Selkirk reks neobična rasa kovrdžavog gustog, mekog krzna koju često opisuju i kao  mačku u “ovčijoj koži”. Relativno nova rasa nastala kao rezultat spontane mutacije gena prvi put je otkrivena 1987. godine.

selkirk reks naravPOREKLO – Prvo mače gustog kovrdžavog krzna rođeno je u Montani 1987 godine. Za mače nesvakidašnjeg izgleda zainteresovao se odgajivač persijskih mačaka Džeri Njuman. Njuman je utvrdio da je ovo umiljato mače zavno Miss De Pesto jer je u svakom trenutku zahtevalo pažnju, svoj izgled duguje spontanoj mutaciji gena. Oduševljen izgledom Mis De Pesto Njuman je se posvetio radu na razvoju rase kovrdžave guste dlake. Mačku kovrdžavog krzna Miss De Pesto ukrstio je sa crnom persijskom mačkom, a u leglu od šest tri mačeta su imala kovrčavu dlaku. Kasnija istraživanja su utvrdila da je ova mačka nosilac rex gena, koji se razlikuje od onog koji nose devon reks i korniš rex rasa. Nova rasa dobila je naziv po planinama Selkirk koje se prostiru u toj regiji Amerike. Selkirk reks mačka zvanično je priznata od strane međunarodne asocijacije TICA 1994. godine. Danas svako mače ove rase može da se poveže sa istom majkom – Miss De Pesto.
selkirk reks gradjaTELESNE KARAKTERISTIKE – Mačka srednje veličine mišićavog tela  i zaobljenoh kontura. Noge su snažne i mišićave u proporciji sa telom, a šape široke velike i zaobljene. Glava je okrugla zaobljenog čela, punih obraza. Nos je prćast. Njuška je kratka izraženih jastučića. Uši su zaobljene, srednje veličine i široko razmaknute. Oči su okrugle otvorene i ostavljaju utisak da mačka uvek sa puno interesovanja posmatra sve. Mogu biti svih boja. Rep je bogato odlakan dug,  prema vrhu je blago zaobljen i sužava se.

selkirk reks maciciKRZNO-Ova mačka karakteristična je po svom kovrdžavom krznu. Selkirk reks mačke mogu biti kratkodlake i dugodlake. Krzno ove rase je gusto, kovržavo i plišano na dodir, pa je često nazivaju i mačaka pudlica ili mačka u ovčijoj koži. Imaju bogatu kovrdžavu podlaku, a čak su joj i brkovi talasasti. Selkirk mačka rađa se sa kovrdžavom dlakom, zatim sa nekoliko meseci gubi dlaka postaje ravna, da bi ponovno sa osam a nekad i 10 meseci postala kovrčava. Krzno se potpuno razvije tek kada mačka napuni dve godine. Osim toga klima, godišnje doba i hormoni takođe mogu uticati na kovrčavost krzna. Mogu biti u svim bojama.
TEMPERAMENT – Selkirk reks je zabavna, umiljate i veoma privržena porodici. Razigrana sa ćudi mačeta čak i kada odraste. Dobrućudna i blage naravi ovu mačku prati reputacija velike maze. Mirne su i staložene i veoma tolerntne. Uživa u društvu i naravno u obilju pažnje a samoću veoma loše podnosi. Inteligntna je i veoma brzo uči i otkriva načine da dođe do poslastice ili do omiljene igračke. Dobros se slaže i sa drugim ljubimcima.

NEGA I ZDRAVLJE -Dlaka selkirk reks mačke zahteva svakodnevnu negu kako bi ostala čista i uredna i bez čvorića. Gusta i kovrdžava dlaka kod nekih primeraka u starijoj dobi može postati i pomalo masna, pa se moraju kupati ćešće. Takođe, kao i persijske mačke selkirk reks može imati problema sa „suznim očima“ pa ih treba redovno čistiti i održavati higijenu kako na krznu lica ne bi ostali ružni tragovi. Uz pravilnu negu i ishranu ova mačka živi u proseku oko 15 godina.

 

foto: veetstreet.com