Da li životinje prepoznaju sebe u ogledalu? Kako se ponašaju kada prvi put otkriju svoj odraz. Test sa ogledalom na životinjama se primenjuje od šezdesetih godina prošlog veka i česta je metoda istraživanja inteligencije životanja.

Psiholozi smatraju da je prepoznavanje lika u ogledalu izuzetno važan test,koji ukazuje na  normalan kognitivnan razvoj. Ovaj test se kod životinja koristi kao dokaz za postojanje samosvesti. Za sada se zna da šimpanze, orangutani, gorile, delfini, kitovi  i slonovi  imaju ovu sposobnost. U grupu samosvesnih životinja spada i ptica iz porodice vrana kao i svraka.

Tokom brojnih istraživanja utvrđeno je da svinje ne pokazuju znake prepoznavanja sopstvenog lika, ali su u stanju da bez greške preko ogledala lociraju hranu koja se nalazi iza njih .

Kada  su kućni ljubimci u pitanju rekaciju se veoma različite, često reaguju kao da vide drugu životinju. Nakon iznenađenja, prelaze na test njuškanja, gde ne uspevaju da osete svoj, ali ni miris druge životinje. Jedni će pipkati i gurkati ogledalo, drugi će se ljutiti i lajati, a možda u uplašiti se. Posle nekog vremena će odustati i skloniti se. Vremenom će nakon brojnih ponavljanja i nedostatka mirisa  uglavnom mnogi  shavtiti da ustvari vide svoj odraz u ogledalu, a ne neku drugu životinju.

Test sa ogledalom

Test sa ogledalom šezdesetih godina, izmislio je psiholog Gordon Galup. Navodi se da je na ovu ideju došao dok se brijao ispred ogledala. Ogledalo test primenjivan je na majmunima. Oni su izlagani sopstvenim obrisima u ogledalu, a zatim su im u anesteziji obojili delove iznad obrva ili na uhu i zatim su ih opet stavljali pred ogledala. Većina je i dalje bila u stanju da prepozna svoj odraz. Tada su dve vrste primata, šimpanze i orangutani, u 75% slučajeva prošli ogledalo test – dodirivajući obojene mrlje na svom licu – što je za Galupa bio dokaz za njegovu tvrdnju da su ove vrste zapravo samosvesne.  Međutim biolog sa Harvarda Donald Grif  smatra da nema puno smisla misliti da samo dve vrste primata, koje su prošle ovaj test, pokazuju tendenciju samosvesti, već tu osobinu moraju imati i ostale vrste majmuna, a vrlo verovatno i druge životinje. Naučnici su poslednjih godina radili ovaj test sa brojnim životinja i pokazali su da se pored majmuna, u ogledalu prepoznaju i slonovi, orke, delfini, ali i vrane i svrake. Ono što je zanimljivo, a što tvrdi Danijel Povineli, kognitivni naučnik sa Univerziteta u Luzijani, je da čak mala deca koja su izložena ovom testu do određenog uzrasta, u velikom broju slučajeva, ne uspevaju da prođu ovaj test.