Nova godinaKako se 31. decembar približava većina nas željno i sa nestrpljenjem iščekuje novogodišnju noć. Međutim, to se ne može reći i za naše ljubimce. Proslava Nove godine sa sobom donosi gužvu i buku od petardi i vatrometa, što većini pasa predstavlja izvor straha. I ne samo to, ukoliko pas nije na sigurnom postoji opasnost da se u tim trenucima povredi, jer će možda pokušavati da pobegne ili da se sakrije.

Naravno, ne treba generalizovati jer ne podnose svi psi buku na isti način. Neki psi su karakterno (ili genetski) takvi da veoma dobro podnose pucnjeve ili ignorišu buku u okolini, ali nije kod svih takva situacija. Ipak, bilo da se vaš pas plaši petardi i vatrometa ili ne, pročitajte nekoliko saveta kako da mu olakšate novogodišnju noć.

Skrivanje1) Obezbedite psu da bezbedno prenoći
Verujem da je suvišno pojašnjavati koliko je napolju bučno kada kazaljke otkucaju 12h. Ukoliko planirate da Novu godinu dočekate van kuće ili stana, obezbedite psu mesto na kom može bezbedno da prenoći. 

Ako živite u kući idealno je da pas bude unutra. U slučaju da nemate mogućnosti za to, poželjno je da bude zatvoren u boksu koji se nalazi što dalje od ograde (kako neka petarda ne bi zalutala), nikako pušten u dvorištu.
Ako živite u stanu (ili ćete psa ostaviti unutar kuće), bilo bi dobro da mu obezbedite kavez u kom može bezbedno da odmori. Iako na prvi pogled deluje nepotrebno ukoliko je pas unutra, kavez može olakšati život i vama i vašem psu, jer je za psa prirodno da se kada je umoran zavuče u svoju „jazbinu“. Kavez pomaže i kada vas posete gosti – nije svakom prijatno da sedi u društvu psa.

2) Izvedite psa u toku dana, da se izigra i izmori
Pas će biti najspokojniji nakon aktivnog dana. Potrudite se da ga pre novogodišnje noći izvedete nekoliko puta napolje, ali tako da dobije priliku da juri za lopticom ili drugom omiljenom igračkom. Nakon naporne igre, pas će biti mnogo mirniji. U najboljem slučaju, prespavaće noć.

Igra

3) Obezbedite mu ukusnu večeru
Psu je prirodno da nakon obilnog jela odspava. Šta bi pas inače radio u prirodi nakon lova? Zavukao se u jazbinu i dobro odreamao, i upravo to možete iskoristiti kada je poželjno da pas bude miran ili da malo odspava.


4) Obiđite psa u toku noći ako je izvodljivo

Psi su čoporativne životinje i za njih je samoća teret čak i kada napolju ne grme petarde. Ako je izvodljivo, poželjno je da obiđete psa u toku noći kako biste se uverili da je sve u redu. Značiće mu kratka igra i predah od buke i samoće. U slučaju da niste kod kuće, zamolite nekoga od ukućana da to učini – pod uslovom da i oni tu noć ne pobegnu negde. 🙂

I najbitnije na kraju: nemojte zaboraviti da uživate u dočeku Nove godine. Kada doček prođe a vi se probudite, priuštite sebi i psu jednu dugu šetnju. Prijaće vam da razbistrite misli posle lumpovanja, a i psu jer će svi ostali tog dana spavati. Podelite sa nama vaša iskustva i savete u komentarima.

Fotografije:
theendofmyleash.com
mysmalldogclothes.com