Mačka neobičnog izgleda bez  krzna, naborane kože, prodornog pogleda i velikih ušiju spada u relativno novu i retku rasu. Sfinks koja izgledom podseća na biće iz epske fantastike i mitova nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a takođe je prati reputacija najinteligentnije i najzabavnije rase u mačjem svetu.

sfinks macka

POREKLO  – Mačka bez dlake kroz istriju povremeno je bila prisutna u raznim delovima sveta. Pojedini izvori navode da su je gajili Asteci. „Knjiga mačaka“ pominje bezdlake meksičke mačke koje su bile tražene krajem 19. veka. Osim toga zabeleženo je da su u leglu sijamskih mačaka u Parizu, 1950. godine, rođena tri bezdlaka mačeta. Ostali primerci pojavili su se u Australiji, Maroku i Severnoj Karolini. Uzgoj današnjeg Sfinksa počinje 1966. godine u Kanadi kada je domaća mačka na svet donela mačiće bez dlake. Istraživanja ovakve pojave pokazala su da odsustvo dlake nije rezultat genetskih manipulacija već prirodne i spontane genetske mutacije. Nova rasa prvo je nazvana “Moonstone Cat” (Mačka mesečevog kamenja), zatim „The Canadian Hairless“ (kanadska bezdlaka), a daljim ukrštanjem izdvojena je nova i zdrava rasa mačke nazvana Sfinks (Sphynx).

sfinks

TELESNE KARAKTERISTIKE – Sfinks je srednje veličine, čvrstog i mišićavog tela. Glava je blago klinastog oblika, smeštena na dugom i elegantnom vratu. Uši su vrlo široke, zaobljenih vrhova, visoko postavljene na glavi. Nos je kratak. Velike oči u obliku limuna su izražajne i široko postavljene, a bojom odgovaraju boji tela. Noge su jake i mišićeve, zadnje su duže od prednjih. Šape su ovalnog oblika sa dugačkim vitkim prstima. Jastučići šapa su deblji nego kod drugih rasa što ostavlja utisak da mačka hoda po vazdušnim jastučićima. Sfinks ima karaktertičan dugi, vitki rep koji se još sužava pri kraju.
Koža, iako na izgled gola, pokrivena je finim pahuljastim dlačicama. Slična jelenskoj koži ili antilopu, jako je nežna i pruža ugodan osećaj na dodir. Nabrana je na glavi, vratu i ramenima. Dlaka se može pojaviti na ušima, njušci, nogama i repu. Neki primerci mogu imati brkove, ali uglavnom su bez njih. Koža može biti različite boje, postoji čak devet grupa boja i sve nijanse sa belom.

sfinks

TEMPERAMENT – Za ovu mačku mnogi kažu da ima savršen karakter. Veoma privržena vlasniku, osećajna, iznenađujuće inteligentna, vesela je i razigrana. Njen karakter često opisuju kao“kombinaciju mačke, psa, majmuna i deteta”. Zna da kao majmunče skače i izvodi razne vratolomije, umiljata je kao dete, verna je vlasniku kao pas i u stanju je da ga stalno prati po kući mašući repom i naravno ima sve karakteristike mačke, misterioznost i šarm koji vekovima fascinira ljubitelje ove životinje. Radoznale i vragolaste veoma su zabavne. Sfinks nikada nije agresivan i ne podnosi samoću jer je jako mazan i emotivan, pa mu je stalno neophodno prisustvo ljudi sa kojima takođe uživa da „priča“.

sfinks mačka

ZDRAVLJE I NEGA – Sfinks je isključivo kućna mačka, snažna, otporna i  bez specifičnih bolesti. Iako nema krzno, ova mačka zahteva redovnu negu. Ova rasa mačke se znoji pa ju je potrebno redovito brisati vlažnim maramicama za bebe i povremeno kupati u toploj vodi. Njena nežna kože lako izgori na suncu, pa ju je potrebno zaštititi kremom za sunčanje. Takođe, povremeno treba očisti i uši. Nokti se prljaju vrlo brzo i treba ih redovno čistiti i podrezivati im vrhove. Ova mačka je poznata kao veliki gurman. Ima ubrzan metabolizam kako bi održala telesnu temperaturu, pa jede više od drugih mačaka, ali nisu izbirljive kad je hrana u pitanju.

foto: moggyblog.com, cats-wallpapers.com, cathousebyl.blogspot.com, vetstreet.com