Ši-cu od nastanka rase uživa zvanje kraljevskog psa. Arogantnog držanja i druželjubive naravi, idealan je porodični pas. Ako volite izložbe ši-cu ne može da prođe nezapaženo.

Ši-cu

Foto: blogs.voanews.com

POREKLO
Ši-cu je poreklom sa Tibeta, ali se svrstava u kineske rase jer je tamo rasa razvijena. Smatra se da je ova stara pasmina nastala ukrštanjem Lasa apsa i pekinezera u Pekingu, tokom 17. veka. Psi su uživali veliko poštovanje i bili miljenici kineskih careva pa se ova rasa retko mogla videti van palata. Ši-cu je vekovima uzgajan da bude društvo ljudima, a imati psa koji nije imao radnu funkciju prdstavljalo je statusni simbol. Ši-cu na kineskom mandarinskom znači lav. Ovaj pas je opisan u legendi po kojoj je Buda putavao kao običan sveštenik u pratnji malog psa, koji je u svakom trenutku mogao da se pretvori u lava.
Prvi predstavnici ove rase u Evropu (Engleska i Norveška) stigli su tek 1930. godine. Evropski standard i klasifikacija od strane Kinološkog saveza napravljena je 1935. godine. U Americi rasa je postala popularna šezdesetih godina dvadesetog veka pa je i zvanično priznata 1969. godine od Američkog kinološkog kluba. Popularnost rase ne prestaje da raste i danas.

Ši cu telesne karakteristike

Foto: german.fansshare.com

TELESNE KARAKTERISTIKE
Ši-cu po veličini spada u male rase pasa. Standarna visina u grebenu ne bi trebala da bude više od 26,7 cm. Normalna težina je imeđu 4 i 7,2 kg. Rasu karakteriše lepa i duga dlaka svih boja. Beli pramen na čelu i beli vrh repa veoma se cene kod ljubitelja pasa i na izložbama. Telo je pravo, ponositog držanja, a rep radosno nošen i izvijen. Njuška je crna, oči velike, tamne i okrugle, a uši velike i spuštene prekrivene dugom dlakom koja se stapa sa dlakom vrata. Mnogi mu zbog „brkova“ i „brade“, pripisuju vrlo dostojanstven izgled starog mandarina. Prosečan životni vek Ši-cua je između 10-16 godina.

TEMPERAMENT
Ši-cu je veoma karakteran, odvažan, umiljat i druželjubiv mali pas. Razigran je i voli da bude u društvu ljudi, a dobro se slaže sa drugim psima i ostalim životinjama. Pažljiv je i tolerandatn prema deci, ali je važno da ga deca ne tretiraju kao igračku. Brzo se vezuje za vlasnika i uživa u pažnji. Prodornim lavežom signaliziraće vlasniku prisustvo stranca u stanu ili dvorištu, ali vrlo brzo prihvata nove osobe.

petguidecom

Foto: petguide.com

Iako pokazuje određenu nezavisnost karaktera, vlasnici ne smeju da dopuste da pas preuzme kontrolu. Pravila ponašanja se uče od prvog dana ulaska psa u dom jer se u suprotnom mogu razviti neželjene osobine kao što su prgavost, nepoverljivost ili agresivnost. Iako je umiljat i sladak, ne treba ga tretirati kao „bebu“ ili igračku jer lako može da razvije „sindrom malog psa“. Lajavsost, ljubomora i svojeglavost nisu osobine urođene ovoj pasmini, ali mogu se ispoljiti usled neadekvatnog odnosa između članova porodice i psa. Mali rast čini ga pogodnin gradskim psom, koji se lako navikava na život u stanu, ali mu je neophodna redovna šetnja i fizička aktivnost u prirodi.

Ši-cu nega

Foto: free-pet-wallpapers.com

NEGA I ZDRAVLJE
Ši-cu zahteva ljudsko društvo i redovnu fizičku aktivnost kako ne bi ispoljio negativno ponašanje. Život u stanu mu prija jer ova rasa nije za dvorište. Svakodnevne šetnje i igra se podrazumevaju.
Gusta i duga dlaka zahteva svakodnevnu negu. Češljanje je neophodno svaki drugi dan kako se dlaka ne bi umrsila i ućebala. Psa na četkanje treba navikavati još od kad je štene. Gotovo da se uopšte ne linja, pa je pogodan za ljude koji imaju alergije na pseću dlaku.Nega dlake oko očiju i ušiju mora biti redovna da ne bi došlo do infekcija.