Ako ste ikada vozili psa u automobilu, posebno ako je psu prvi put da se vozi, verovatno se sećate da to nije proteklo baš glatko. Zapravo, moguće je da je isti slučaj bio i sa drugom, trećom pa i svim ostalim vožnjama. 🙂 Prenosim vam blago dopunjen tekst koji je već objavljen na Kupindo blogu i nadam se da će vam ovi saveti biti od pomoći. Vi me svakako dopunite u komentarima, jer je ovo veoma važna tema.

Vožnja za psa može biti veoma stresna, a kada pogledate svet njihovim očima, sasvim je logično što je tako. Automobili su bučni, nemaju dovoljno prostora da pas može slobodno da se okrene ili sedne gde želi, kreću se na psu neprirodan način a krivine i kočenja ne pomažu da se ova slika ublaži.

Ipak, neki psi obožavaju vožnju i uleću u automobil čim se ukaže prilika, dok je kod ostalih situacija potpuno drugačija.

Pročitajte kako da u nekoliko koraka olakšate vožnju vašem psu:

1. Pustite psa da se navikne na novi prostor

Naoružajte se nagradama i dovedite psa do automobila. Pustite ga da sam uđe unutra ili ga navedite ukusnom salamom. Nagradite ga i pohvalite za svaki korak koji učini: kada uđe u automobil, kada počne da njuška okolo, kada se opusti i bude smiren i tako dalje. Kada savladate ovaj prvi korak, upalite automobil i ponovite to isto, samo je cilj da se ovaj put pas navikne i na buku motora.

2. Omogućite psu da se vozi bezbedno

Izbegavajte da vozite psa tako što ćete ga pustiti da se slobodno kreće ili sedi u kolima. Pas nema osećaj kada će uslediti kočenje, skretanje ili ubrzavanje i može lako povrediti sebe ili nekoga od putnika.

Ukoliko vozite karavan automobil, možete kupiti pregradu za psa i omogućiti mu da se sigurno vozi u zadnjem delu automobila. Ukoliko automobil nije karavan ili vam ne odgovara takav način vožnje, možete kupiti transporter ili kavez za psa. Ima ih u svim veličinama i u njima će se pas osećati najsigurnije.

Transporter (ili kavez) je odlično rešenje ne samo za vožnju već i za predah nakon puta, jer u njemu pas može da odmori ili prespava.

3. Nemojte hraniti psa neposredno pred put

Neki psi, kao moj nemački ovčar, skloni su tome da u vožnji povraćaju. Nemojte hraniti psa neposredno pred put, već tek kada se put završi i pas malo odmori. Vodu možete davati psu ali u umerenim količinama. Nemojte zaboraviti da ponesete dodatnu činiju i flašu sveže vode.

Bezbedna vožnja4. Pravite pauze ukoliko je duži put u pitanju

Svima nam prija predah na putu, a isti slučaj je i sa psima, posebno ukoliko se voze u transporteru ili kavezu. S obzirom na to da uslovi pored puta nisu uvek idealni, najbolje je da psa iz automobila izvedete na dugačkom povodcu. Fleksi povodac je idealno rešenje, jer će pas bezbedno prošetati pre nego što nastavite put.

5. Vodite računa o temperaturi unutar automobila

Ukoliko psa vozite u automobilu tokom leta, poželjno je (a rekao bih i obavezno) da automobil ima klima uređaj. Psi mogu veoma lako doživeti toplotni udar a zagrejani automobil je, nažalost, idealno mesto za to. Čak i kada je automobil klimatizovan, izbegavajte vožnju po najvećem suncu, već putujte ili rano ujutru ili posle podne.

Kada su temperature napolju do 25 stepeni vožnja je za psa mnogo lakša i klima uređaj nije od presudne važnosti. Ipak, potrebno je da pas ima dovoljno svežeg vazduha, pa je bitno da spustite prozor za nekoliko cm. Tek toliko da ulazi svežiji i hladniji vazduh, ali da pas ne može da gurne glavu kroz prozor.

6. Vežbom do savršenstva

Da bi se pas u potpunosti navikao na automobil i putovanje, potrebno je strpljenje i dosta prakse. U početku neka vožnje traju 5 do 10 minuta, a kada vidite da je pas spreman za sledeći korak, provozajte se malo duže. Kada pas izađe iz automobila igrajte se sa njim, tako će brzo shvatiti da posle vožnje sledi nešto prijatno.