Postoji veliki broj rasa mačaka. Pojedine rase nastale su prirodno, ali na razoj mnogih uticao je i čovek. Danas postoje bezrepe mačke, mačke bez dlake i patuljaste ali i rase divljeg izgleda. Na spisku Međunarodne felinološke organizacije TICA nalazi se 55 rasa, dok je na listu Svetske federacije WCF upsano 75 rasa. Mnoge rase još uvek su nepoznate i veoma retke, a mnoge od njih još uvek nemaju standard.

Na spisku retkih i neobičnih rasa nalaze se mačke koje su nastale sasvim prirodno, bez ikakvih intervencija čoveka, neke kao Burmila su uspešan proizvod slučajnosti, dok mnoge od njih se ciljno „dizajniraju“ godinama.

Petrogradska sfinga – Peterbald
Rasa nastala devedesetih godina prošlog veka ukrštanjem donske sfinge i orijentalne kratkodlake mačke. Mačka je elegantnog izduženog mišićavog tela i dugih nogu, bez ili sa veoma kratkom dlakom. Neobična i retka rasa važi za veoma privrženog i druželjubivog ljubimca.
Peterbald macka
Kurilski bobtejl – Kurilian Bobtail
Stara rasa poreklom sa Kurilskih ostrva, po kojima je i dobila ime. Kurilski bobtejl je prirodno nastala rasa, stara oko 200 godina. Ova mačka „divlje lepote“ je velika, snažna i mišićava. Osnovna karakteritika Kurilskog bobtejla je njegov kratak rep, koji je potpuno različit kod svake jedinke. U Rusiji mačka je poznata kao odličan lovac, ima posebnu sklonost ka vodi, a u zemlji porekla je takoođe cene zbog odanosti vlasniku.
kurilski bobtejl
Burmila mačka – Burmilla
Rasa nastala sasvim slučajno, osamdesetih godina prošlog veka ukrštanjem burmanske lila mačke s persijskom činčila mačkom. Izuzetno lepe mačke krupnih zelenih očiju gustog sjajnog srebrnkastog krzna brzo su dobile standard i priznanje.
burmila
Serengeti mačka – Serengeti Cat
Hibridna rasa nastala ukrštanjem bengalske i orijentalne kratkodlake mačke devedesetih godina prošlog veka. Inspiracija za razvoj ove rase bila je dobijanje mačke sa obeležijima njenih divljih rođaka bez ukrštanja sa genima divljih mačaka. Ova neobična rasa tačkastog krzna snažnih dugih nogu i izrazito velikih ušiju standard je dobila već 1995 godine.
serengeti
Sokoke mačka – Sokoke
Jedna od najređih rasa na svetu nastala je prirodnim ukrštanjem na području Kenije. Ova afrička mačka srednje veličine, atletske građe,  vrlo gipka, i iznenađujuće mišićavog tela u zemlji porekla poznata je kao Kandzonzo. Na evropski kontinet je stigla krajem proslog veka a već 1993. rasa je i službeno priznata.
sokoke
Ohos azules – Ojos azules
Mačka prelepih intenzivno plavih očiju, zbog kojih je i nazvana Ojos azules otkrivena je čoporu divljih mačaka u Novom Meksiku 1984. godine. Ovo je izuzetno retka rasa. Devedesetih godina bilo ih je svega deset. Ova mačka karakterističana po neobično plavim očima bez obzira na boju dlake 1991. godine registrovana je u grupi preliminarhih novih rasa u Međunarodnoj felinološkoj organizaciji TICA koja prati razvoj ove rase.
ohos azules macka
Minskin – Minskin
Relativno nova rasa nastala pre petnaestak godina ukrštanjem mančkina sa sfinks mačkom, a zatim sa devon reksom. Ovo je patuljasta golokoža mačka sa vrlo malo kovrčave dlake u vidu čuperka na glavi i repu kao i na šapicama. Razvoj ove hibridne rase veoma zahtevnih karakteristika TICA još uvek prati.
minkskin
Napoleon mačka – Napoleon
Napoleon mačka je relativno nova rasa nastala ukrštanjem mančkina sa persijskom mačkom. Ovo je patuljasta mačka raskošne svilenkaste dlake koja može biti i duga i kratka. Za ovu mačku koja ima slatko umiljato lice često navode da podseća na pufnastu dečiju igračku. Rasa je registrovana u grupi nešampionskih rasa u Međunarodnoj felinološkoj organizaciji TICA i još uvek se radi na dobijanju standarda.
napolen macka
Nemačka reks mačka – German rex
Mačka kovrdžave dlake nastala u Nemačkoj 1930 godine, otprilike u isto vreme kada su se mačke sa „astreks genom“ pojavile i u Velikoj Britaniju u Kanadi i SAD. Tokom pedesetih godina ova mačka je priznata kao rasa. Do osamdesetih godina ove mačke neobičnog izgleda privlačile su pažnju mnogih, mada su engleski primerci sa „trajnom“ ipak preuzeli primat u felinološkom svetu.
german reks

 

Ukoliko želite da saznate koje su rase pase veoma retke i neobične pročitajte ovde
Izvor i foto: care2.com