Različita boja očiju kod ljubimca ili heterokromija može biti nasledna a može se javiti kao posledica neke bolesti ili povrede.  Kod pojedinih rasa kao što su sibirski haski, aljaski malamut, ši-cu, australijski ovčar ili američki lisičar heterokromija nije retkost.

razlicita boja ociju 1Heterokromija podrazumeva razliku u boji koja se može uočiti na različitim delovima tela. Najčešće se javlja i  može uočiti na očima, ali i na koži ili dlaci. Ona predstavlja posledicu pojačanog ili smanjenog taloženja pigmenta melanina. Većina štenaca rađa se sa svetloplavim očima tj. bez pigmenta koji se stvara kasnije pod uticajem svetlosti. Štenci  u periodu od tri do četiri meseca dobijaju svoju „konačnu“ boju očiju, međutim kod nekih to može biti i kasnije.

Oči kod psa mogu biti i različite boje. Kod nekih pasa jedno oko može biti različito obojeno, na primer jednim delom plavo a ostatak taman, što je posedica manje ili veće količine pigmenta. Ovakva pojava naziva se delimična heterokromija, dok se dva različito obojena oka klasifikuju kao potpuna heterokromija.

Uzroci u mogu biti nasledni gde jedan ili oba roditelja imaju oči različite boje. Osim toga različita boja očiju može se javiti kao posledica bolesti ili traume ili upotrebe nekih lekova. Kod pojedinih pasa ova neobična karakteristika može ukazivati na glukom, kataraktu ili na neke druge zdravstvene probleme.

Ukoliko dođe do iznenadne promene boje oka u nekom periodu života najsigurije je odvesti ljubimca na pregled kod veterinara koji tačno može utvrditi šta je uzrok ovoj pojavi.