Poreklom iz Afrike, sa jedinstvenom šarom na leđima, dovoljno hrabar da se suprotstavi lavu… Rodezijski ridžbek je zaista jedinstvena rasa na svetu. Ova rasa prema FCI klasifikaciji pripada VI grupi goniča, a sve je popularnija na našim prostorima. Pročitajte sve o poreklu, karakteristikama i nezi rodezijskog ridžbeka.
POREKLO
Rodezijski ridžbek je nastao u zemlji Rodeziji, današnjem Zimbabveu, a takođe je poznat i kao afrički gonič na lavove ili afrički lavlji pas. Ova rasa nastala je kada su doseljenici kolonija Kejp ukrstili polupripitomljene afričke pse sa “šarom” na leđima sa njihovim lovačkim psima.

Prvenstvena namena ove rase bila je za lov, tačnije za gonjenje divljači. Međutim, preci ridžbeka su bili toliko snalažljivi, jaki i brzi da su uspevali da zadrže lava dok ne bi naišao lovac.

Danas se čuvaju kao kućni ljubimci.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Ono što je jedinstvena karakteristika ove rase jeste simetrična “šara” ili “ridž” (na engleskom ridge-back) sa špicastim završetkom na leđima koja nastaje od dlake koja raste u suprotnom smeru od ostatka. Šara je široka oko pet centimetara i počinje od plećki i nastavlja se ka kukovima. Donja ivica zavoja ne sme da zauzima više od trećine ukupne šare.

Boja rodezijskog ridžbeka varira od svetlo do crveno pšenične. Međutim, celo telo, glava, rep i noge su ujednačenog tona i svaka belina se smatra nepoželjnom.

Rodezijski ridžbek je veliki, snažan i mišićav pas. Visina mužijaka varira od 63,5 do 68,5 centimetara, dok je za ženke poželjna visina između 61 i 66 centimetara. Grudni koš psa je srednje zaobljen, ali ne bačvast. Rep se sužava ka vrhu i nošen uzdignuto u blagom luku, ali ne i zmaotan.

Lobanja rodezijskog ridžbeka je široka između ušiju i bez kožnih nabora na čelu. Sama nosna pečurka je ili crne ili braon boje u zavisnosti od boje dlake. Ukoliko pas ima crnu njušku imaće i tamne oči, dok kod jedinki sa braon nosnom pečurkom se javljaju oči boje ćilibara.

Ridžbek ima srednje velike uši široke u korenu sa zaobljenim vrhom, i uvek su spuštene uz glavu.

Ova vrsta pasa nema kožnih nabora na vratu, a vilica mu je snažna sa makazastim zubalom.
t01

NARAV
Ovu rasu pasa odlikuje hrabrost, odanost, plemenitost i inteligencija. Međutim, ridžbek ume da bude uzdržljiv prema nepoznatim ljudima, ali to ne treba mešati sa agresivnošću. Rasa zahteva pozitivnu stimulaciju, nagrađivanje prilikom dresure i dobru socijalizaciju. Ridžbek ume da bude tvrdoglav i sklon nestašlucima, pa stručnjaci često ne preporučuju ovu rasu neiskusnim vlasnicima koji ranije nisu odgajali psa.

Prema vlasnicima i porodici se postavljaju zaštitnički, a uz adekvatnu dresuru mogu biti i dobri psi čuvari. Međutim, kao i svaki pas, usled neadekvatne socijalizacije i loše dresure, i ova rasa može razviti agresivnost.

Uvek treba imati u vidu da su ovo samo opšte karakteristike i da je svaki pas jedinstven, te prilikom pristupanja i dresure treba imati to u vidu.

ZDRAVLJE
Prosečni životni vek rodezijskog ridžbeka je između 10 i 12 godina. U odnosu na druge vrste pasa, generalno, smatra se zdravom rasom koja ne pati od ozbiljnijih bolesti.

Ova rasa, u retkim slučajevima, može biti sklona displaziji laktova, kukova, hipotireodizmu ili dermoidnim sinusima.

NEGA
Osim jednonedeljnog iščetkavanja, ovoj rasi je potrebno povremeno kupanje. Nokti brzo rastu, pa ukoliko ih pas ne troši dovoljno u prirodi, treba ih redovno kratiti kako bi se izbeglo pucanje. Takođe, preporučuje se i povremeno čišćenje ušiju kako bi se izbegle infekcije.

Foto: flickr/tussangana-mbey flickr/elaine