Mnoge mačke veoma teško podnose putovanje i vožnju automobilom. Ovaj strah od vožnje mnoga istraživanja objasnila su kao njiohov instinktivni odgovor na promenu u njenoj dnevnoj rutini. Nelagodnost, stres ili strah se može manifestovati na razne načine. Pojedine mačke će samim ulaskom u automobil početi da mjauču, neke će se pronervoziti početi da skaču sa sedišta na sedište, a kod mnogih vožnja može izazvati mučninu i povraćanje.
Ukoliko planirate da krenete, bilo na kraći ili duži put, sa mačkom bitno je da učinite sve da se vaša ljubimca oseti prijatno tokom vožnje. Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da pripremite vašu mačku za ovu novu avanturu:

macka strah od voznje1. Obezbedite transporter za mačku. Bilo kakvo kretanje mačke u autu može biti vrlo opasno, jer će ometati vozača. Može se čak dogoditi da mačka skoči na vozača ili se zavuče ispod papučica za gas i kočenje.

2. Počnite sa privikavanjem nekoliko nedelja ranije. Prvo je priviknite na boravak u automobilu koji nije u pokretu. Tek kada se uverite da mačka sama i bez straha ulazi u automobil i transporter u kome će se voziti tokom putovanja počnite da je privikavate na vožnju. Za početak neka to budu kraće relacije, koje ćete s vremenom povećavati. Takođe ukoliko ste u mogućnosti prvih nekoliko vožnji najbolje je da sedite sa njom dok neko drugi vozi. Skretanje pažnje i sigurnost koju mačka oseća kada ste pored nje mogu biti ključni u prevazilaženju ovog straha.

3. Ukoliko primetite da je vaša mačka i dalje uznemirena pri ulasku u automobil, uprkos strpljivim pripremama za put i obezebeđivanju što prijatnih uslova za putovanje posavejtujte se sa veterinarom. U zavisnosti od načina na koji se manifestuje stres on će joj prepisati tablete protiv mučnine, a po potrebi i za smirenje. Mnogi vlasnici izbjegavaju odlazak kod veterinara i ljubimcima daju tablete namenjene ljudima, što može bit kontraproduktivno.
macka i voznja
4.
Pre polaska na put pripemite sve što je potrebno za vašu ljubimcu. U kolima neka vam pri ruci bude sveža voda koju mački po potrebi treba davati tokom vožnje, a obavezno prilikom stajanja. Kako bi mački put bio udobniji u transporter zajedno s njom stavite njenu omiljenu igračku ili prostirku na kojoj spava. Pre vožnje mačka ne bi trebala da jede, jer joj hrana može naškoditi i može povraćati.

5. Pre polaska na put automobil dobro provetrite, izbjegavati glasnu muziku jer i to može dodatno uplašiti vašu mačku. Obavezno napravite nekoliko pauza tokom puta. Ukoliko je moguće pustite mačku malo na svež vazduh da “protegne noge” i obavi nuždu. Držite mačku na oku jer postoji mogućnost da će pokušati da pobegne. Za svaki sličaj na ogrlici obavezno neka bude zvonce i svi potrebni podaci i kontakt telefon ili jednostavno koristite povodac.