Foto: laceysbarkery.com/

Foto: laceysbarkery.com

Ishrana pasa sirovim namirnicama nije manje kontroverzna danas nego što je bila pre 30 ili 50 godina. S jedne strane su stručnjaci i odgajivači pasa koji takav vid ishrane smatraju najboljim, jer se pas tako hrani na isti način kao što su se hranili i njegovi preci, dok sa druge strane, imamo stručnjake i odgajivače koji takav vid ishrane smatraju čak i opasnim za naše ljubimce koji se odavno ne nalaze u divljini.

Ovakv vid ishrane se često naziva i BARF, što je skraćenica za Biologically Appropriate Raw Food (biološki prikladna sirova hrana), a uključuje ishranu sirovim (termički neobrađenim) mesom, kostima, voćem i povrćem, i dugo je poznat u krugovima ljudi koji se bave trkama ili zapregama pasa.

Jedna od čestih zabluda jeste da će pas postati agresivan ukoliko jede sirovo meso, što svakako nije slučaj. Pas je biće koje ne može da živi bez čopora, a jedan od članova njegovog čopora ste upravo vi. Kao što vukovi (čije gene uveliko nose naši psi) zajedno sa svojim čoporom love i dele plen i imaju veoma jasno razgraničenu svest o tome šta je plen i hrana, a šta su drugi članovi čopora, tako isto ima i naš pas.

S druge strane, naš pas se čak ne mora truditi ni da ulovi svoj ručak, već će mu biti serviran u činiji – hrana koja je u činiji, bila ona sirovo meso, ispržene šnicle ili nešto sasvim treće, za psa imaju potpuno isti značaj i težinu. Jedina razlika jeste u tome što će mu sirovo meso biti daleko ukusnije, ali se pas neće mnogo zadržavati na analizi šta u datom trenutku jede i da li je meso termički obrađeno ili nije. 🙂

Foto: spoiledbratzwear.mysupadupa.com

Foto: spoiledbratzwear.mysupadupa.com

Šta su glavne prednosti BARF ishrane?

  • Pas dobija potrebne nutrijente u izvornom obliku (nisu prerađeni ili fabrikovani, kao u kupovnoj hrani za pse)
  • Visok nivo energije
  • Pozitivan uticaj na zdravlje kože i dlake
  • Čistiji zubi i zadah
  • Količinski manja stolica
  • Smatra se da pas dobija ishranu koja odgovara njegovom genetskom „kodu“ (evolucija je učinila to da se pas hiljadama godinama najviše hranio sirovim mesom)

S druge strane, BARF ishrana sa sobom nosi određene rizike. Glavni su:

  • Nepravilno balansirana i jednolična ishrana može imati negativan uticaj na zdravlje psa
  • Opasnost po zdravlje pasa i ljudi, zbog potencijalnog kontakta sa bakterijama u sirovom mesu
  • Velike i oštre kosti mogu slomiti zub psu ili oštetiti unutrašnje organe
Foto: cutehomepets.com

Foto: cutehomepets.com

Ipak, prednost interneta danas je to što možemo naći veliki broj saveta i različitih recepata za BARF ishranu pasa. Ono što bi bio naš savet ukoliko se na to odlučite jeste da se konsultujete sa vašim veterinarom, kako biste smanjili rizik koji u određenoj meri definitivno postoji kada vašeg ljubimca hranite na ovaj način, a da nakon toga pogledate veliki broj recepata za pravilnu BARF ishranu kojih ima širom interneta.

Kakvo je vaše mišljenje o sirovim namirnicama u redovnoj ishrani pasa?