Tarantula je idealan ljubimac za ekstremne ljubitelje paukova. Jedinstvene su, mirne i ne zahtevaju mnogo prostora, ali sa njima treba biti oprezan.

Meksička crvena tarantula

Meksička crvena tarantula
Foto: free-pet-wallpapers.com

OPŠTE KARAKTERISTIKE
Na svetu postoji preko 800 vrsta tarantula koje pripadaju porodici Theraphosidae. One se po mestu života mogu podeliti na tarantule novog sveta (zapadna hemisfera), poreklom iz Severne i Južne Amerike i tarantule starog sveta (istočna hemisfera), poreklom iz Afrike, Azije ili Evrope. U zavisnosti od vrste, tarantule narastu od 5 do 33 cm dužine. Tarantule koje se drže kao kućni ljubimci su manje i obično su dužine imeđu 5-8 cm. Vrsta koja je najpogodnija kao kućni ljubimac je Čileanska ruža (Grammostola rose) jer je miran i neagresivan pauk. Preporučuje se početnicima, jer nije zahtevna za držanje.
Telo je građeno od glave, sa 4 para očiju na koju se nadovezuju snažna klešta, i zadnjeg dela tela. Kao i sve druge vrste paukova, tarantula ima 4 para nogu. Spadaju u beskičmenjake, a čvrsta koža im daje potporu i pravilno držanje. Mlade tarantule kožu presvlače 5-6 puta godišnje što im omogućava pravilan rast i razvoj tela. Odrasle jedinke kožu presvaleče 2-3 puta u nekoliko godina. Prosečan životni vek im je oko 10 godina. Mužjaci mnogo kraće žive 5-10 godina, dok ženke mogu da žive i preko 20-25 godina.

Terarijum za tarantulu

Foto: abouttarantulas.com

SMEŠTAJ
U zavisnosti od veličine i vrste tarantule treba odrediti i veličinu terarijuma. Pre kupovine tarantule treba nabaviti i na pravilan način urediti terarijum, pa tek onda naseliti pauka. Minimalne dimeznije su 30x25x25 cm, mada je bolje imati više prostora radi lakšeg čišćenja. Optimalna temperatura u terarijumu je 24-30°C, a vlažnost 40-60%. Na nižim temperaturama pauk postaje manje aktivan pa ne bi smela pasti ispod 18°C. U vreme presvlačenja treba povećati procenat vlage. Terarijum mora da ima dobar poklopac kako tarantula ne bi pobegla. Preporučuje se gusta mreža koja omogućava dovoljnu količinu kiseonika.
Podloga je najčešće treset koja se stavlja u debljini od 10 cm. U obzir dolaze pesak i piljevina. Možete i sami napraviti podlogu mešanjem zemlje za cveće sa vodom. Zemlja ne sme biti tretirana pesticidima. Ubacite i po neki kamenčić, parče drveta ili biljku. Osvetljenje ne treba da direktno bije u pauka. Za noćno posmatranje pauka koristite crvene ili plave lampe od 25W. Pauk uvek mora da ima posudu sa svežom vodom, ali manju od raspona nogu kako se ne bi udavio.

White Knee tarantula

Tarantula White Knee
Foto: brockettsfilmfauna.com

ISHRANA
Tarantule se u prirodi uglavnom hrane insektima, manjim glodarima, pticama ili zmijama. Sve što je manje od njih može se naći na jelovniku. Kada tarantula uhvati plen, ubrizgava enzim koji parališe žrtvu. Taj enzim im kasnije olakšava varenje. U kućnim uslovima dovoljno je da je hranite insektima (pčele, ose, skakavci, cvrčci) ili crvima koje možete nabaviti u boljim prodavnicama za ljubimce. Tarantule jedu samo jednom ili dva puta nedeljno pa insekte možete uloviti u prirodi. Insekte morate servirati žive jer je tarantula lovac, a ne lešinar. Ne brinite ako pauk odbija hranu s vremena na vreme, verovatno menja ljušturu i raste. Nekada da se desi da pauk ne jede i po mesec dana u toku presvlačenja. Hranu koju pauk ne ulovi, odnosno ne pojede obavezno izvadite iz terarijuma. Voda mora biti sveža i uvek dostupna jer može doći do dehidratacije koja ako potraje dovodi do smrti pauka.

tarantula-h1

Foto: tarantulaguide.com

KAKO POSTUPATI SA TARANTULOM
Većina vlasnika pauka ima neodoljivu potrebu da svog ljubimca drži na ruci. Tarantule ne vole dodir sa ljudima i ovo su ljubimci za gledanje, a ne za maženje! Dva najveća razloga zbog kojih ne treba dirati pauka jesu: opasnost od ugriza (ujed je otrovan) i alergijska reakcija na dlačice koje se nalaze na abdomenu pauka.
Tarantula će ujesti kada se oseti ugroženo ili usled naglih pokreta vlasnika. Ujed je toksičan, jačine pčelinjeg i izazvaće lokalnu reakciju koja uključuje bol, crvenilo ili otok. Ujed je posebno opasan za ljude koji imaju alergiju na toksin, pa može doći do anafilaktičkog šoka ili u ekstremnim slučajevima do smrti. Izuzetno je važno da se informišete o vrsti koju želite da nabavite i proučite navike u njihovom ponašanju. Tarantule „starog sveta“ nemaju dlačice na abdomenu, ali su zbog toga ranjivije i agresivnije pa su ujedi učestaliji.
Tarantule „novog sveta“ koje se najčešće drže kao ljubimci imaju iritirajuće dlačice koje pauk izbacuje kada je uplašen. Tanke, bodljikave dlačice mogu izazvati iritaciju kože, a ako dospeju u dodir sa očima mogu prouzrokovati upalu. Nakon bilo kakve interakcije sa paukom ili terarijumom treba dobro oprati ruke (dlačice se nalaze svuda oko pauka).
Tarantule su nežne građe i ako vam ispadnu ili ih stisnete malo jače možete ih ozbilno povrediti. Uživajte u posmatranju paukova, a ako želite da se sa životinjom igrate i mazite, ovo nije ljubimac za vas.

Tarantula-red

Foto: reptilesalive.com

Najbolje tarantule za vlasnike početnike:

  • Čileanska ruža (Grammostola rosea)
  • Kostarikanska zebra (Aphonoplema seemani)
  • Meksička crvenokolena tarantula (Brachypelma smithi)
  • Meksička crvenonožna tarantula (Brachypelma emilia)
  • Pustinjska/Meksička plavodlaka tarantula (Aphonopelma chalcodes)
  • Tarantula sa uvijenom dlakom (Brachypelma albopilosum)