Veoma cenjena rasa mačke, prepoznatljiva po mekom, gustom krznu plavičastog odsjaja.  Inteligente, privržene porodici, ali oprezne prema strancima uvek dostojanstvenog držanja za ove mace se često kaže da su odane kao psi.

ruska plava mackaPOREKLO
Tačn istorijat porekla ne postoji. Potiče iz Rusije, neki izvori navode da su preci ove rase živeli u Arhangelsku, severnoj ruskoj luci na Belom moru. Prvobitni naziv joj je i bio Arhangelska mačka, jer se veruje da su je u Englesku 1860. godine doneli mornari iz tog grada. Kasnije je naziv promenjen u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas. Postoje i legende koje navode da su je ruski carevi uzgajali kao kraljevski mačku.
Prvi put je izložena, pod nazivom Arhangelsk mačka, 1875. godine u Kristal Palati u Engleskoj, gde se takmičila u grupi svih plavih mačaka. Tek je 1912. godine dobila sopstvenu klasu. Opstanak ove rase bio je ugrožen u periodu između svetskih ratova. Upornim radom odgajivača danas je vraćena izvorna forma sa mišićavim, elegantnim telom i srebrnasto plavom dlakom  i zelenom bojom očiju.

ruska plava macka gradjaGRAĐA TELA
Telo je srazmerne i lake građe, izduženo, srednje veličine, čvrsto i mišićavo. Vrat je dug i prav, a stas elegantan. Noge visoke i vitke, šape uske i ovalne ,rep je prilično dug i sužava se prema vrhu. Glava je klinastog oblika, jastučići brkova su veoma izraženi, pa mnogi kažu da je ruska plava, maca koja se uvek smeje. Oči su bademastog oblika, intenzivno zelene boje.
DLAKA
Krzno je gusto, sjajno i svilenkasto. Često ga opisuju da podseća na najfiniji pliš. Plava je osnovna boja ove rase tj. siva sa plavim odsjajem preko koga prelazi svilenkasto – srebrni sjaj. Ovaj sjaj se javlja zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. U nove vreme razvijene i crne i bele varijante krzna.

TEMPERAMENT
ruska plava macaTihe, nežne i pomalo povučene, ali su izuzetno privržene porodici i često se za njih kaže da su mačke sa odanošću psa. Osteljive na atmosferu i emocije u kući, sa izraženom potrebom za ljubavlju. Veoma su inteligentne i veoma brzo mogu naučiti da otvaraju vrata, vraćaju loptice i mnoge druge „trikove“. Ove mačke aristokratskog držanja, oprezne su i suzdržane prema strancima. Obazrive su i promišljate, ali i veoma radoznale i vesele. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Vole miran život i ne prijaju im promene. Zbog njihove blage naravi mogu ostati same u stanu i po nekoliko sati.

ruska plava macka krznoNEGA
Krzno se lako i jednostavno održava i ne zahteva svakodnevno četkanje i često kupanje. Ruska plava mačka je autohtona vrsta, te u zdravstvenom pogledu nema rasno genetska opterećenja. Ukoliko živi u zdravoj sredini uz pravilnu ishranu , zdrava je i otporna na bolesti i može živeti i do 18 godina.