Jedno od najstarijih i najrazvijenih čula kod pasa je čulo mirisa. Psi svet otkrivaju putem mirisa. Njuhom psi registruju postojeće mirise u okolini, ali i sve promene koje se u njoj zbivaju. Naravno, nemaju sve rase jednako razvijeno čulo mirisa, jer dosta faktora utiče na efikasnost ovog čula (više o tome možete saznati ovde).
Među psima sa istančanim čulom mirisa izdvajaju se goniči i tragači, a na listi najboljih njuškala pronaćićete i neke rase koje će vas iznenaditi. Pogledajte koje rase imaju najbolji njuh:

pas svetog hubertaPas Svetog Huberta
Pas Svetog Huberta ima izuzetno istančan njuh, koji ga čini najboljim tragačem među lovačkim psima. Ova rasa ima najbolje razvijeno čulo njuha među psima. U stanju je da prati miris star i po nekoliko dana pa su ga zato koristili u traganju za nestalim osobama. Koristili su ga i u potrazi za lovinom. Vlasnici ovih pasa učlanjuju se u klubove naročito popularne u SAD i velikoj Britaniji, i tamo organizuju takmičenja u traganju pod popularnim nazivom „uloviti čistu čizmu’’.

basetBigl
Bigl ima veoma razvijen njuh i zna odlutati na tragu zanimljivih mirisa. Ova rasa u Velikoj Britaniji i Americi se koristi u lovu na zečeve. U Skandinaviji su ga koristi u lovu na divlje svinje i jelene. U SAD i Kanadi se upotrebljava i kao tragač i kao retriver, a osim toga često se koriste za otkrivanje narkotika u carinskim i pograničnim patrolama.

nemacki ovcarNemački ovačar
Nemački ovčar je još jedna rasa obdarena jednim od najboljih čula mirisa u svetu pasa za koju postoje podaci da ima oko 225 hiljada receptora mirisa u nosu (ljudi imaju jedva oko pet hiljada). Ovaj pas postao je majstor i u umetnosti praćenja traga. Uzgojem i dresurom postao je poznat kao pastirski pas, vodič slepih osoba, kao i policijski i vojni pas. Ova rasa pokazala se kao veoma vredna i inteligentna, a osim toga sa velikom preciznošću mogu da nanjuše bilo koju vrstu droge ili narkotika.

jazavicarJazavičar
Veoma stara rasa koja ima izvanredan njuh. Navodi se da jazavčar ima otprilike 125 miliona receptora. Idealan je za lov sitne divljači koja se krije po rupama i jazbinama. Ovi mali psi ali veliki tragači i lovci bez muke će iz jame isterati lisicu ili jazavca, goniti zeca ili divlju svinju, aportirati patku ili fazana iz vode, ili pratiti krvni trag.

herijerHerijer
Ova stara engleska rasa dobila je ime po normanskoj reči koja znači „lovački pas za sve namene”. Harijer je vrlo brz pas, izdržljiv, kratke i glatke dlake, spuštenih ušiju i dugačkog repa. Ovaj pas, izuzetnog njuha, brz je i izdržljiv na ravnom terenu. Velike grupe ovih pasa su korišćene u lovu na zečeve, a odgajivači su posebno odabrane pse pripremali za lov na lokalnim terenima.

basetBaset
Prvenstveno gajen kao lovački pas za pracenje tragova ovaj dobroćudan, miran, društven i veoma veseo pas, postao je divan kućni ljubimac. Ova rasa ima snažno izraženo čulo mirisa i često umeju da odlutaju prateći neki trag.

gonic rakunaGonič rakuna
Prirodni lovac koji može da uhvati i najslabiji miris. Ova rasa je dresirana kako bi se istakla u lovu na rakune. Gonič rakuna je radni pas, tragač, gonič, sposoban da odoli surovim zimama i letnjim vrelinama kao i teškim terenima po kojima goni. Ovaj pas svoj posao obavlja na osnovu njuha. Neumoran tragač, uvek na oprezu, on primorava plen da se sakrije na drveće i besno laje do dolaska gospodara.

engleski lisicarEngleski lisičar
Engleski lisičar gaji se već više od 200 godina na osnovu brižljivo odabranih krvnih linija. Prva i glavna uloga lisičara je da sa lovcima lovi lisice. Može da trči nekoliko sati bez odmora po različitim vrstama terena. Ovi psi su strastveni lovci i kada osete „vruć“ trag, neće odustati od njega.

labrador retriverLabrador retriver
Labradori su ljubazni, inteligentni, poslušni, društveni, privrženi, promišljeni i razumni. Imaju veoma dobar njuh. Danas veoma popularan kućni ljubimac je nekada korišćen kao lovački pas. Labradori su takođe poznati i kao prvoklasni tragači i plivači. Osim toga njihov njuh se pokazao odlično u pronalaženju opijata i eksploziva. Ova rasa takođe najčešće se koristi i kao vodič za slepe.

zlatni retriverZlatni retriver
Ova rasa je takođe jedan od najčešćih kućnih ljubimaca. Zlatni retriveri koriste svoje čulo najčešće za traganje i spašavanje izgubljenih i nestalih osoba. Kao i labradori i ovi psi se smatraju idealnim pomoćnikom osoba sa invaliditetom. Često se koristi i kao pomoćnik slepim osobama, u čemu se takođe pokazao kao izuzetno sposoban.

malinoaBelgijski ovčar
Belgijski ovčar je poslednjih godina doživeo veliku popularnost u širokom spektru radnih aktivnosti: lična zaštita, služba u policiji i vojsci, sportska takmičenja i tome slično. Ova rasa poznata i kao Malinoa je popularna kao radni pas i veoma je uspešna u najzahtevnijim policijskim aktivnostima: traženje droge, eskploziva i nestalih ili osumnjičenih lica.

izvor i foto : www.pet360.com