Tim studenata sa britanskog univerziteta sproveo je zanimljivo istraživanje o svakodnevnom životu mačaka. U istraživanju koje je trajalo sedam dana učestvovalo je 50 mačaka jednog engleskog sela, a rezultati su otkrili mnoge zanimljive stvari o ovim ljubimcima.

Da li ste se ikada zapitali šta vaša mačka radi kada vi niste tu? Da li sedi kraj prozora i posmatra automobile kako prolaze ili spava? Gde sve stiže kada je pustite napolje?

Malo je informacija o kretanju i ponašanju mačaka kada ih ne posmatramo. Naučnici znaju mnogo više o životu divljih mačaka u Africi nego o dnevnim navikama domaćih mačaka i mačaka lutalica.

Istraživači na britanskom univerzitetu „University of Lincoln School of Life Sciences“ odlučili su da se pozabave ovom temom. Istraživanje su sproveli na 50 mačaka u malom selu Shamley Green. Sve mačke su nosile posebno prilagođene GPS ogrlice i kameru .

Tokom istraživanja mačke su snimljene kako se biju, kradu hranu, love, brane teritoriju, kao i kako i kuda se kreću dok lutaju po selu.
Istraživanje je otkrilo da mačke gotovo nikada ne odlaze previše daleko od kuće iako se satima ne vraćaju u dom. Uglavnom se šunjaju po okolnim dvorištima i ni jedna od mačaka koje su učestvovla u eksperimentu nije se udaljila više od 50 metara od svog doma. Osim toga na snimcima se jasno vidi da se mace pre odlučuju da skoknu do komšijske kuhinje i prezalogaje nešto nego što idu u lov. Gotovo da su sve mačke potvrdile da je najslađa užina iz tuđe posude za hranu, naravno kada druga mačka nije tu.

Takođe tokom sedmodnevnog istraživanja vlasnici mačaka su zamoljeni da svu lovinu koje njuhove mezimice donesu prijave. Na iznenađenje istraživača ove mačke se i nisu baš proslavie u lovu.  Od svih mačaka koje su učestvovale u istraživanju za 7 dana prikupljeno je  svega 20 „trofeja iz lova“.
Ovo sedmodnevno istraživanje je pokazalo da mačke dobar deo dana provode štiteći svoju teritoriju od drugih mačaka, sa nekima vode hladni rat, sa drugima čak dođe i do borbe.
Mnogi vlasnici takođe su bili iznenađeni kada su otkrili da njihove mirne i umiljate mezimice postju sasvim drugačije dok oni spavaju. Skoro sve mačke koje su učestvovale u istarživanju imale su u minut tačno vreme kretanja u noćne pustolovine.
Tokom istraživanja otkriveno je da ni jedna od ovih mačaka nije previše raspoložena za druženje. Sve one imaju svoju teritoriju, tačno znaju ko ih ugrožava i kako da izbegnu druge mačke. Svaka mačka ima svoju rutinu koje se pridržava i ne voli kada joj neko naruši to.
Sav video materijal prikupljen tokom ovog istraživanja iskorišćen je za dokumentarni film pod nazivom „The secret life of cats“.

izvor: vetstreet.com
foto: awesomedl.ru, telegraph.co.uk, independent.co.uk