Snažna mačka, krupne građe, raskošnog krzna poreklom je iz Sibara. Divlejg izgleda i avanturističkog duha, ali pitome naravi ova mačka je nacionalni ponos Rusije.

 

POREKLO
Sibirska mačka je više vekova stara rasa, koja se razvila prirodnim putem u surovim klimatskim uslovima na području Rusije. Veruje se da ova mačka postoji već hiljadu godina, a pojedini izvori navode da je ova rasa nastala ukrštanjem sibirske domaće mačke i divlje ukrajinske mačke. Do priznavanja rase i dobijanja prvog standarda ova mačka bila je čest ljubimac na seoskim imanjima gde je služila za uništavanje glodara. Ova rasa prvi put je prikazana na svetskim izložbama u Londonu u Njujorku u 19. veku, međutim kasnije je pala u zaborav. Pažnju javnosti je privukla tek krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je rusko felinološko udruženje „Koefei“, 1987. godine izdalo prvi pedigre za ovu rasu i objavilo zvaničan standard. Interesovanje za ovu rasu se iz Evrope proširilo i na Ameriku, gde je prvi primerci stigli 1990. godine, a zatim i na ostatatk sveta.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Sibirska mačka spada u jednu je od najvećih rasa. Ova rasa impozantne veličine i ponosnog držanja ima dugačko, snažno i mišićavo telo. Noge su srednje visoke, zadnje su malo duže od prednjih, a pri držanju tela karlica je neznatno izvijena. Šape su velike, okrugle sa čupercima izneđu prstiju. Rep je dug, debeo, zaobljenog vrha, obrastao sa gustom dlakom koja ne visi. Glava je u obliku zaobljenog trougla, širokoga čela, sa punim i lepo razvijenim obrazima. Nose je srednje dužine koji u profilu ima lagano udubljenje. Čeljust je lagano povučena unazad a u profilu čini zaobljenu liniju sa gornjom linijom nosa. Oči su krupne, zaobljenog oblika, malo u koso postavljene, dobra razmaknute. Uši su srednje veličine, umereno razmaknute i otvorene, široke u osnovi, sa zaobljenim vrhovima koji su dobro obrasli sa čupercima i kičicama na vrhu. Težina ove rase se kreće od 4,5 kilograma do čak 9 kilograma, što ih svrstava među najteže mačke, ali treba imati u vidu da sporo rastu i svoju punu veličinu dostižu tek nakon pete godine.

KRZNO
Ova mačka poznata je po svom raskošnom troslojnom krznu. Gornja dlaka je čvrsta i delimično masna, tako da niz nju klizi kiša i sneg, a poddlaka je gusta, vunasta i dovoljno je debela da štiti mačku i u najsurovijim klimatskim uslovima. Najlepši ukras sibirske mačke je bogata „griva“ oko vrata. Na donjim delovima tela dlaka je dugačka. Kod ove rase dozvoljene su sezonske varijacije u gustini dlake. Dozvoljene su sve boje krzna izuzev lila, cimetaste, srnaste i čokoladne.

Kada su kolorpoint jedinke u pitanju prihvaćena je i pod rasa nazvana “Neva masquerade”. One imaju isti standard, osim boje krzna, kao i boje očiju koje su kod ovih primeraka plave, dok su kod klasičnih varijeteta zelene ili žute.

TEMPERAMENT

Suprotno njenom divljem izgledu ova mačka je izrazito blage naravi. Veoma je privržena vlasniku, umiljata je i poslušna. Voli društvo i dobro se slaže sa decom, psima i drugim životinjama. Ova mačka takođe ima i izražen avanturistički duh i obožava da skače i u vis i u dalj, da trči i da se penje na najviša mesta u stanu. Sibirska mačka veoma lako može naučiti razne trikove i da se odaziva na ime. Brzo uči i savladava razne prepreke kako bi dobila ono što želi. Takođe ova energična mačka uživa da trči za loptom, da je donosi.. a osim toga odličan je i lovac. Veoma je prilagodljiva pa bez problema prihvata život u stanu, pod uslovom da joj se posveti dovoljno pažnje i prostora za igru. Osim toga ova rasa se često preporučuje osobama sklonim alergijama jer sibirska mačka luči mnogo manje Fel d1 proteina koji je glavni izazivač alergijskih reakcija.

NEGA I ZDRAVLJE
Ova prirodna rasa, nastala u surovim uslovima, je veoma otporna i dobrog zdravlja. Iako ima bujno i gusto krzno dovoljno ju je češljati da puta nedeljno. U periodima kada menja dlaku potrebno je četšljati je i češće, ali to neće biti preveliki problem jer ove mačke uživaju u tome. Uz pravilnu negu i ishranu vlasnići će veoma dugo uživati u društvu ove neobične mačke.

 

Mnogi ljubitelji mačaka često ne razlikuju sibirsku, norvešku šumsku mačku i mejn kuna. Reč je tri veoma krupne i velike rase, raskošnog krzna i divljeg izgleda. Sibirska mačka za razliku od druge dve rase je malo zaobljenije i kompaktnije građe. Takođe se razlikuju i po obliku glave, nosa i ušiju, a ta razlika se najbolje može uočiti iz profila.

foto: ireallylovecats.com