Svaka mačka, bila ona rasna ili ne ,uostalom i kao svaki ljubimac je posebna. Razliičitog temperamenta, jedinstvene ćudi, neke mačke su neverovatno strpljive i trpeljive ma šta im deca radila dok neke imaju malo manji prag tolerancije. 

Veoma često mačke nisu prvi izbor za ljubimca naročito ako je dete baš malo. Deca često znaju da budu gruba prema mačkama,mada to nesvesno čine, na primer jedan previše euforičan zagrljaj može povrediti mačku, osim toga mačka može naneti i ogrebotine detetu dok pokušava da se oslobodi. Bilo koja mačka da je u pitanju treba biti oprezan tokom upoznavanja i u početku treba pažljivo nadgledati to prijateljstvo i druženje.

Pogledajte koje rasne mačke se najčešće nalaze na listi najboljih ljubimaca za porodice sa decom:

mejn kunMejn kun
Mačka poznata kao dobroćudni džin koji se odlično slaže sa svima. Najveća rasa među mačkama ima narav mačeta čitavog života. Veoma je dobroćudna, mazna i privržena. Blage naravi i mirna odlično će prihvatiti i decu. Veoma su inteligentne, razigrane. Raspoložena za igru i druženje ova mačka će sa zadovoljstvom pratiti dete u svakoj igri i šetnji.
birmanskaBirmanska mačka
Ovo je veoma druželjubiva, umiljata mačka blage naravi. Privržena je i uživa u društvu porodice, a dobro se slaže i sa drugim mačkama i sa psima. Društvo je uvek dobro došlo jer birmanska mačka ni u kom slučaju ne voli da bude sama. Vesela i lako prilagodljiva rado će prihvatiti igru sa decom, a uživaće da uči i razne trikove.
norveska sumeskaNorveška šumska mačka
Norveška šumska mačka je veoma druželjubiva, radoznala i inteligentna. Ova rasa mačke se brzo prilagođava svakoj situaciji. Blage naravi, izuzetno je privržena vlasniku i strpljiva sa decom. Takođe uživa da trči, skaće i rado će učestvovati u svakoj dečjoj igrariji.
selkirk reksSelkirk reks
Selkirk reks je zabavna, umiljata i veoma privržena porodici. Razigrana sa ćudi mačeta čak i kada odraste. Dobrućudna i blage naravi ovu mačku prati reputacija velike maze. Mirne su i staložene i veoma tolerntne prema deci. Uživa u društvu i igri naravno u obilju pažnje.
ragdolRagdol
Ovo je mačka veoma blage naravi, razigrana i ne previše zahtevna. Ragdol važi za ljubimca koji obožava da sedi u krilu, poznata po tome što se potpuno opusti i njeno telo omlitavi kada je podignete (kao krpena lutka – ragdoll). Ragdoll je odličan ljubimac posebno ako želite prijateljski raspoloženo i nežno društvo koje će biti umiljato prema svima.
koratKorat
Veoma srdačna i umiljata mačka. Izuzetno je privržena porodici, a pažljiva i nežna prema prema deci. Ne vole samoću i uživaju u pažnji. Imaju izuzetno razvijena čula sluha, vida i dodira i izbegavaju jurcanje po kući i veliku buku. Korat je ipak veoma aktivna mačka koja voli igru, naročito sa decom.
somalijskaSomalijska mačka
Somalijska mačka je vrlo aktivna i radoznala. Uživa u društvu pažnji i igri. Ova mačka uvek sprema za akciju rado će prihvatiti svaku igru sa detetom od istraživanja i jurenja do skrivanja.
kornis reksKorniš rex
Korniš reks je veoma druželjubiva mačka. Privržene, nežne i umiljata prema deci. Vole da su uvek u centru pažnje, razigrane su i vesele, pa ih često nazivaju kućnim klovnovima. Rasa koja ne podnosi samoću i kojoj uvek treba društvo i zabava. Ne propuštaju priliku da sednu u krilo i da se maze.
burmanskaBurmanska mačka
Burmanska mačka je poznata po svojoj izuzetnoj odanosti i privrženosti porodici. Ova mačka uživa da se igra zabaljva i uveseljava svoje vlasnike. Ovaj vragolasti ljubimac rado će prihavtiti svaku igru sa decom, a mnoge mačke ove rase biće raspoložene da uče i razne trikove.
tokinskaTokinška mačka
Druželjubiva rasa koja uživa da je u društvu čoveka a dobro se slaže i sa decoma. Važi za rasu živahne prirode. Aktivne i inteligentne brzo će naučiti mnoge trikove. Privržene vlasniku svaku priliku će iskoristiti kako bi skočila u krilo ili na rame.

 

Rase pasa koje se preporučuju porodicama sa decom, možete pogledati ovde.