Najbrži psi na svetu su hrtovi koji mogu dostići brzine i više od 70 kilometara na čas, međutim mesto u sedam najbržih izborili su i lovački psi i psi čuvari.

foto:veliki engleski hrt

1.Veliki engleski hrt, Grejhund – kralj brzine

Prvo mesto među najbržima rezervisano je za velikog engleskog hrta koji dostiže brzinu i preko 70 km/h. Grejhund je vrlo stara rasa i veruje se da potiče od arapskog hrta, kojeg su u Evropu doveli fenički moreplovci. U Engleskoj je uzgajan kao lovački pas i pas za trke. Snažan, izdržljiv i neverovatno brz pas, vekovima je bio nezamenjiv u lovu na divljač, koju bi stizao i bez zaustavljanja obarao. Danas se ovaj hrt gotovo isključivo upotrebljava za trke pasa. Učestvuju na trkama jureći veštačkog zeca, odnosno zečju kožu postavljenu na kalup, koji se kreće po šini oko piste na električni pogon.

saluki

2. Saluki hrt – hitar kao gazela

Drevna rasa egzotičnog i elegantnog izgleda, poznat je i kao hrt gazela, arapski gazelski hrt, istočnjački grejhund… Izuzetno cenjen u arapskom svetu i među nomadskim beduinima jer može da prati brze arapske konje, a u paru sa sokolom može da lovi gazele. Pas objedinjuje snagu, gracioznost i okretnost. U Ginisovoj knjizi rekorda, pas ove rase koji je dostigao brzinu 69 km/h, zapisan je kao najbrži pas na svetu.

3.Mali engleski hrt, Vipet – trkački konj siromašnog čoveka

mali engleski hrt vipet

Mali engleski hrt vipet koji veoma podseća na minijaturnog grejhunda odgajan je isključivo kao trkački pas. Standardnih 137 metara pretrči za 8.4 sekunde, a na ravnom delu staze dostiže brzinu od 58,76 km/h. Poznat je i pod imenom „trkački konj siromašnog čoveka“. Kao takav je postao sportski ljubimac rudara na severu Engleske. Tu je i dan danas takmičenje vipeta vrlo popularno. Kasnije se to takmičenje proširilo i na druge zemlje. U početku su psi trčali za zečevima, ali danas se koriste veštački mamci.

Border_Collie

4. Border koli – okretan i brz kao metak

Energičan je i žestok, oprezan i vrlo inteligentan pastirski pas poreklom sa britanskog ostrva. Rasa nastala krajem 19. veka u Velikoj Britaniji, ili preciznije, negde na granici između Engleske i Škotske. Izuzetono dobar pastirski pas border koli postao je vrlo popularan i u sportskim takmičenjima. Inteligencija, visok stupanj izdržljivosti, okretnost, brzina i brzo učenje naredbi ovoj rasi donose značajne uspehe u agiliti nadmetanjima. Psi ove rase mogu dostići brzinu i do 50 km/h.

madjarska vizla

5. Mađarska vižla – brz, izdržljiv i svestran pas

Nacionalni mađarski lovački pas, gajen je kao svestran pas, koji može da lovi, traga, prati, pokaže i donese patke, zečeve, guske i ostali ulov. Ovaj izetno izdržljiv i prilagodljiv lovački pas veoma je brz i na kopnu i u vodi, a u trkama sa psima druge rase sigurno bi ostvario zapažene rezultate.

haski

6. Aljaski haski – maratonac među psima

Pas odgajan zbog izuzetnih sportskih karakteristika, izdržljivosti i volje za trčanjem, pa se zbog raznolikog ukrštanja mogu javiti i veilke razlike u izgledu ovih pasa. Uglavnom, radi se o psima koji mogu pretrčati stotine kilometara dnevno, uz izuzetnu otpornost na povrede i niske temperature. Ovaj pas najćešči je izbor za brzinske trke na Aljasci. Prosečna brzina ovih pasa na trkama koje traju više dana je obično preko 31 km/h, a svakoga dana se prevali 30-50 km.

dzek rasel terijer

7. Džek Rasel terijer – mali, hitar i tvrdoglav

Džek rasel terijer nastao je u Engleskoj tokom 19. veka. Ovaj mali neustrašivi pas stekao je veliku popularnost u u Velikoj Britaniji i Severnoj Americi kao odličan lovački pas, naročito u lovu na lisice. Džek rasel voli da goni, laje, istražuje i kopa, a veoma brzo uči i trikove. Takođe je omiljen i kao porodični pas. Njegova veličina ne sprečava ga da dostigne brzinu i do 40 km/h na kraćim stazama.

izvor: vetstreet.com
foto: vetstreet.com, ourgreyhounds.co.uk, moveoneinc.com, americanwhippetclub.net, petwave.com, izslathing.blogspot.com, kimballstock.com, livestrong.com