Odlučili ste da decu obradujete i poklonite im kućnog ljubimca, ali niste sigurni kako da odaberete odgovarajućeg štenca. Dobro pravilo je da izaberete rasu koja po temperamentu, veličini i nivou energije odgovara načinu i ritmu života vaše porodice. Predstavljamo vam 10 pasa koji su posebno pogodni za decu.

golden-retriever_01_lgZlatni retriver
Retriveri su inteligentni, društveni, samouvereni i odani ljubimci. Nisu agresivni, ali ni previše plašljivi. Izuzetno su strpljivi i nežni sa decom. Brzo usvajaju pravila i lako uče nove komade pa su se odlično pokazali kao radni psi. Uz profesionalnu dresuru ovi psi već decenijama pomažu slabovidim i slepim licima ili osobama sa posebnim potrebama. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a njihov nepogrešivi instinkt se pali svaki put kad osete bilo kakav problem. Umerena fizička aktivnost im je dovoljna da ostanu u kondiciji, a igre sa lopticom u dvorištu neće nikada odbiti. Odlični su ljubimci i za porodicu sa sasvim malom decom.

Dog BreedsLabrador retriver
Jedna od najpopularnijih rasa širom sveta, a za to postoji i dobar razlog. Reč je o razigranim, pouzdanim, strpljivim i odanim psima. Blaga narav, visok nivo inteligencije i potpuna privrženost vlasniku čine ga idealnim pordičnim psom. Labradori kao i zlatni retvriveri su se pokazali kao uspešni radni psi kako pomoćnici dece sa posebnim potrebama tako i redovni članovi policije i vatrogasne službe. Umeju da istrpe i grublje dečiji igre na koje nikad neće odgovoriti agresijom. Velike su maze, ali i dobri čuvari koji neće dozvoliti da se neko nepoznat približi deci.

42185a739a5f4439e08c6f765458a8f9Pudla
Imajte na umu da je samo standradna pudla dobar porodični pas. Minijaturne pudlice nisu dobar izbor jer imaju tendenciju da ispolje agresiju ili ljubomoru ako se osete zapostevljeno ili u senci deteta kom se pruža pažnja. Standarda pudlica je potpuno drugačijeg temperamenta. Pamente su, nežne i posebno pogodne za decu sa alergijama jer se gotovo uopšte ne linjaju. Ponosnog i elegantnog držanja retko dosađuju vlasniku, ali su uvek prijateljski nastrojene i spremne na igru kada dođe vreme za druženje.

irish-setter_04_lgIrski seter
Prepoznatljiv po crveno-bakarnoj boji dlake, Irski seter je razigran, energičan, voli da je u blizini ljudi, a uživa u igranju sa decom. Zahteva dosta fizičke aktivnosti, voli da trči, treba mu puno prostora i odličan je ljubimac za aktivnu decu sa viškom energije. Ako vaša porodica ima veliko dvorište ili često boravi u prirodi ovo ja pravi izbor za kućnog ljubimca. Ne toleriše grubu igru male dece pa se preporučuje porodici sa nešto starijom decom koja su već naučila kako da postupaju sa psom.

vizsla_05_lgVižla
Ovaj lovački pas poreklom iz Mađarske, nije toliko popularan van Evrope, ali je odličan ljubimac za aktivnu porodicu sa nešto starijom decom. Vižle su mirne, nežne i verne. Zahtevaju dosta vežbe i brzo će izmoriti aktivnu decu. Uživaju da provode vreme i u zatvorenom prostoru sa ukućanima. Željni su pažnje i lako uče nove trikove. Ako vaša deca pokozuju interesovanje za dresuru ovaj pas je pravi izbor jer voli da ugađa ljudima. Najbolje od svega je što vižla nema gotovo nikakav miris, a dlaka je kratka i laka za održavanje.

newfoundland_02_lgNjufaundler
Veliki pas, robusne građe urođeno obožava decu i vrlo je zaštitnički nastrojen prema njima. Zbog tolerancije i nežnosti koju pokazuje nazvan j  i „pas dadilja“. Njufaundler najviše odgovara porodici sa velikim dvorištem što ne znači da treba da živi napolju. Iako dosta balavi, ovaj pas uživa da bude u stanu, blizu uz porodicu. Podseća na velikog plišanog medu i lako pridobija ljubav vlasnika. Odličan je plivač i poznti su brojni hrabri poduhvati ove rase u kojima su spasili živote ljudi u vanrednim situacijama.

lesiŠkotski ovčar
Dovoljno je samo reći Lesi. Kao i na filmu ova pasmina uživa da ugađa ljudima i vrlo je privržena porodici. Lako se dresiraju, brzo uče i vrlo su inteligentni.  Lajanjem će alarmirati ukućane upozoravajući na strance u dvorištu ili pred vratima. Zaštitnički su nastrojeni prema ljudima koje vole, naročito prema deci. Prvobitno su odgajani kao čuvari ovaca pa se može desiti i da decu tretiraju kao stado skupljajući ih i gurkajući. Ovakvo ponašanje u početku može biti zabavno i simpatično, ali ga treba sankcionisati jer obeshrabruje decu. Da bi duga i raskošna dlaka izgledala u tip top formi neophodno je redovno četkanje.

bull-terrier_01_lgBul terijer
Nepravedno etiketirani kao agresivne životinje, Bul terijeri su zapravo odgajani da budu verni pratioci ljudi. Zloupotreba ove rase dovela je i do ovakvog negativnog stava, ali to je daleko od istine. Prijateljski su nastrojeni kako prema odraslima tako i prema deci. Tolerantni su i imaju visok prag za bol pa su pogodni i za porodice sa malom decom koja tek uče kako da se pravilno ohode i tretiraju psa. Umeju da budu dosta bučni i zahtevaju dosta igre, ali za uzvrat pružaju neizmernu ljubav. Dobri su čuvari i umeju da zaštite decu.

9 biglBigl
Prvobitno uzgajan kao lovački pas, Bigl se dobro uklapa u domove sa aktivnom decom. Snažne su građe i uvek spremni na igru. Pre će vašoj deci ponestati energije nego njima. Prijateljski nastojen, pametan i veseo dobro će se slagati sa ostalim kućnim ljubimcima. Ako pas nije navikao od malena na druge životinje, budite oprezni jer ih može juriti i posmatrati kao plen. Zahtevaju često četkanje i kupanje što može biti vrlo zabavno celoj porodici. Umeju povremeno da glasno laju i zavijaju što je simpatično, ako se ne dešava isuviše često.

bulldog_01_lgBuldog
Psi čvrste, zdepaste građe koji mogu da odole i grubljim igrama manje dece. Tolerantni su i druželjubivi. Nemaju baš puno energije pa se nemojte iznenaditi ako vaš buldog u sred igre reši da malo legne i odrema. Dobro podnose život u svim prostorima pa i malim stanovima. Nisu zahtevni ni naporni i dobro se slažu sa drugim ljubimcima. Dosta bale i beskrajno su simpatični dok jedu jer ispuštaju čudne zvuke. Mogu imati problema sa disajnim putevima kao i druge rase koje imaju kratku njušku.

YA002982Bonus izbor: Mešanci
Prošetajte sa svojom decom do lokalnog azila ili nekog od Udruženja za zaštitu životinja i izaberite napuštenog mešanca. Potražite psa koji po energiji odgovara vašog porodici i imajte jednu stvar na umu. Veći i psi srednje veličine se mnogo bolje snalaze i prihvataju decu nego mali. Izbegavajte pse koji podsećaju na čivave ili pekinezere jer njihov temperament može biti problematičan. Odlučite se za psa iz azila koji ima dobru narav i po građi podseća na retrivera, terijera ili druge veće pse. Ključno je da se od prvog dana postavite kao vođa čopora bilo da ste uzeli čistokrvnu rasu ili mešanca.

Foto: animal.discovery.com