Lista priznatih rasa Ameiričkog kinološkog saveza biće proširena za još nekoliko novih vrsta pasa. Spisku od 180 priznatih i svetski poznatih rasa pridružiće se još pet novih. Pojedini psi su stare evropske rase koje do sada nisu bile prisutne ili su zaboravljene na tlu Severne Amerike. Za sada su svi kandidati uvršteni u mešovitu kategoriju, koja prethodi zvaničnom priznanju i klasifikaciji.

Patuljasti američki ovčar

Patuljasti američki ovčar (Miniature American Shepherd) nastao je ukrštanjem Australijskog ovčarskog psa Kelpija i Australijskog ovčara koji je takođe poznat i kao Sevreno američki ovčar. Patuljasti američki ovčar pripada grupi radnih pasa,  visine između 35 i 45 centimetara. Boja krzna može biti crna, crvena smeđa srebrnasto plava. Opisuju ga kao veoma vrednog i poslušnog psa.

Pikardijski ovčar

Pikardijski ovčar (Berger Picard) je početkom 2013. uvršten u mešovitu kategoriju. Ova stara autohtona francuska rasa čiji je opstnak bio ozbiljno ugrožen nakon Drugog svetskog rata, poslednjih godina postaje sve popularnija na tlu Severne Amerike. Neki izvori navode da je interesovanje za ovu rasu u Americi naglo poraslo nakon filma iz 2005. godine pod nazivom „Because of Winn-Dixie“.

Španski pas za vodu

Španski pas za vodu (Spanish Water Dog) stara autohtona rasa iz Španije. Na Pirinejskom poluostrvu pokazao se kao dobar ovčarski pas i lovac na malu divljač u močvarama. Osim toga u Španiji je često pratio ribolovce. U SAD ga opisuju kao veoma aktivnog svestranog psa, koji je veoma privržen porodici.

Koton iz Tuleara

Koton iz Tuleara (Coton de Tulear) mali pas duge dlake od nedavno je poznat široj javnosti u Evropi. Ova rasa priznata je od strane FCI tek 1970. godine kada je pas stigao na evropsko tlo. Koton iz Tuleara je zvanična rasa Madagaskara. Pas neobične lepote, mirne naravi poslednjih deset godine postaje sve popularniju u SAD.

Lagotto Romagnolo

Lagoto Romanjolo (Lagotto Romagnolo) pas specijalizovani za traženje tartufa. Poreklom iz Italije rasa je tek 1995. godine  priznata od strane FCI. Lagotto je pas srednje veličine, zdepastog izgleda guste i loknaste dlake, vunene teksture. Veoma društven, inteligentan i poslušan pas takođe je postao i omiljen kućni ljubimac.

 

izvor i foto: vetstreet.com