Rasa “Snowshoe” koja je ime dobila po snežno belim šapama nastala je šezdesetih godina u SAD. Ova mačka jedinstvenih oznaka i neverovatno interesantne ćudi još uvek je izuzetno retka jer i dalje predstavlja veliki izazov za brojne uzgajivače. U zemlji porekla registrovano je oko 400 snowshoe mačaka, međutim poslednjih godina ova rasa polako ali sigurno sve više privlači pažnju javnosti.

snowshoe 2POREKLO – Rasa je nastala šezdesetih godina prošlog veka kada je Dorthy Hinds Daugherty ukrstila sijamske i dvobojne amerčke kratkodlake mačke. Zanimljivi mačići sa belim čarapicama i obrnutim “V” uzorkom na licu podstakli su gospođu iz Filadelfije da se posveti radu na razvoju ove nove rase. Međutim ove neobične šare i kombinacije boja koje su podrazumevale bele čarapice, uzorak u obliku obrnutog slova V na licu i tip tela koji je kombinacija američke kratkodlake sa gracioznošču sijamske mačke pokazali su se kao preveliki izazov. Rad na razvoju rase nastavila je Vikki Olander iz Virdžinije koja je napisala i prvi standard za ovu mačku. Godine 1974. godine snowshoe mačka dobila je status eksperimentalne rase. Nekoliko godina kasnije činilo se da je rad i trud na razvoju ove veoma zahtevne rase, ustvari samo hir je su mnogi odgajivači odustali od pokušaja da dobiju traženi uzorak i izgled za ovu mačku. Snowshoe je dobila standard i priznanje od međunarodne asocijacije TICA 1994. godine.

snowshoe 2TELESNE KARAKTERISTIKE – Ova rasa spada u mačke srednje veličine. Telo im je dugo, mišćavo, ali vitko. Noge su u proporciji sa telom, a šape ovalnog oblika. Glava je blago izdužena i po malo zaobljenih kontura. Nos je prav, a jagodice su visko postavljene. Uši su srednje velike u korenu široke i blago zaobljenih vrhova. Oči su krupne ovalnog oblika uglavnom plave boje. Rep je dug srednje debljine u korenu i blago se sužava pri kraju.
KRZNO – Ova rasa nasledila je kvalitet dlake od sijamskih mačka. Krzno je gusto, sjajno i baršunasto, pripijeno uz telo. Osnovna boja krzna može može biti u nijansama krem, sive, plave, lila, crvene i snowshow bojaboje čokolade. Karakteristične bele oznake po telu su na glavi – idealno beli uzorak u obliku obrnutog slova V koji treba da se proteže od usta do iznad očiju i na grudima i na šapama –po kojima je i rasa dobila ime. Idealni uzorak bele dlake na prednjim nogama treba da bude do zgloba, dok je na zadnjim nogama malo duži i treba da pokriva deo do skočnog zgloba. Bela boja ne sme pokrivati više od trećine tela. Dobijanje poželjnog uzorka pokazalo se kao najveći izazov za uzgajivače, pa tako postoje i mačke ove rase kod kojih nije jasno izražena belina na glavi. Mačići se rađaju kao potpuno beli, a može proći i dve godine doke se uzorak jasno definiše.

snowshoe naravTEMPERAMENT – Za ovu mačku često kažu da je njen karakter neobičan koliko i njen izgled. Veoma je privržena i druželjubiva. Šarmantna kao sijamka, ali i veoma aktivna je i pomalo nestašna. Zahteva mnogo pažnje i ljubavi. Ne voli da bude  sama, pa se ne preporučuje vlasnicima koji mnogo vremena ne provode kod kuće.  Neke od njih znaju biti i mrgudi ili tvrdoglave, neke čak i stidljive. Međutim sve vole das u u centru pažnje bez obzira na ćud. Odane su i nesebično pokazaju ljubav. Kao i siajamke mačke ove rase vole da brbljaju, ali imaju nežanu i umilnu boju glasa. Snowshoe mačka je poznata i po svojoj inteligenciji i sposobnosti da nauči mnoge trikove. Voli i da se igra u vodi, pačak i da zapliva. Dobro se slaže i sa drugim životinjama.


NEGA I ZDRAVLJE
– Krzno ove mačke lako se održava, mada i one same vode svakodnu brigu o svojoj dlaci. Prave su „čistunice“ a i ne linjaju se mnogo. Uglavnom su dobrog zdravlja, ali kao i kod sijamki slaba tačka su im zubi, pa je treba redovno voditi na preglede i održavati higijenu usne duplje. Uz pravilnu negu i ishranu showshoe može živeti i više od 15 godina.