Beli ovčar je inteligentan, radoznao, razigran i veran ljubimac. Stabilan temerament i dobre nasledne karakteristike radnih pasa čine ga svršenim psom za službu, a na izložbama je uvek zapažen. Reč je o rasi koja osvaja na svim poljima.

POREKLO

whiteshepherdsf3Švajcarski ovčar je još poznat po nazivima: Nemački beli ovčar, Američki beli očar, Kanadski beli ovčar, Berger Blanc Suisse ili samo beli ovčar. Ne može se sa sigurnošću znati kako je i gde tačno rasa nastala, ali neki od teoretičara rase tvrde da je švajcarski ovčar ustvari nemački ovčar sa genom za belu boju dlake. Beli nemački ovčar prvi put je prikazan na Izložbi u Hanoveru 1882. godine. Kada je 1890. godine usvojen standard za nemačke ovčare, bela boja nije bila mana, kao što je to danas slučaj. Na žalost nema mnogo pisanih tragova, ali smatra se da je planirani uzgoj rase poče 1917. godine u Americi. Prvi podaci o belim ovčarima pojavljuju se 1930. godine, dolaskom Hitlera na vlast. Tada je zabranjen njihov uzgoj i držanje, pod objašnjenjem da uništavaju tradicionalnog nemačkog ovčara, a da je bela boja mana. Ova drastična mera dovela je do potpunog istrebljenja rase u Evropi. Zahvaljujući nekolicini zaljuljenika u Americi rasa je sačuvana sve do danas. Krajem 70-ih godina, 20. veka psi se vraćaju u Evropu i to preko Švajcarske. Rasa je priznata 1991. godine u FCI-u, a danas je veoma popularna.

white-swiss-shepherd-dog-standard-12TELESNE KARAKTERISTIKE

Beli ovčar i nemački ovčar dele zajedničke korene pa su i po izgledu slični. Međutim, beli ovčar je evoluirao zahvaljujući kontinuiranom odabiru radnih pasa i selekcijom ekskluzivne bele boje. Tako su dobijeni lepi i eleganti psi, visoke inteligencije i odličnih radnih sposobnosti. Telo je mišićavo, izbalansirano i nešto duže u odnosu na visinu. Uši stoje uspravno, a rep je nisko nožen, blago savijen, poput sablje. Njuška je duguljasta i ide u blagi špic. Boja dlake je bela do kremaste nijanse. Dužina dlake je od kratke do srednje duge. Baš duga talasasta i kruta dlaka nije dozvoljena po standardu. Krzno je dvoslojno i gušće je u predelu vrata i sa zadnje strane nogu. Oči su tamnosmeđe ili crne boje, bademstog oblika, a rubovi očiju moraju biti crni.

Spadaju u pse srednje veličine, a nalaze se u prvoj FCI grupi, ovčarski psi sa radnim ispitom. Mužjaci su krupniji, visine u grebenu između 61-66 cm i težine od 35-40 kg. Ženke su nešto sitnije visine 56-61 cm i težine između 30-35 kg.

white german shepherd picturesTEMPERAMENT

Beli ovčar je stabilnog karaktera i vrlo samouveren pas. Vazuje se za porodicu sa kojom živi i prema njima je otvoren i prijateljski nastrojen. Vrlo je oprezan i pronicljiv sa strancima i teško se vezuje za nove osobe. Nije potkupiljiv i laje na svaku nepoznatu osobu braneći domaćinstvo, pa je odličan pas čuvar. Po prirodi nisu plašljivi ili agresivni i dosta su tolerantni. Radoznali i razigrani uvek žele da učestvuju u svemu. Vole pažnju i nežnost. Visoko su inteligentni i uz pravilnu dresuru i trening vrlo lako usvajaju nve komande. Jako su vezani za vlasnika i pate kada su sami, pa nisu za one koji ne mogu da im posvete dovoljno vremena za igru i šetnje. Obožavaju decu i tolerišu njihovu grublju igru. Često se koriste za pomoć slepim i slabovidim osobama, u vojsci, spašavanje ljudi iz ruševina ili lavina, dobri su tragači pa ih policija koristi za traganje eksploziva ili droge. Jednostavno uživaju kada su korisni i zato je najveća nepravda zapostaviti ih.

White_Swiss_Shepherd_Dog_600NEGA I ZDRAVLJE

Reč je o vrlo energičnim radnim psima koji zahtevaju visok nivo fizičke aktivnosti. Dobro podnose život u stanu, ali duge šetnje i istračavanje mora biti svakodnevno. Uživaju u jurcanju za lopticom ili granom i sve će učiniti da zadovolje vlasnika. Dlaka se lako održava redovnim četkanjem, mada se dosta sezonski linjaju, naročito na proleće.
Beli ovčar je generalno zdrava rasa bez genetskih oboljenja. Može doći do displazije kuka, pa se preventivno preporučuje snimanje kukova već sa osam meseci starosti.
Prosečni životni vek je između 12 – 14 godina.