Dogo argentino, čivava, brazilski pas veoma su poznate rase koje vode poreklo iz Latinske Amerike. Osim ovih rasa postoje mnoge koje su i dalje veoma retke van ovog kontinenta. Mnoge rase su nastale ukrštanjem sa psima iz Evrope, dok su pojedine autohtone i po izgledu i karakteristikama jedinstvene.

civav chihuahuaČivava – Chihuahua
Najmanja rasa među psima, otkrivena je davne 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je i dobila ime. Postoje razne teorije o nastanku ove rase, jedna navodi da ovaj pas vuče poreklo iz Centralne i Južne Amerike gde su nastali od lokalnih tečiči pasa, dok druga navodi da su ovi mali psi na tlo Latinske Amerike stigli iz Kine. Mali pas vatrenog temeperamenta i neverovatne hrabrosti i samouverenosti. Često ih ubrajaju i među najbolje pse čuvare.

Meksički golokoži pas ili XoloitzcuintleMeksički golokoži pas ili Xoloitzcuintle
Jedna od najstarijih rasa na svetu. Smatra se da je ova rasa na tlu srednje Amerike prisutna od vremena pre Asteka. Navodi se da su ove pse koristili i kao hranu, a kasnije su smatrani za ovozemaljskog predstavnika boga „Xolotl“, po kome je rasa i dobila ime. Prema legendu uloga ovog psa bila je da prati duše umrlih do njihovog večnog mira.

Argentinski pas - Dogo argentino 1Argentinski pas – Dogo argentino
Pas moćnog i snažnog izgleda nastao pažljivom selekcijom početkom dvadesetog veka u Argentini. Rasa ukrštanjem mastifa, nemačke doge, boksera i drugih rasa. Pas velike snage i snažnog mišićavog tela i neverovatne izdržljivosti u svim uslovima. Ova rasa ima dlaku potpuno je bele boje, a dozvoljena je samo mala crna pega na glavi. Inteligentan, iako prvenstveno stvaran za lov na krupnu divljač, u savremenim uslovima sve više se koristi kao službeni pas. Hrabar, okretan i obdaren izvanrednim njuhom.

Brazilski terijer - Fox PaulistinhaBrazilski terijer – Fox Paulistinha
Brazilski terijer, najčešće poznat kao Fox Paulistinha. Rasa je nastala ukrštanjem evropskih terijera i lokalnih pasa u Brazilu. Izgledom veoma podseća na Džek rasel terijera. Ovi psi pokazali su se kao sjajni lovci na štetočine na seoskim imanjima u Brazilu. Energični brzi i uvek spremni za akciju brazilski terijeri, često su veoma bučni, ali važe i za odlične pse čuvare. Uvijek trobojan, brazilski terijer je pas srednje veličine, vitak, dobro uravnotežen, čvrste ali ne suviše teške građe.

Brazilski pas - Fila BrasileiroBrazilski pas – Fila Brasileiro
Krupan pas kompaktne građe, nastao je ukrštanjem engleskog mastifa, buldoga i bloodhounda. Žestok, hrabar, i budnog oka, u prošlosti su bili korošćeni  kao čuvari imanja i stoke od lopova i divljih zveri. Iako su imali prvenstveno ulogu čuvara, koristili su se i kao psi tragači. Sledili su tragove odbeglih robova i zatvorenika. Vrlo oštar i pouzdan čuvar. Neustrašivost i samopouzdanje su odlika ove pasmine, čak i u nepoznatim situacijama. Izuzetno veran gospodaru, ali potpuno nepoverljiv prema nepoznatim osobama.

Brazilski buldog - Bulldog CampeiroBrazilski buldog – Bulldog Campeiro
Snažan pas koji vodi poreklo od Engleskog buldoga koji su u ovu zemlju stigli još pre više vekova. Ukraštanjem sa raznim domaćim psima u Brzilu dobijena je ova rasa. Ovu rasu odlikuje vlika snaga, hrabrost i vernost. Lako se prilagođava na različite situacije i okolinu. Vrlo je miran i bezbrižan, ali uvek na oprezu. Buldog Campeiro koristio se kao radni pas. Ova izuzetno retka rasa psa još uvek nije dobila priznanje od FCI.

Čileanski terijer - Chilean Fox TerrierČileanski terijer – Chilean Fox Terrier
Ova rasa poznata kao Ratonero tj.lovac na pacove nastala je ukrštanjem foks terijera i raznih čileanskih domaćih pasa. Prvi zapisi o rasi datiraju iz 1870 godine, a priznati su tek 1990. godine. Energičan, aktivan i veoma poslušan pas. Ovaj pas ima kratku belu dlaku sa crnim i braon šarama na glavi, kao i foks terijer i čileanski ima male uši u obliku slova V i savijene prema obrazima.

Peruanski Inka golokoži pas - Peruvian Inca OrchidPeruanski Inka golokoži pas – Peruvian Inca Orchid
Ova rasa smatra se jednom od najstarijih rasa. Elegantan i vitak pas, čiji izgled odražava brzinu, snagu i sklad. Postoji nekoliko teorija o poreklu ove rase. Međutim pored svih pretpostavki postoje značajni dokazi, na kojima su psi ovakvog izgleda pronađeni na brojnim crtežima koji datiraju iz vremena pre Inka. Pse ove neobične rase opisuju kao prijatne pse, koji retko laju. Lagano se kreću kao da su bez težine. Ako su umorni koža im postane ružičasta.

Urugvajski kimaron Cimarron UruguayoUrugvajski kimaron – Cimarron Uruguayo
Poreklo ove rase nije pouzdano ali se zna se da potiču od pasa koje su doveli španski i portugalski konkviskadori. Prirodna selekcija je dovela do toga da su fizički spremniji i pametniji preživeli. Iako ova rasa postiji više vekova, tek je pre nekoliko godina uslovno priznata od strane FCI. Urugvajski kimaron je pas srednje veličine tipa molosa, snažan, kompaktan sa dobrim kostima, dosta mišićav, uravnotežen, inteligentan i veoma hrabar. Koriste se kao psi čuvari i i pokazali su se kao odlični čuvari stoke.

Venecuelanski ovčar -MucuchiesVenecuelanski ovčar -Mucuchies
Venecuelanski ovčar je stara rasa nastala od španskih pasa koji su na teritoriju stigli još u 16 veku. Vekovima se koriste kao čuvari stoke i imanja. Pretpostavlja se da vode poreklo od pirinejskog i španskog mastifa i atlaskog ovčara. Ovaj pas je 1964. godine proglašen nacionalnim psom venecuele.

havanski bison Havanski bišon – Havanese
Veoma retka rasa pasa koja vodi poreklo od od bolonjskog bišona koji su uvezeni iz Argentine i ukrštani sa malim pudlama. Ime „Havanski“ dobija jer mu je rasa začeta na Kubi. Postoji mogućnost da je potekao od malteškog, koga su Španci preneli na Antile. Ovaj pas je inteligentan, ozbiljan i miran, privržen i spreman da udovolji svom vlasniku. Ne zahteva mnogo kretanja, ali mu je potrebno četkanje i češljanje, bez skraćivanja dlake trimerom ili friziranja.