Da li je život jednog psa bolji i zdraviji u gradu ili u selu? Pitanje možda samo na prvi pogled deluje lako, ali da li je zaista tako? Priroda i svež vazduh prija svakom psu, ali da li to znači da su psi na selu zdraviji od pasa u gradu? Ko ima bolje uslove za život i ko je boljeg zdravlja?pas u seluSeoski psi imaju mnogo više prostora za uživanje, predivnu prirodu, čist vazduh, dosta svakodnevnih aktivnosti. Uvek u formi, mogu šetati uglavnom kada hoće i gde žele. Međutim, život pasa na selu ispunjen je i opsnostima, jer ovi psi nisu uvek na oku vlasnika. Avlijaneri često nisu vezani i mogu se šetati i njuškati gde god požele, međutim upravo zbog toga često mogu nastradati i biti povređeni. Automobili su velika opasnost, divlje životinje takođe… Osim toga psi na selu su mnogo više izloženi brojnim parazitima, krpeljima i buvama. Takođe veliku opasnost za pse predstavljaju i razna hemijska stredstava koje se koriste na poljoprivrednim imanjima. A kada dođe do povrede ili trovanja veterinar je veoma daleko.
Sa druge strane ti psi su navikli na takav način života. Spretni su i snalažljivi, imaju razvijeniji imunitet i uglavnom znaju da se sačuvaju od opsnosti za razliku od njihovih gradskih prijatelja.
pas u graduPsi koji žive u gradskim sredinama gotovo su uvek  uz vlasnika. Slobodno se kreću samo u svom dvorištu. U  šetnje do parka ili po gradu uvek idu sa vlasnikom. Pojedina istraživanja rađena u svetskim metropolama pokazala su da su psi u gradu mnogo su skloniji alergijama nego seoski psi. Psi u urbanim sredinama daleko su više izloženi smogu i raznim drugim štetnim gasovima. Takođe neke statistike pokazaju da je veće verovatnoća da pas u gradu bude napadnut ili povređen od starne drugog psa nego što je to u selu. Ne treba zaboraviti da  ovi psi imaju mnogo manje prostora za igru i da je često  mnogo pasa na jednom mestu. Ipak, psi koji žive u gradu u velikoj su prednosti jer šta god da se dogodi veterinar je uvek blizu.
Jedna od najvećih pretnji po zdravlje pasa u gradu je prekomerna težina, što je prava retkost kod ljubimaca u selu. Razlog je naravno način života, količina dnevne fizičke aktivnosti, ali i način i kvalitet ishrane.

I jedana i druga sredina imaju svoje prednosti i mane. Međutim bilo gde da živite, u selu ili gradu, ljubimcu uvek treba obezbediti vreme za aktivnosti, dresuru, trening, igru kao i odgovarajuću zdravstvenu negu bilo da se radi o redovnim vakcinacijama ili nekom oboljenju.