Nažalost sve na svetu ima početak i kraj. Jedan od najtežih trenutaka svakog vlasnika jeste kada posle dugogodišnjeg druženja i prijateljstva ljubimac ugine. Šta raditi kad taj trenutak dođe? Kome se obratiti? Gde sahraniti životinju?pet memory
U Beogradu još uvek ne postoji legalno i zvanično groblje za kućne ljubimce. Iako plan za izgradnju groblja na Novom Beogradu u bloku 51 postoji još od 1996. godine, do realizacije još nije došlo. Ove godine u julu ponovo je raspisan tender i čekaju se ponuđači, ali šta raditi dok grad ne sagradi „večnu kuću“ za ljubimce?

Praksa je pokazala da mnogi vlasnici u nedostatku informacija, ljubimce sahranjuju u svom dvorištu ili pak po parkovima ili okolnim šumama na obodima grada. Iz Komunalne policije i Veterine Beograd apeluju da je ovakav vid sahranjivanja najstrožije zabranjen i da na taj način postoji opasnost od širenja zaraze. Zakonski je određeno da se leševi životinja ne smeju samostalno sahranjivati i zato je najbolje rešenje pozvati službu koja se time bavi.

Veterina Beograd preuzima leševe pasa i mačaka sa određene adrese, a cena ove usluge je 4.100 dinara. Takođe, ljubimca sami možete odneti do direkcije u Bulevaru despota Stefana 119. u Beogradu, a tada je cena nešto niža 3.100 dinara. Ako životinju odvezete dirktno u hladnjaču u Ovči cena preuzmanja tela je 2.100. dinara. Preuzimanje leševa manjih ljubimaca na adresi vlasnika je 1.200 dinara dok je u Ovči cena 700 dinara. Uklanjanje nevlasničkih pasa i mačaka sa javnih površina iznosi 2.100 dinara.

Cene su slične i van Beograda. U Novom Sadu tela uginulih ljubimaca preuzima JKP Zoohigijena, dok u Soboru, Inđiji i Ćupriji postoje kafilerije, gde preuzimaju uginule životinje. Takođe, u Novom Sadu je otvoren i prvi krematorijum za kućne ljubimce u Srbiji „Aurorapet“. Posle kremacije, vlasniku ostaje urna kao uspomena na ljubimca.

pet camtory

Mnoge veterinarske ambulatne nakon eutanazije ljubimca, uz određenu naknadu odvoze tela, ali opet ili u Veterinu Beograd ili na Veterinarski institut. Tela se kremiraju i ne postoji način da dobijete posmrtne ostatke, niti da napravite zvanično spomen obeležje svom ljubimcu.
Dok se ne reši pitanje groblja kućnih ljubimaca, vlasnicima ne preostaje ništa drugo nego da se obrate nadležnim službama, a svoje verne prijatelje čuvaju u uspomenama i na fotografijama.