Sterilizacija ljubimaca u našoj zemlji je još uvek pomalo tabu tema koju prate razne zablude. U zemljama širom sveta ovaj hiruški zahvat je obična rutina i obaveza svakog odgovornog vlasnika koji vodi računa o zdravlju svog mezimca. Razjasnićemo koje su sve prednosti sterilzacje, kada je pravo vreme za sterilizaciju, kako ona utiče na zdravlje ljubimca i koliko je značajno kontolisati razmnžavanje kako bi se smanjio broj napuštenih životinja.

aila_spay_your_dog_1

Zašto odgovorno vlasništvo podazumeva sterilizaciju ljubimca?

Svaki vlasnik koji ne planira da pari svog ljubimca i nema odgaivačnicu treba da ga steriliše. Kontrolisano razmnožavanje igra ključnu ulogu u broju napuštenih pasa i mačaka na ulicama. U Americi se svake godine eutanazijom usmrti preko 10 miliona pasa i mačaka jer su azili prenatrpani, a ne postoji dovoljan broj ljudi koji bi usvojili napuštene životinje ili lutalice rođene na ulici. Jedna napuštena nesterilisana mačka koja ima mačiće i čiji mačići imaju mačiće u svom reproduktivnom ciklusu „odgovorna je“ za dolazak na svet 40.000 mačića. Jedna kuja sa štencima, čiji će štenci kasnije imati mladunce „odgovorna je“ u svom reproduktivnom ciklusu za dolazak na svet oko 20.000 štenaca. Rezultat je veliki broj životinja na ulici za koje je nemoguće naći dom.

Koji uzrast je najbolji za sterilizaciju?

Najbolji uzrast za sterilizaciju je pre nego što životinja dostigne polnu zrelost. Veterinari i stručnjaci tvrde da je idealno vreme za ovaj hirurški zahvat kada ljubimac napuni šest meseci. Operacija se vrši pod opštom anestezijom i zasto je važno da pas ili mačka budu dovoljno odrasli, razvijeni, jaki i potpuno zdravi kako bi se uspešno probudili i oporavili od anestezije.
– Sterilizacija ženki:
Sterilizacija ženki – ovariohisterektomija se radi pod punom anestezijom i obuhvata odstranjivanje jajnika i materice. Hiruški rez se ušiva, a životinja istog dana ide kući. Skidanje konaca se vrši posle 7-10 dana. Postoje i konci koji se sami razgrađuju pa povratak veterinaru nije neophodan. Ženeke je najbolje sterilisati pre prvog ili neposredno posle prvog teranja. Ako se sterilizacija obavi pre prvog teranja mogućnost pojave tumora mlečnih žlezda svodi se na 1%, a ako se sterilizacija obavi posle prvog teranja rizik od pojave tumora se povećava na 25%. Sterilizacija starijih ženki ne sprečava pojavu malignih tumora već samo onemogućava razmnožavanje, stoga je važno reagovati na vreme kako bi pas ili mačka kasnije u zrelom dobu imali što manje šansi za razvoj karcinoma mlečnih žlezdi, materice ili jajnika.
– Sterilizacija mužjaka:
Drugi naziv za sterilizaciju mažjaka je kastracija. Ovaj hirurški zahvat uključije uklanjanje polnih hormona i ćelija sperme, odnosno testisa. Reč je vrlo malom rezu koji kod mačora zaraste bez ušivanja, dok je kod pasa potrebno nekoliko šavova. Iako se sterilizacija vrši pod opštom anestezijom, ljubimac može istog dana da ide kući. Konci se skidaju za 10 dana kad rana dobro zaraste, a fizičku aktivnost i šetnje u tom periodu treba svesti na minimum. Najbolji uzrast za sterilizaciju mužjaka je između 5 i 9 meseca života, pre nego što krenu da urinom obeležavaju teritoriju.

usvoji sterilisi voli

Dobrobiti sterilizacije

Nesterilisane mačke će u vreme teranja biti razdražljive, hiper osteljive i veoma glasne. Pojačano mokrenje je normalno, ali u tom periodu dešava se da mačke izbegavaju kutiju sa peskom/posipom već nuždu vrše po celoj kući. Njihovo glasno mjaukanje privućiće mužjake iz komšiluka koji će takođe obeležavati teritoriju po dvorištu. O nesterilisanim kujama morate posebno voditi računa u vreme teranja kada krenete u šetnju jer jak miris privlači mužjake, a da ne govorimo o flekama po stanu koje možete ibeći samo uz pelene za pse. Nekastrirani mužjaci mogu lako pobeći u potrazi za ženkom, a teritoriju obeležavaju na svakih nekoliko metara.
Sa druge strane sterilisane životinje su mirnije i postaju privrženije svojoj ljudskoj porodici. Sterilizacijom ženki značajno je redukovana pojava tumora mlečnih žlezdi i reproduktivnih organa. Kastrirani mužjaci postaju manje teritorijalni i agresivni, ali to ne znači da postaju lošiji čuvari. Ne treba mešati agresivnost sa zaštitničkim ponašanjem, jer kastiran pas podjednako dobro brani svoju porodicu i dom kao i nekastriran. Ovaj rutinski zahvat u mladosti kasnije smanjuje rizik od pojave malignog tumora testisa,a može sprečiti i bolesti prostate. Mužjaci neće nagonski obeležavati teritoriju već će bešiku prazniti odjednom.

Najčešće zablude koje prate sterilizaciju

Zabluda br. 1: Moj ljubimac će se ugojiti
Ljubimac može da se udeblja samo od prekomerne količine hrane i smanjene fizičke aktivnosti. Postarajte se da dobro izbalansirate ishranu i količinu porcija svom mezimcu i nema šanse da će se ugojiti. Ne preskačite redovno izvođenje, duže šetnje i istrčavanje u parku za lopticom i granom, pa problema sa kilažom neće biti.

Zabluda br. 2: Sterilizacija će promeniti karater mom ljubimcu
Promene karaktera biće samo pozitivne. Životinja će biti manje teritorijalna i agresivna, a više će se vezati za porodicu. Smanjenjem nagona za parenjem ljubimac postaje stabilniji i smireniji.

Zabluda br. 3: Ženke treba da imaju bar jedno leglo pre sterilizacije
Već smo objasnili da je za zrdavlje ženki najbolje sterilizaciju izvršiti pre prvog teranja jer se rizik od kasnije pojave tumora mlečnih žlezda ali i reproduktivnih organa svodi na svega 1%. Rizik se povećava sa svakim sledećim teranjem (ukoliko ne dođe do oplodnje).

Zabluda br. 4: Ovaj zahvat je opasan i bolan za ljubimca
Reč je o rutinskom zahvatu koju zahteva minimalnu hospitalizaciju. Uz negu i pažnju nakon operacije ljubimac se za svega par dana vraća normalnom životu i aktivnostima. Opšta anestezija jeste nezahvalna jer mora da bude data izuzetno precizna količina u zavisnosti od veličine životinje, ali u proverene veterinarske ambulante i iskusne veterinare možete imati poverenja. Mlade, zdrave i jake životinje se vrlo brzo oporavljaju od anestezije. Postoperativan period može biti bolan u predelu rane tj. reza ali veterinar će ljubimcu sigurno prepisati lekove protiv bolova. Nikako nemojte davati životinjama lekove protiv bolova za ljude po svom nahođenju jer mogu biti toksični i fatalni po životinju.

Svaki odgovorni vlasnik koji voli svog ljubimca i brine o njegovom zdravlju zna koliko je važno izvršiti sterilizaciju na vreme. Ne dozvolite da neznanje i pogrešnje informacije utiču na vašu odluku. Manje brinite o seksualnim nagonima ljubimaca, a više o tome da ih hranite kvalitetno, da ih izvodite redovno, pružate im redovnu veterinarsku negu i posvećujete im dovoljno pažnje. Samo tako će vaš pas ili mačka zaista biti srećani i zdravi.

psi na gomili2