Psi i mačke, ljubimci veoma različitih osobina, karaktera i navika, često na „suprotstavljenim stranama“ ipak imaju neke sličnosti u ponašanju i načinu na koji pokazuju privrženost prema svojim vlasnicima. Predstavljamo vam 10 rasa pasa koji po nekim osobinama i ponašanju podsećaju na mačke. (ili mačke možda, ipak, podsećaju na njih )

mađarska vižla

Mađarska vižla
Veoma stara rasa koja potiče iz današnje Mađarske gde je vekovima korišćena kao lovački pas. Osim izražene strasti za lovom, ovaj pas je veoma odan, nežan i pun ljubavi. Ova izuzetno energična i aktivna rasa veoma je privržena vlasniku. Ali ukoliko mu se ne poklanja pažnja, tj ukoliko vlasnik ne radi i ne trenira sa psom, on može postati veoma destruktivan i neposlušan. Osim toga vižla kao i mačka uživa da se sklupča uz svog vlasnika i da se mazi.

mančesterski terijer

Mančesterski terijer
Mada na prvi pogled možda nekima ne deluje druželjubivo ova rasa poreklom iz Engleske poznata je po izuzetnoj inteligenciji i privrženosti vlasniku. Pas koga još zovu i „terijer pacovar“ u prošlosti je bio dosta korišćen u lovu na glodare, kao i za čišćenje objekata od pacova i miševa. Ovi psi, čak i danas, neće se ustručavati da pojure „zalutalog“ miša. Osim toga, ovaj  lovački pas, obožava da se kao i mačke drži u krilu i mazi satima.

papijon

Papijon – Patuljasti kontinentalni epanjel
Neobična i veoma stara rasa psa koja je dobila ime po po karakterističnim „leptir“ ušima. Jedan je od nekoliko rasa koje su razvijene u Evropi, kao pas za dame sa dvora. Ovi psi su prijateljski nastrojeni, nežni, privrženi i šarmanti. Velike su maze. Pas za koga kažu da je inteligentan kao mačka, takođe zna biti veoma odlučan, samostalan i siguran u sebe.

 

basendzi

Basenji
Potomak starih afričkih pariah pasa. Danas je najpoznatiji kao pas koji ne laje. Basenji zbog svoje vitkosti, visokih nogu i elastičnog hoda deluje vrlo elegantno i privlači pažnju. Ovaj pas deli dosta osobina sa mačkama. Veoma je energičan, mazan, privržen samo jednom vlasniku, a takođe je nepoverljiv i hladan prema strancima. Osim toga Basenji važi za psa koji održava higijenu kao mačka.

šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar
Pametan živahan i graciozan pas u prošlosti je bio stalan pratilac pastira, a danas je veoma omiljen kućni ljubimac. Veoma je privržen porodici i uživa da je u društvu. Usamljenost i nedostatak pažnje kod ovog psa dovode do destruktivnog ponašanja. Umiljat je, razigran i zanimljiv u društvu onih koje voli , međutim pomalo je stidljiv i uzdržan prema osobama koje ne poznaje. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a traže pažnju i znaju da se umile kao prave razmažene mace.

italijanski hrt

Mali italijanski hrt
Druželjubiva rasa psa, za koju mnogi kažu da je idealan kućni ljubimac. Mali italijanski hrt je veran, živahan, razigran i veselog raspoloženja kada je u društvu svog vlasnika, a veoma je rezervisan prema nepoznatim osobama. Okretan i graciozan kreće se izuzetno finim skakutanjem. Iako izgleda nežno, italijanski hrt uživa u jurnjavi za sitnom lovinom, a nije neobično ni da skoči za pticom u letu. Kao i mačke imaju izražen nagon za lovom i plenom pa se ne preporučuje da budu u blizini drugih sitnih životinja.

vipet

Vipet – Mali engleski hrt
Pas koji izgleda kao minijaturni grejhaund odgajan je isključivo kao trkački pas i jedan je od najbržih na svetu. Ovaj energičan i aktivan pas koji uživa da trči dobro se prilagodio i životu u stanu. Radostan je i ljubak, inteligentan i veran. Osim toga ovo je i veoma tiha rasa. Iako pomalo stidljiv i često samostalan kao mačka, veoma je vezan za svog vlasnika.
Njegovo poverenje mora da se zasluži.

shina inu

Šiba – inu
Drevna rasa psa u prošlosti korišćena za lov na sitnu divljač, kao što su ptice i zečevi. Nekadašnji lovac na sitne životinje, Šiba je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa za društvo. Veoma je tih i izuzetno čist i uredan pas. Samostalan i inteligentan kao mačka, rezervisan prema strancima, ali je veran i nežan prema onima koji su stekli negovo poštovanje i poverenje.

mi - ki

Mi – Ki
Relativno nova i retka rasa psa, nastala osamdesetih godina prošlog veka. Poreklom iz Azije nasto je ukrštanjem papijona, maltezera i japanskog čina. Ovo je mali kućni pas, koga često nazivaju i džepnim psom. Dobroćudan druželjubiv i privržen porodici.
Često ga opisuju kao psa koji više podseća na mačku, jer uživa da se umiva, da se izležava na suncu i da se penje na razna visoka mesta. Nežna, duga i meka dlaka i sitna građa ovog psa pod rukom stvara osećaj kao da mazite mačku.

pudla
Pudla
Veoma omiljen i popularan kućni ljubimac bez obzira da li je u pitanju mala, srednja ili velika pudla. Graciozni pokreti, aristokratski izgled i nežan karakter samo su neke od karakteristika zbog kojih je pudla čest izbor za kućnog ljubimca. Ovaj pas kao i mnoge mačke često se ponaša kao gospodar kuće i voli da nametne svoja pravila. Takođe uživa da je u centru pažnje, a kada je zapostavljen zna prirediti brojne nestašluke.

izvor: sheknows.com
foto: vetstreet.com, petmd.com, dixiedarlinmi-kis.com