Rotvajleri su, zbog svoje visoke inteligencije, neustrašivosti i velike povezanosti sa vlasnikom, vrlo cenjeni radni psi. S druge strane sve ove odlike čine ih savršenim porodičnim psom. Uz pravilnu dresuru, rotvajleri zaista mogu biti najbolji čovekov prijatelj.


POREKLO

Rotvajleri važe za jednu od najstarijih rasa. Vode poreklo od mastifa, pasa uzgajanih za borbe sa lavovima u arenama, još iz doba Rimljana. Preci današnjih rotvajlera putovali su sa osvajačima, terajući stoku kojom su se vojnici hranili. Pasmina je dobila ime po nemačkom gradu Rottwil (crvena vila). Ovi psi su i tada bili cenjeni zbog svojih izuzetnih radnih sposobnosti, a manje kao porodični psi. O rotvajlerima kao samostalnoj rasi prvi put se govori 1890. godine, a 1910. zvanično je ustoličen kao policijski pas. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, odanosti i snazi i danas je savršen radni pas, ali i odličan porodični ljubimac.

01rTELESNE KARAKTERISTIKE
Rotvajleri kao rasa spadaju u snažne, srednje velike pse. Mužjaci su značajno krupniji od ženki težine između 50-60 kg i visine u grebenu 61-69 cm. Ženke teže između 35-48 kg, visine 56-63 cm. Glava je jaka i široka, njuška srednje duga, a vrat mišićav. Telo je nabijeno, ravnih leđa i širokog grudnog koša. Rep prirodne dužine je dugačak i jak, vodoravno nošen. Najčeće se rep kupira, odnosno skraćuje na prvom ili drugom pršljenu i to dok je pas štene. Dlaka im je kratka, oštra i crna, a donji deo njuške, grudi i šape svetlije braon-narandžaste boje. Prosečni životni vek im je oko 10 godina.
Zanimljivo je da od svih rasa pasa, najjači ugriz ima upravo Rotvjaler. Zahvaljujući svojim širokim jakim čeljustima, najjači izmereni ugriz iznosi 250 kg/cm2.

03r

TEMPERAMENT
Karakter bilo koje rase psa zavisi isključivo od naslednih, genetskih i stečenih, naučenih faktora. Rotvajleri su u osnovi uravnoteženi, samouvereni i hrabri psi. Vrlo bro se vezuju za porodicu, odnosno vlasnika i spremni su da urade sve kako bi ih zaštitili. Dosta su suzdržani i nepoverljivi prema strancima što ih čini kvalitetnim čuvarima domaćinstva. Spadaju u visoko inteligentne pse i brzo uče. Sve ove karakteristike čine ih neustrašivim i poslušnim radnim psima. Mogu biti svojeglavi pa im je neophodan autoritativni vlasnik i dosledna dresura. Psa od malena treba socijalizvati, staviti mu do znanja da je vlasnik “vođa čopora” i naučiti ga granicama koje ne sme da prelazi. Pravilno odgojen rotvajler odlično će se slagati sa decom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Ženke rotvajlera su odanije i privrženije vlasniku pa ih je lakše dresirati, dok su mužjaci samostalniji i sa više karaktera.

02rZDRAVLJE I NEGA
Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Kao kod svih većih pasa može doći do displazije kuka. Nekada je ova bolest genetska, ali se može pojaviti i usled nagolog rasta ljubimca. Najbolji način za dijagnostikovanje je pravovremeno snimanje kukova. Skloni su oboljevanju od raka, koji je najčešći uzrok prevremene smrti rotvajlera. Ova rasa je vrlo energična i potrebno im je dosta aktivnosti i kretanja. U suprtnom skloni su gojenju što može izazvati niz oboljenja. Uz pravilnu ishranu i svakodnevnu fizičku aktivnost, pas će biti mišićav i zdrav.
Rotvajleri ne zahtevaju mnogo nege. Vrlo se malo linjaju i dovoljno ih je češljati jednom nedeljno.
Dobro se prilagđavaju uslovima života u stanu uz redovne šetnje. U dvorištu će pas uživati, ali nikako ne sme biti zapostavljen u boksu jer rotvajler pati bez čovekovog društva.

foto: flickr/MandCo