeno i mišljenje da ova rasa  zapravo ima mnogo više psećih nego mačjih odlika. Dobro se slaže sa drugim životinjama pod uslovom da je ona „šef“.

turska van u vodi

NEGA I ZDRAVLJE
Krzno iako dugo lako se održava i dovoljno je češljati ga jednom nedeljno. Zimi, kad krzno postane gušće, a mrtva dlaka počne da opada, potrebno je češće češljanje. Ova prirodna rasa mačke dobrog je zdravlja i nema rasno genetska opterećenja. Treba obratiti pažnju na ishranu i obezbediti joj dovoljno aktivnosti jer je sklona gojenu. Životni vek ove turske van mačke je od 9 do 15 godina.

foto: vetstreet.com, onderer.com, webspace.webring.com, animal.discovery.com, kot-koty.com, britannica.com