Haski prodornim pogledom, glasnim zavijenjem i elegantom građom tela neodoviljivo podseća na pripitomljenog vuka. Neki od teoretičara ove rase i smatraju da Haski ima „vučiji gen“. Ono što je sigurno jeste da je ovo pas dobre naravi, vrlo društven i odličan verni saputnik.

siberian huskies pulling sledPOREKLO
Rasa potiče sa severoistoka Sibira. Preci rase nisu poznati, ali se sa sigurnošću zna da pripadaju Špic tipu pasa. DNK analizom iz 2004. godine utvrđeno je da Sibirski haski, pored Samojeda i Aljaskog malamuta spada u jednu od najstarijih rasa pasa na svetu. Sibirski haski se ubrzo mogao videti širom severne hemsvere, od Sibira do Kanade, Aljaske, Grenlanda… U vreme aljaske zlatne groznice ovi psi bili su sastavni deo života u artičkm regijama, a trke su bile glavi izvor zabave.

Prvi put je Haski doveden iz Sibira 1909. godine kako bi učestvovao u Nagradnoj trci Aljaske, dugoj 657 km. Jedan od učesnika trke već sledeće godine prijavio je tim od 70 pasa i svi su bili haskiji. Njegovi psi su osvojili prvo, drugo i četvrto mesto pa je tako Sibirski haski zavladao trkačkim stazama. Iapk najveće priznanje rasa je stekla 1925. godine kada je tim haskija prešao skoro 1000 km kako bi doneo serum protiv difterije za grad Nomu i tako spasao stanovnike celog grada. U njihovu čast podignut je spomenik psa predvodnika Balta, koji se i danas nalazi u Central parku u Njujorku.
Rasa se je tih godina dovedena u Kanadu i Ameriku, a već 1930. je registrovana od strane Američkog kinološkog saveza. Ovi saoničarski psi odlično su se pokazali u vojsci kao psi za potragu i spašavanje. Njihova popularnost i dalje raste pa su poželjni kućni ljubimci, izvrsni radni psi i zapaženi izložbeni psi.

TELESNE KARAKTERISTIKE
494541076Sibirski haski spada u srednje velike pse. Vrlo su izdržljivi i snažni, elegantnog držanja i izgleda. Telo je prekriveno gustim dvoslojnim krznom. Poddlaka je meka i pruža efikasnu zaštitu od izuzetno niskih temperatura. Ovi psi su u stanju da izdrže hladnoću i kada je -50, -60°C napolju. S druge strane dobro se prilagođavaju i visokim temperaturama, kada potpuno odbacuju poddlaku. Boja krzna je raznovrsna i sve su dozvoljene. Najčešća je crno-bela kombinacija, zatim braon-crno-bela, crveno-bela, sivo-bela ili potpuno bela boja. Oči su bademastog oblika, a najcenjenija je plava boja. Sve boje očiju su dozvoljene od led plave , tamno plave, braon pa čak i kada je jedno oko plavo, a drugo braon što je često slučaj. Rep je gusto odlakan, visoko nošen kao „srp“ kada je srećan ili zainteresovan. Haski često koristi rep kako bi zagrejao njušku tako što legne i sklupča se.
Po standardu idealna visina u grebenu za mužjake je između 53-60 cm, a za ženke između 51-56 cm. Poželjna težina mužjaka je od 20 do 27 kg, a ženke su nešto lakše od 16 do 23 kg.

20248366TEMPERAMENT
Sibirski haski pokazuje širok spektar ponašanja svojih predaka, prethodnika domaćeg psa – vuka. Poznati su po zavijanju, a gotovo da ne laju uošte. Ako je pas dobro obučen od malena, može biti divan porodični ljubimac. Vrlo su nežni sa ljudima generalno, a naročito sa decom. Haski je energičan pas kom treba dosta vežbe, istrčavanja i šetnji pa je više pas za dvorište nego za stan. Bez odgovarajuće nege može ispoljiti destruktivno ponašanje. Neophodno im je učestalo druženje sa ljudima ili drugim psima jer su ovi psi kroz istoriju uvek živeli u velikim čoporima. Obuka poslušnosti je nephodna, makar i po petnaest minuta dnevno, jer oni imaju tendenciju da odlutaju ili pokušaju da pobegnu. Vlasnik mora biti uporan i dosledan, ali isključivo pozitivnim metodama, jer teško podnose oštru dresuru.
Na skali Inteligencije psa Stenlija Korena (Stanley Coren), zauzimaju 45. mesto što ih svrstava u radne pse prosečne poslušnosti i inteligencije. Haski ima izražen lovački instinkt, pa se ne preporučuje ostavljati psa bez nadzora sa drugim manjim ljubimcima. Ima tendenciju da juri mačke i druge sitne životinje jer ih doživljava kao plen. Greške u ponašanju razviće se ukoliko se sa psom ne radi, zato zapamtite da je pas uvek ogledalo vlasnika.

NEGA I ZDRAVLJE
Siberian-Husky-Puppies-HD-WidescreenSibirski haski je vrlo aktivan pas koji može da trči kilometrima. Tu energiju treba potrošiti pa im je neophodna intenzivna fizička aktivnost. Genetski vole da vuku sanke i uživaju u snegu, pa će se deca posebno zabavljati sa njim u toku zimskih meseci. Idealan dom za njih je kuća sa dvorištem. Tom hladnih dana održavanje dlake nije zahtevno i podrazumeva četkanje jednom do dva puta nedeljno. U periodima najintezivnijeg linjanja (proleće) četkanje mora biti svakodnevno.
Sibirski haski je rasa koja nema čestih zdravstvenih problema. Neke od bolesti koje ih pogađaju su genetskog tipa kao što je upala ili defekt oka, katarakta, glaukom i distrofija rožnjače. Zanimljivo je da Haski gotovo uopšte ne pati od displazije kuka za razliku od ostalih rasa slične veličine i građe.
Prosečan životni vek Sibirskog haskija je između 12 – 14 godina.

Foto: animalphotographycollection.blogspot.com/ free-pet-wallpapers.com/ ‎wallpoh.com