Bez obzira da li se bavite uzgojem čistokrvnih mačaka ili ste prvi put u situaciji da je vaša mezimica skotna, važno je da znate šta da radite i kako da se ponašate kad okot počne. Pratite savete koji će vam pomoći da mački olakšate da se omaci.

Pregnant tabby cat 4 days before giving birth to 8 kittens

1. Budite spremni
Prihvatite u startu činjenicu da se mačke u prirodi omace same. Tako ni vi vašoj mezimici nećete trebati ako sve prođe kako treba. Vaš zadatak je da posmatrate situaciju iz pozadine i da priskočite u pomoć ako dođe do bilo kakvih komplikacija.

2. Pregled veterinara
Ako ste u mogućnosti, trebalo bi da skotnu mačku odvedete veterinaru na pregled. On će ultrazvukom ustanoviti kako napreduju mačići i kada možete očekivati prinovu. Ako postoje bilo kakve komplikacije, angažujte veterinara da obavi porođaj.

3. Napravite skrovište
Mačka će nekoliko dana pre okota, početi da traži odgovarajuće sklonište u kom će na miru moći da donese mačiće na svet. Ovo je idealno vreme da macu usmerite ka skloništu ili sigurnom mestu koje ste joj vi namenili. To može biti kartonska kutija odgovarajuće veličine u koju treba da stavite stare, ali čiste stvari, peškire, ćebad, novine i sl. Stvari ne trebaju da imaju miris. Što neutralnije to bolje, jer je poznato da majka mačiće preoznaje po mirisu. Mačka se u svom skrovištu mora osećati sigurno, zaštićeno i bezbedno. Potrudite se da je niko ne uznemirava, naročito ne deca, psi ili drugi ljubimci ako ih imate. Obezbedite joj malo hrane i svežu vodu koja mora da bude dostupna. Kutiju sa peskom približite skrovištu.

4. Pripremite mesto za mačiće
Odvojte jednu kutiju za novorođene mečiće. Na dno kutije stavite flaše sa toplom vodom i prekrite ih ćebetom. Kako koje mače bude dolazilo na svet prebacite ga u kutiju kako bi maca mogla nesmetano da okoti preostale mladunce.

5. Pripremite mačku za porođaj
Ako vaša mezimica spada u dugodlake rase, nekoliko dana ili nedelja pred porođaj skratite joj dlaku u predelu genitalija. Neki iskusni vlasnici savetuju šišanje dlake i oko bradavica kako bi mačići imali lakši pristup mleku. Ovo nije neophodno, ali vam može pomoći da vidite da li mačići pravilno izlaze tokom okota. Mačku hranite visoko kvalitetnom hranom sve dok ona ne počne da odbija hranu. Smanjen apetit je znak da će se maca ukoro okotiti.

Pregnant-cat-radiograph6. Predporođajna faza traje između 12 i 24 sata.

Sigurni zaci da je porođaj blizu:

• Uznemirena je i traži mesto za skrivanje (pokazati joj sklonište)
• Preterano se umiva i liže dlaku
• Glasno prede ili mnjauče
• Smanjen apetit i povraćanje
• Temperatura tela pada za dva do tri stepena

7. Porođajna faza
Kada vaša mezimica uđe u gnezdo, odnosno kutiju i počne okot, najbolje što možete da uradite je da ostanete smireni i da budete spremni. Kada počnu prve kontrakcije materice znajte da je počeo porođaj. Ova faza može trajati od 30 minuta do 1 sat. Kada kontrakcije postanu sve učestalije to je znak da je prvo mače ušlo u porođajni kanal. Mačka će biti ili u ležećem polužaju ili u „čučnju“, a kontrakcije će se dešavati na svakih 2-3 minuta. Prvo će mačka izbaciti plodovu vodu, a zatim i prvo mače (mačići se mogu roditi i glavom napolje ali i zadnjim šapicama, oba slučaja su normlna i prirodna). Svako sledeće mače dolaziće na svet u razmacima od po pola sata najviše, pa tako broj mladunaca određuje i trajanje porođaja.

8. Proverite da li majka uklanja amnionsku kesu.
Mačići se rađaju u tankoj membrani koju mačka lizanjem skida. Ako membrana ostane morate je skinuti lično kako bi mače moglo da diše. Prebrišite mače čistom gazom.

9. Placenta
Svako mače se rađa u novoj placenti koju mačka mora da izbaci kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija. Sasvim je normalno da mačka jede placentu odnosno posteljicu koja je bogata hormonima i hranljivim materijama, ali ne dozvolite joj da pojede svaku jer može doći do mučnine. Ako posteljica ostane unutar majke morate potražiti pomoć veterinara jer može doći do infekcije i smrti mačke.

10. Kutija za mačiće
Kako koje mače dolazi na svet tako ga prebacite u drugu zagrejanu kutiju koju ste pripremili. Ovaj korak nije neophodan, ali može pomoći ako se mačka mnogo kreće ili je uznemirena tokom okota. Koristite rukavice kako ne bi ste ostavili svoj miris jer to kasnije može otežati proces vezivanja. Ako se mačka protivi što pomerate mladunce, ostavite ih pored nje.

Daisy-and-kittens11. Vratite mačiće čim se porođaj završi
Čim na svet stigne i poslednje mače, sve ih vratite majci. Imajte na umu da se mladunci rađaju slepi i gluvi pa im pomozite da nanjuše i nađu majčine bradavice. Majčino mleko sadrži antitela neophodna za imunitet i ima visoku hranljivu rednost. Ako mačka kojim slučajem nema mleka konsultujte se sa veterinarom koji može da stimuliše proizvodnju mleka.

12. Vodite evidenciju
Zapišite tačan datum i vreme rođenja mačića, njihov pol i težinu (možete ih premeriti na kuhinjskoj vagi). Pratite njihov rast i napredak i uživajte u prinovi. Budite odgovoran vlasnik i postarajte se da svaka maca dobije odgovarajući dom, ako ne planirate sve da ih zadržite.

Izvor: WikiHow