Ako volite egzotične i neobične životinje koje privlače pažnu nabavite šećernu torbarsku vevericu. Vrlo su društvene, vole da se igraju, lako se održvaju i vole da jedu sve što im date. Obezbedite im dovoljno veliki smeštaj i uživaće, a i Vi sa njima.

Šuger glajder

Foto: nhsugargliders.com

OPŠTE KARAKTERISTIKE
Šuger glajder (Sugar glider) ili šećerna torbarska veverica ima prirodno stanište na istoku i severu Australije, a može se naći i na ostrvima u regionu. Ime su dobile zbog sposobnosti da klize kroz vazduh (kao leteće veverice) i slatke hrane pune nektara koju obožavaju. Iako imaju vrlo sličan izgled i navike kao leteće veverice, ovi mali svaštojedi pripadaju torbarima. Šuger glajderi narastu između 16-21 cm, a zanimljivo je da im je rep duži od tela. Teže od 100-160 grama. Mužjaci su nešto krupniji od ženki. Krzno je obično plavkasto sivo, kod nekih žuto, mrko ili albino (redak slučaj). Crne pruge pružaju se od nosa do sredine leđa. Trbuh, grlo i grudi su krem boje. Životni vek u divljini im je do 9 godina, a u zatočeništvu i do 12. Maksimalna dužina života u zoo vrtu bila je 17,8 godina.

Kavez za suger glider-a

Foto: etsy.com

SMEŠTAJ
U prirodi Šuger glajderi se mogu najčešće naći u šumama eukaliptusa. Svoja gnezda odnosno staništa prave u šupljinama drveća. U kućnim uslovima torbarske veverice zahtevaju veći prostor, zato je mogu držati samo oni vlasnici koji imaju mogućnost da joj obezbede dosta mesta za skakanje i svakodnevno trčkaranje. Kavez mora da bude minimum 150 cm visok (na više spratova), 100 cm širok i 60 cm dobok. Veverice vole da se penju pa im treba napraviti više nivoa. Izbegavajte plastične penjalice jer veverice vole da grickaju pa se mogu povrediti. Najbolje je ubaciti granu napravljenu od drveta. Mesto za spavanje mora da bude prostrano. U kavez mozete ubaciti nekoliko kućica za spavanje, a kao podlogu stavite seno ili piljevinu. Kućice predstavljaju sklonište, ali ih veverice koriste i kao skladište za hranu. Igračkice treba da budu od prirodnih materijala, a možete ubaciti i točak za trčanje, jer će se torbasta veverica super zabavljati. Higijena kaveza se lako održava. Vrlo su čiste životinje i izabraće jedan ćošak za wc, koji je dovoljno čistiti jednom nedeljno. Višak sveže hrane treba bacati redovno jer se pokvari i ubuđa što vrlo neprijatno miriše. Kavez tokom letnjih meseci možete držati i napolju, ali izbegavajte promaju i izloženost direktnim sunčevim zracima.

Ishrana šuger glajdera

Foto: en.wikipedia.org

ISHRANA
Šuger glajderi su svaštojedi, a posebno vole slatko voće po čemu su i dobili ime. U prirodi love guštere i sitne ptice, a jedu i hranu koja im je dostupna kao što je nektar, seme akacije, polen, gljive i domaće voće. Nisu probirljivi i sve jedu, samo im treba obezbediti raznovrsnu hranu jer vole da biraju. Slobodno im dajte nešto više hrane nego što mogu da pojedu, jer vole da skupljaju i skladište hranu u kućici ili je zakopavaju u ćošak kaveza. U kućnim uslovima osnovna hrana im je mešavina za veverice, hrana za papagaje bogata semenkama, voće i povrće, ali i crvi, skakavci i cvrčci, bogati belančevinama. Spisak namirnica je dug, a vi budite kreativni: šargarepa, suncokret, orasi, badem, lešnik, jabuke, kruške, šljive, suvo grožđe, suve šljive, banane, med, orasi… Uvek im dajte sveže voći i povrće i drugi dan bacite sve što ne pojedu. Voda uvek mora da bude sveža i dostupna. Sledeću hranu izbegavajte: salatu i kupus – jer ih nadima, koštice od kajsije – jer su otrovne za njih, mak, đurđevak, semenke od jabuke. Često boluju od nedostatka kalcijuma koji dovodi do slabljenja kostiju i grčeva. Kapi kalcijuma morate uvrstiti u redovnu ishranu kako bi Šuger glajder bio zdrav i dugovečan.

baby suger glider

Foto: knoxyine.com

TEMPERAMENT
Torbaste veverice su vrlo društvene i u prirodi žive u grupama po 9 jedinki. Ako nemate vremena da se u toku dana bar sat dva igrate sa njima, preporuka je da ih držite u paru. Ove životinjice tokom dana uglavnom odmaraju i spavaju, a noću su vrlo aktivne. Nemojte se čuditi ako vas probudi skakanje po kavezu i zvuci koje ispuštaju dok se igraju. Šuger glajdere možete puštati i van kaveza kada se naviknu na vlasnika, ali vodite računa da vrata i svi prozori budu zatvoreni kako ljubimac ne bi pobegao. Vrlo su plašljivi i ne preporučuje se bilo kakav kontakt sa drugim većim životinjama kao što su psi ili mačke. Sklonite ih od električnih aparata sa intenzivnim zračenjem kao što je Tv. Možete se igrati sa njima ili ih držati u ruci, ali pazite da vas ne ugrizu. Grickanjem one više istražuju okolinu nego što napadaju i žele da vas ujedu. Ako želite da šuger glajdera odviknete od grickanja prstiju, samo ga lagano lupnite po vrhu njuškice. Šuger glajderi su neobični i egzotični kućni ljubimci širmom sveta, naročito u Americi, a popularnost im sve više raste i u našoj zemlji.